Anunţ: Pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Mintiul-Gherlii

publicat la 5 septembrie 2007 în Ştiri

Episcopia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla împreună cu Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", vă invită, vineri, 14 septembrie a.c.-Praznicul "Înălţării Sfintei Cruci", în pelerinaj la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Mintiul Gherlii.

Programul sărbătorii va începe joi, 13 septembrie – Înainteprăznuirea "Înălţării Sfintei Cruci", printr-o seară şi noapte de veghe, la biserica noii Mănăstiri a "Sfintei Cruci", ce se înalţă mai sus de localitatea Mintiul-Gherlii. Programul serii va începe la ora 18.00, când călugării bazilieni vor celebra Vecernia cu Litie, oficii urmate de un Acatist (cântare de laudă) şi de rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului. În continuare credincioşii vor fi invitaţi la o Cale a Sfintei Cruci cu procesiune de la mănăstire, pe un drum de-a lundul căruia se regăsesc, din loc în loc, staţiunile rugăciunii pe care o putem considera cea mai veche din tradiţia Bisericii Greco-Catolice, "Calea Crucii". Fiecare staţiune – loc amenajat pentru meditarea unui anumit moment din Patima mântuitoare şi Moartea Domnului nostru Isus Hristos – este însemnată printr-o troiţă de lemn sculptată cu motive populare şi având încrustată imaginea fragmentului evanghelic corespunzător.

În ziua Praznicului "Înălţării Sfintei Cruci", vineri, 14 septembrie, de la ora 9.00, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va conduce o procesiune de la Capela greco-catolică din Mintiul-Gherlii până la Mănăstirea "Sfânta Cruce" unde, la ora 10.00 va avea loc primirea Arhiereului şi a pelerinilor de către Pr. Protoegumen Laurean Daboc, Superior al Ordinului călugăresc al Sfântului Vasile cel Mare, de Pr. Egumen Marian Ţuţuraş, Superior local, împreună cu Comunitatea Fraţilor şi Părinţilor bazilieni.

Sfânta Liturghie Arhierească va începe în biserica nouă a mănăstirii, de la ora 10.30, în cadrul celebrării fiind prevăzută ridicarea la treapta preoţiei a Fratelui Diacon Diomid OSBM, prin mâinile Preasfinţiei Sale Florenin.

Călugării Bazilieni aşteaptă toţi credincioşii să li se alăture în rugăciune la prima Sărbătoare a "Înălţării Sfintei Cruci" organizată în noul aşezământ monahal din Muntiul-Gherlii. Mănăstirea "Sfânta Cruce", din această toamnă va fi gata să primească viaţă, prin instalarea, aici, a unei mici comunităţi de fraţi. Dumnezeu să fie lăudat şi preamărit în toate!

DIRMM
Călugării Bazilieni

img179

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *