Ambasadorul SUA în vizită la Episcopia de Cluj-Gherla

publicat la 16 aprilie 2008 în Ştiri

Excelenţa Sa Nicholas F. Taubman, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a vizitat Sediul Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla în după-masa zilei de marţi 15 aprilie a.c.. Distinsul oaspete şi însoţitorii săi, au fost primiţi de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, Mons. Mihai Todea, Vicar General Eparhial, Dl. Cristian Teglaş, Econom Eparhial şi Dl. Călin Teglaş, Consultor cu probleme de Protocol şi relaţii cu Statul.

A fost o întâlnire cordială, într-o atmosferă de respect reciproc, de bună-înţelegere. "Consider că reprezentantul diplomaţiei americane în România este un om cu deschidere faţă de problemele ţării noastre şi ale bisericii noastre." – a apreciat PS Florentin.

Între subiectele abordate s-a reafirmat buna colaborare pe care reprezentanţii Eparhiei de Cluj-Gherla au avut-o şi o au cu reprezentanţii diplomaţiei americane în România şi s-a afirmat dorinţa de a continua această colaborare. De asemenea, s-a discutat şi problema patrimoniului Bisericii Române Unite, şi în particular a situaţiilor care încă trebuie rezolvate pentru restabilirea stării de drept. S-a apreciat că există un progres la nivelul finanţărilor primite de la Stat pentru construcţia de noi edificii de cult, dar există şi o problemă cu privire la salarizarea clerului.

În urma discuţiilor, Episcopul de Cluj-Gherla a menţionat faptul că, "Excelenţa Sa Nicholas Taubman şi-a exprimat bucuria de a putea cunoaşte aceste realităţi şi a asigurat Biserica noastră de întreaga deschidere şi disponibilitate de colaborare în limitele competenţelor sale."

Fiind invitat să înscrie un cuvânt în Cartea de Aur a Episcopiei, Excelenţa Sa Nicholas Taubman a scris pe filele aurii: "Statele Unite îşi exprimă dorinţa ca Bunul Dumnezeu să îşi reverse binecuvântările Sale asupra Bisericii Greco-Catolice, să puteţi oferi turmei încredinţate mângâiere prin Cuvântul lui Dumnezeu". După aceste cuvinte, reprezentantul diplomaţiei americane şi-a lăsat semnătura alături de cea a oaspeţilor de seamă a Episcopiei de Cluj-Gherla: cardinali, episcopi, profesori de renume, ş.a.

În continuare, Ierarhul locului a înmânat Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, în semn de recunoştinţă, medalia jubiliară emisă cu ocazia aniversării a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla, precum şi câteva pliante cu informaţii privind Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

În încheierea vizitei, Excelenţa Sa a fost invitat să vizioneze câteva icoane reprezentative pentru zona Transilvaniei.

În aceeaşi atmosferă de cordialitate Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti şi-a luat "la revedere", exprimându-şi dorinţa de a putea continua buna colaborare dintre cele două părţi, apreciind paşii pe care societatea românească i-a făcut pe calea democraţiei.

De cealaltă parte, Preasfinţia Sa Florentin a exprimat mulţumiri pentru onoarea de a fi fost vizitaţi de către Înaltul reprezentant al diplomaţiei americane în România.

Biroul de Presă
al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla

img8

img9

img10

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *