Sărbătoarea „Schimbării la Faţă a Domnului” celebrată la Cluj-Napoca şi Floreşti

publicat la 9 august 2008 în Ştiri

Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca a fost împodobită de mulţimea credincioşilor sosiţi la sfântul lăcaş în ziua de miercuri, 6 august a.c., la Serbarea Hramului. În aceeaşi zi, s-au împlinit 6 ani de la Ceremonia Intronizării pe Scaunul Episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla, a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu. La Sfânta Liturghie arhierească, prezidată de Episcopul eparhial cu această ocazie, au participat 15 călugări şi călugăriţe din Comunitatea Piccola Famiglia della Risurrezione din Linaro-Italia, aflaţi în vizită la Episcopia de Cluj-Gherla.

Împreună cu PS Florentin, la masa altarului au concelebrat Mons. Mihai Todea, Vicar eparhial, pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj, pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii şi Rector al Catedralei, pr. paroh Teodor Lazăr şi pr. Iosif Irimieş, oferind, în încheiere, Preasfinţiei Sale, un buchet de flori, împreună cu urarea "Întru mulţi ani, Stăpâne!". Î n cadrul celebrării liturgice a fost hirotonit întru sfânta preoţie diaconul Mihai Trif, absolvent al Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul" şi al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică.

img36

În Cuvântul de Învăţătură la Sfânta Liturghie, PS Florentin a explicat Evanghelia Sărbătorii, oprindu-se şi asupra momentului în care Isus s-a schimbat la faţă în faţa celor trei apostoli: "’Faţa Lui, – spun evangheliştii – a devenit mai strălucitoare decât soarele, iar hainele Lui – spune Marcu – mai albe decât ar putea face orice înălbitor’. Este un moment deosebit, în care nu Isus Hristos este Cel care s-a schimbat, ci este harul care a deschis ochii spirituali ai apostolilor, ca să-L poată vedea pe Mântuitorul Isus Hristos aşa cum El era întotdeauna, în lumina divinităţii Sale. Este momentul revelaţiei Fiului în lumina dumnezeirii Spiritului Sfânt, pe care Tatăl, apoi, o va confirma în faţa apostolilor. Pentru o clipă, apostolii au viziunea umanităţii glorificate, acea glorie menită să rămână în memoria lor, mai cu seamă atunci când vor trebui să dea examenul Crucii, adică să vadă umanitatea răstignită, să-şi aducă aminte că în această umanitate răstignită este şi divinitatea strălucitoare, aşa cum ei au văzut-o pe Muntele Tabor. Este o prefigurare a gloriei la care şi ei sunt chemaţi, gloria vieţii veşnice, în acea lumină care îi va învălui pe toţi cei care vor participa la Ospăţul Învierii".

Sărbătoarea "Schimbării la Faţă", a continuat în localitatea Floreşti lângă Cluj-Napoca, unde a fost sfinţită piatra de temelie a unei noi biserici.

În după-masa zilei de 6 august a.c., Preasfinţia Sa Florentin, Episcop eparhial, Mons. Mihai Todea, Vicar general, pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj, pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, alţi preoţi invitaţi şi comunitatea greco-catolică păstorită de pr. paroh Marius Ungureşan şi pr. vicar parohial Bogdan Blaga s-au rugat Paraclisul Maicii Domnului în biserica "Sfântul Nicolae" din localitatea Floreşti. După rugăciune, PS Florentin a rostit un cuvânt despre Preasfânta Fecioară Maria, Mama Cuvântului Întrupat, Mama lui Dumnezeu, cea a cărei mijlocire este invocată în mod special în această perioadă a postului ce îi este consacrat ei de către Biserică.

img37

În continuare, toţi cei prezenţi, între care şi primarul localităţii Floreşti, s-au deplasat la Cetatea Fetei, un cartier din apropiere, unde a avut loc sfinţirea locului pe care se va ridica o biserică cu hramul Sfinţilor Trei Ierarhi – Vasile, Grigore şi Ioan, sfânt lăcaş care va deveni izvor de har şi de binecuvântare pentru întreaga regiune. La eveniment au participat şi cei 15 călugări din Linaro – Italia. Musafirii Eparhiei de Cluj-Gherla sunt călugări eremiţi, fraţi şi surori; viaţa lor are în centru rugăciunea – programul lor include cel puţin 8 ore de rugăciune pe zi. Ei continuă să se roage şi în timpul lucrului şi în timp ce zugrăvesc icoane, ei se află între oamenii care susţin Biserica. De aceea, este o bucurie şi o onoare ca aceşti fraţi şi surori să fie musafirii Eparhiei de Cluj-Gherla.

img38

PS Florentin a încredinţat rugăciunilor lor biserica ce se va construi în Floreşti, invitându-i să fie prezenţi şi la binecuvântarea noului lăcaş de cult. Prin pr. abate, ei au răspuns: "Acest gest, pe care l-am făcut astăzi este de a pune un semn de rugăciune şi de Spirit Sfânt. Un popor trăieşte din atâtea realităţi, dar dacă nu are un loc de rugăciune, trăieşte fără inimă, fără un suflet. Biserica este poarta care deschide cerul, este locul în care experimentăm invizibilul, este locul transfigurării umanităţii noastre şi a naturii noastre. În aceasta vă suntem aproape, vă stăm aproape în rugăciune şi, dacă ne anunţaţi din timp data, atunci vă promitem că vom fi prezenţi la momentul binecuvântării."

Cei 15 călugări şi-au continuat vizita în România, călătorind pe la mănăstirile ortodoxe din Bucovina şi Moldova, urmând ca duminică, 10 august, să fie prezenţi la sfinţirea unei noi biserici greco-catolice în Turda.

În final, toţi credincioşii, preoţii şi Episcopul, au fost invitaţi la o agapă fraternă pregătită de gazde chiar în acel spaţiu pitoresc, deasupra localităţii Floreşti, la marginea pădurii.

V.S.- redactor mass-media

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *