Zile de reculegere cu PS Florentin Crihălmeanu

publicat la 11 decembrie 2006 în Ştiri

Cluj-Napoca/11.12.2006

„SĂ PREGĂTIM PEŞTERA PRUNCULUI MÂNTUITOR”-

TREI ZILE DE PREGĂTIRE SPIRITUALĂ

ÎN CATEDRALA EPISCOPALĂ „SCHIMBAREA LA FAŢĂ”

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează, în perioada 12-14 decembrie a.c., Zile de Reculegereîn vederea pregătirii pentruSărbătoarea Naşterii Domnului. Programul se va desfăşura la Catedrala Episcopală „Schimbarea la Faţă”(str. Eroilor nr. 10) unde, credincioşii vor putea să se detaşeze de problemele cotidiene pentru a se lăsa pătrunşi de lumina Crăciunului, de măreţia Naşterii petrecute în urmă cu peste două milenii într-un loc izolat şi dispreţuit de lume, în peştera din Bethleem.

Episcopul de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, a făcut cu acest prilej, o invitaţie: Cu părintească dragoste, chemăm şi în anul acesta toţi preoţii şi credincioşii Eparhiei în jurul Altarului Sfintei noastre Catedrale, pentru contemplarea Misterului Naşterii Domnului şi împreună, să ne pregătim sufletele pentru venirea lui Isus, Cel ce s-a născut pentru mântuirea lumii”.

Tema generală a programului de pregătire spirituală pentru Crăciun din acest an, este <Să pregătim peştera Pruncului Mântuitor>

Programul va începe zilnic de la ora 17.00, când va fi celebrată Sfânta Liturghie, urmată, de la ora 18.15, de o meditaţie ţinută de PS Florentin şi însoţită de imagini reprezentative.

Tema primei zile, marţi 12 dec. a.c., este: „Ce îi pregătim Pruncului Mântuitor? Peştera sufletelor noastre” urmând ca a doua zi, miercuri 13 dec. a.c., credincioşii să fie invitaţi „În peşteră cu Sfântul Iosif”. Zilele de reculegere se vor încheia joi, 14 dec. a.c., prin aprofundarea temei „În peşteră în braţele Mariei”, meditaţia fiind urmată de un timp de Adoraţie Euharistică – rugăciune în faţa lui Isus prezent în Biserică cu Trupul şi Sângele Său sub forma Pâinii şi a Vinului.

În fiecare seară, în confesionalele din incinta Catedralei vor fi preoţi, pentru a da credincioşilor posibilitatea de a se spovedi. Sacramentul Spovedaniei este iertarea lui Dumnezeu oferită omului pentru toate păcatele, mărturisite cu părere de rău şi dorinţă de îndreptare. Preoţii sunt investiţi cu puterea de a oferi această iertare în momentul dezlegării de păcate. Preotul, cu puterea care i-a fost dată, spune în numele Domnului: „te iert şi te dezleg” şi în acea clipă, prin minune Dumnezeiască, sufletul păcătos devine curat, descătuşat şi pregătit să primească lumina şi bucuria vieţii în Dumnezeu. Nu meritele omeneşti, ci doar Jertfa pe Cruce a Domnului nostru Isus Hristos ne-a dobândit acest dar mântuitor mai preţios decât lumea întreagă. Stă la îndemâna oricui să se spovedească şi astfel să experimenteze credinţa, să primească Adevărul-pe Isus, în suflet şi în propria viaţă.

La dobândirea marelui dar al iertării şi iubirii lui Dumnezeu invită Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, prin zilele de reculegere organizate în Catedrala Episcopală. Pentru a sublinia importanţa spovedaniei şi a pune în practică cele spuse în cadrul meditaţiilor, PS Florentin va intra în confesional pentru a sta la dispoziţia credincioşilor.

Mesajul Episcopului Florentin, transmis credincioşilor Eparhiei de Cluj-Gherla, dar şi tuturor celor dornici de a dobândi mântuirea:

„Să pregătim cu smerenie „peştera” sufletelor noastre, să o împodobim cu fidelitatea Sfântului Iosif şi cu iubirea maternă a Preasfintei Fecioare Maria; astfel să-L primim cu bucurie pe Pruncul-Dumnezeu, Mântuitor!

Sărbători pline de har şi bucurie, care să marcheze un nou început în viaţa noastră spirituală şi în familia noastră, acum, la intrarea în marea „familie europeană”!

Mulţi ani sfinţi în pace şi bună înţelegere!

† FLORENTIN

Departamentul mass-media al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla

Viorica Sabo, redactor

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *