Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Cluj

publicat la 22 ianuarie 2008 în Ştiri

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla celebrează în intervalul 18-25 ianuarie 2008, împreună cu toate confesiunile creştine, "Octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor". În anul acesta se împlinesc 100 de ani de când în New York, SUA, a fost organizată pentru prima dată săptămâna de rugăciune pentru unitate, manifestare care s-a extins apoi în întreaga lume creştină.

"’Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.’ (Io 17, 21) Unitatea creştinilor rămâne îndemn al rugăciunii Mântuitorului pentru noi toţi. La împlinirea centenarului tradiţiei Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor, invit pe toţi preoţii şi credincioşii Eparhiei de Cluj-Gherla să se roage în mod particular pentru împlinirea acestui ideal, în timpul şi ceasul rânduit de Mântuitorul nostru Isus Hristos.

Onoraţii preoţi sunt invitaţi ca să încheie celebrările liturgice cu rugăciunile prescrise şi, în măsura posibilităţilor, le recomand să participe la acţiunile organizate de alte culte şi la rândul lor să invite şi membrii altor culte la rugăciuni comune pentru unitate.

Chiar dacă ni se pare că ecumenismul nu progresează, lupta noastră este în primul rând spirituală, prin rugăciune. Acesta este simbolul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor stabilit în acest an de către reprezentanţii bisericilor din New York: "rugaţi-vă neîncetat!" (1 Tes 5, 17). Rugăciunea modelează spiritul şi inima noastră atunci când o traducem în viaţă. Ecumenismul spiritual duce la purificarea memoriei şi înaintarea pe calea unităţii, nu pentru interese de ordin lumesc ci pentru gloria lui Dumnezeu. " – sunt cuvintele prin care Episcopul Florentin cheamă întregul cler de pe teritoriul Eparhiei, în această perioadă, la rugăciune pentru obţinerea darului unităţii creştinilor.

Parohiile greco-catolice clujene au răspuns deja acestei chemări şi pe lângă rugăciunile zilnice prescrise, au organizat seri de rugăciune împreună cu fraţii din alte biserici. Duminică, 20 ian. a.c., s-au reunit creştini de diferite confesiuni în Parohia Făget păstorită de pr. Remus Tegzeşiu. De asemenea, o întâlnire ecumenică de rugăciune a avut loc în biserica recent sfinţită a Parohiei Mănăştur 1 Vest păstorită de Pr. Ovidiu Lăpuşte, moment la care a participat şi Episcopul Eparhial.

  • În centrul manifestărilor ecumenice din Eparhia de Cluj-Gherla se află Seara Ecumenică ce se va desfăşura, marti 22 ianuarie a.c., de la ora 18.00, in Capela "Sfantul Iosif" a Catedralei în construcţie din P-ta Cipariu.

La acest oficiu, coordonat de PS Florentin Crihălmeanu, vor participa reprezentanţi ai mai multor confesiuni creştine. Au confirmat prezenţa la seara de împărtăşire spirituala: Protopopiatul romano-catolic Cluj, Asociaţia Oastea Domnului, Bisericile Baptistă şi Penticostală. Vor fi prezenţi doi preoţi din Biserica Ortodoxă – pr. Emil Hossu din Boiu-Mare, Maramureş şi pr. Ioan Bodea din Cluj-Napoca.

Membrii diferitelor culte şi confesiuni creştine din Cluj-Napoca vor intra în Capela "Sfântul Iosif" în procesiune. Ei vor fi întâmpinaţi în acorduri de orgă de copiii corului "Jubilate" al Parohiei "Andrei Mureşanu", condus de interpreta folk Cristina Patraşcu. Copiii vor dărui invitaţilor flori şi vor cânta din cântecele cu care în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie, deschid inimile credincioşilor şi înseninează frunţile oamenilor "maturi" copleşiţi de probleme. Copiii sunt cei ce pot trece cu uşurinţă "graniţele" impuse de orice confesiune, ei singuri au fost chemaţi de Isus prin cuvintele: "Lăsaţi copiii să vină la mine şi nu-i opriţi, că a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu!" (Mc 10, 14).

Începând cu ora 18.15, reprezentanţii diferitelor confesiuni creştine, vor fi pe rând invitaţi, de către pr. Mircea Marţian, paroh al Capelei "Sfântul Iosif", să rostească un discurs prin care să împărtăşească tuturor celor prezenţi specificul comunităţii sale religioase, precum şi solidaritatea cu celelalte confesiuni creştine. În urma rostirii discursului, ei vor adăuga câte o lumânare aprinsă pe "masa comuniunii", în jurul simbolului mâinilor în rugăciune. Astfel, toate luminile se vor reuni într-o singură lumină, Lumina lui Dumnezeu – Cel ce răspunde întotdeauna omului care I se adresează în rugăciune, oricine ar fi acesta şi de orice credinţă ar fi.

Viorica Sabo, redactor mass-media

Informaţii: Pr. Mircea Marţian, Paroh al Parohiei "Andrei Mureşanu", tel. 0745-265935

img74

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *