Sfântul Iosif, Logodnicul Preasfintei Fecioare Maria, sărbătorit ca Patron al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

publicat la 18 martie 2008 în Ştiri

19 Martie – Sărbătoarea "Sfântului Iosif", Patronul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla

Ziua de 19 martie, va fi celebrată ca sărbătoare de poruncă în memoria Sfântului Iosif, logodnicul Preasfintei Fecioare Maria, de către toţi credincioşii greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla.

În Catedrala episcopală, în toate protopopiatele şi parohiile eparhiei şi în celelalte lăcaşuri de cult publice, se va celebra la această dată, un program liturgic prevăzut pentru zilele de sărbătoare, credincioşii primind pentru această zi şi dezlegările de la post corespunzătoare celorlalte sărbători şi duminici din timpul Postului Mare.

Miercuri, 19 martie a.c., în Capela "Sfântul Iosif" din incinta Catedralei în construcţie din P-ţa Cipariu, Cluj-Napoca, va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească, la aniversarea unui an de funcţionare a noului lăcaş de rugăciune aflat în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor

La împlinirea unui an de la Binecuvântarea noii capele "Sfântul Iosif" (în 18 martie 2007), miercuri, 19 martie a.c., ora 9.00, Episcopul Eparhial Florentin Crihălmeanu, însoţit de preoţi greco-catolici şi credincioşi din parohiile clujene, vor intra, în procesiune, în generosul spaţiu al Capelei "Sfântul Iosif", unde vor fi primiţi de credincioşii parohiei "Andrei Mureşanu", de părintele paroh Mircea Marţian şi de vicarul parohiei, pr. Titus Sas.

În continuare se va celebra Sfânta Liturghie Arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de corul Jubilate, dirijat de Mihaela Ceşa-Goje, formaţiune muzicală născută odată cu inaugurarea noii capele şi prezentă spre a încununa prin cânt rugăciunea, la toate celebrările liturgice din duminici şi sărbători.

Programul se va încheia printr-un mini-concert al Corului Jubilate, dar şi printr-un buchet spiritual de rugăciune din care va face parte Litania Sfântului Iosif şi alte devoţiuni către Sfântul Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, vorbind despre semnificaţia împlinirii unui an de drum spiritual în Capela "Sfântul Iosif" din P-ţa Cipariu a menţionat: "Aniversarea unui an de la binecuvântarea Capelei "Sfântul Iosif", reprezintă un prim pas în împlinirea aşteptărilor anilor de suferinţă în clandestinitate, cu credinţă şi speranţă, a multor generaţii de creştini greco-catolici, care în perioada de ilegalitate au fost privaţi de libertate sau obligaţi să se roage în beciuri, locuri improvizate, locuinţe private, în ascuns.

Tuturor acestora, dintre care unii sunt încă printre noi, le datorăm fundamentul de piatră al credinţei Bisericii noastre, pe care dorim să se înalţe în continuare viitoarea Catedrală greco-catolică din P-ţa Cipariu, în cinstea martirilor şi mărturisitorilor secolului XX, dar şi ca semn al reînvierii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, la strălucirea anilor ei de glorie".

Sfântul Iosif – cel care în viaţa pământească a primit în grija sa pe Preasfânta Fecioară Maria şi pe fiul ei, Isus – aflat acum în gloria cerească, este cinstit ca Patron al Bisericii Universale şi Patron al familiei. În plus, în Biserica Greco-Catolică din România, este onorat ca Patron al Eparhiei de Cluj-Gherla

Decretul prin care s-a hotărât această completare a Calendarului Liturgic, a fost emis de către Episcopul Florentin Crihălmeanu la 16 martie, 2003, hotărârea fiind promulgată cu aprobarea celor în drept. Această decizie s-a luat, ţinând cont de faptul că "Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, Patronul Familiei, a devenit încă din anul 1856, Patron al Eparhiei de Cluj-Gherla (pe acea vreme de Gherla), prin hotărârea primului episcop al ei, Ioan Alexi (1856-1862)".

Comemorarea şi cinstirea publică a Sfântului Iosif se face, conform calendarului bizantin (ortodox şi greco-catolic) împreună cu alţi sfinţi (Proorocul şi Împăratul David precum şi Iacob fratele Domnului), în timpul celei de-a doua zi de Crăciun sau în duminica ce urmează acestei date, dacă până la încheierea lunii urmează o zi de duminică.

În biserica latină, comemorarea şi cinstirea publică a amintirii sale, a fost introdusă în sec. al IX-lea, iar din anul 1621, Papa Grigore al VI-lea a declarat ziua de 19 martie sărbătoare de poruncă dedicată Sfântului Iosif. De asemenea, la 8 decembrie 1870, Sfântul Iosif a fost proclamat de către Sfântul Părinte Papa Pius al IX-lea, Patronul Bisericii Universale.

V.S., redactor
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla

Informaţii suplimentare : – pr. Mircea Marţian, paroh al parohiei "Andrei Mureşanu" afiliată Capelei "Sfântul Iosif", tel. 0745.265935

img8

img9

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *