Festivalul coral „Armonii Sacre”

publicat la 27 noiembrie 2008 în Ştiri

În perioada 15-24 nov. 2008, la Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca, s-a desfăşurat Festivalul coral "Armonii Sacre", aflat deja la a V-a ediţie, în acest an inclus în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 155 de ani de la întemeierea Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

În prima zi, sâmbătă, 15 nov., a avut loc un Concert de muzică religioasă, susţinut de soliştii Dora Ioniţă Răchită, Lorant Iosif Barta, la pian, d-na Cornelia Cuteanu-Suciu şi Corul "Magnificat" al Catedralei Episcopale dirijat de prof. Alexandru Suciu. Un alt moment în cadrul festivalului coral, a fost oferirea răspunsurilor liturgice la Sfânta Liturghie Arhierească celebrată la Catedrală duminică, 16 nov., de către Corul "Angeli" al Bisericii "Bob" dirijat de prof. Angela David.

img144

Programul a continuat sâmbătă 22 nov. Printr-o Reuniune Corală, program de o deosebită bogăţie spirituală şi cu un larg repertoriu format din piese sacre ale unor autori celebri, între care: C. Cherebeţiu, T. Jarda, A. Bena, M. Cuteanu, Gh. Cucu, sau G. Fr. Hendel, L. Van Beethoven, S. Rachmaninov ş.a.. Au participat 5 coruri: Corul "Appassionata" al Centrului Cultural Municipal Bistriţa, dirijor Francisc Mureşan, Corul de cameră "Psalmodia Transylvanica" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj, dirijor prof. Vasile Stanciu, Corul "Sfânta Familie" din Zalău, dirijor Grigore Grigoruţ, Corul "Angeli" din Cluj, dirijor Angela David şi Corul Bisericii "Sfântul Iosif" din Gherla, dirijor Chiş Vasile.

Duminică, 23 nov., în cadrul Sfintei Liturghii celebrată la Catedrală de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, Corul "Magnificat" a dat răspunsurile liturgice după o nouă linie melodică, dar foarte frumoasă, lină, şi înălţătoare, o interpretare în primă audiţie absolută a compoziţiei distinsului profesor Marius Cuteanu.

Cuvântul Evangheliei Duminicii, a fost meditat de PS Florentin în cadrul predicii, fiind o invitaţie la a ne îmbogăţi în Dumnezeu: "Ne aflăm în Biserică pentru că dorim să dăm sufletului hrana necesară, Sfintele Taine. Este importantă doctrina despre suflet, pentru că de aici vine demnitatea umană. Aici este marea deosebire între om şi maimuţă. Deosebirea radicală constă în faptul că omul este dotat cu această mare comoară, a sufletului, care e sădit în fiecare dintre noi, care-l face pe om să se poată raporta la celălalt şi la Dumnezeu, să poată gândi asupra propriei persoane, să poată compune opere de artă, ceea ce nicicând o maimuţă nu va putea face. De multe ori şi în zilele noastre mai sunt oameni care îşi pun problema dacă noi nu am evoluat din maimuţă. Evoluţia în sine până la un punct este acceptabilă, dar materia fără suflet nu a putut produce "saltul" sufletului fără o intervenţie a Creatorului. Pentru noi, textul Genezei este limpede: "Dumnezeu a suflat în nările lui Adam suflare de viaţă şi el a devenit un suflet viu, o fiinţă vie." (Gen 2, 7). Omul, este om pentru că are un suflet care îi conferă demnitate şi îl pune direct în legătură cu Dumnezeu. Sufletul îl ridică deasupra tuturor celorlalte fiinţe vii, ca şi păstor, administrator al lor. Omul este "cununa" Creaţiei, de aici demnitatea, dar şi responsabilitatea faţă de sine, faţă de ceilalţi, faţă de toate creaturile. Omul a primit o misiune, de a stăpâni, dar în al doilea capitol este şi aceea de a păstra şi a lucra. Trebuie să păstreze ceea ce Dumnezeu a făcut bun şi să lucreze în continuare pentru ca acest bine să continue în Creaţie, să nu distrugă ceea ce Dumnezeu a creat, începând de la propriul său trup. Textul evanghelic ne invită să ne îmbogăţim în Dumnezeu prin fapte bune, dar şi citind Cuvântul Său, încercând să-L trăim în acest timp sfânt de pregătire pentru momentul venirii Sale în trup."

A fost o duminică cu totul specială şi prin prezenţa d-lui prof. Marius Cuteanu, cel care a pus pe note frumoasele cântări ascultate cu acest prilej în primă audiţie. A fost o bucurie faptul că, la o vârstă înaintată, (91 de ani împliniţi în 4 nov. 2008), dl. prof. Cuteanu a putut să fie de faţă şi să-şi unească rugăciunea cu Episcopul, preoţii şi credincioşii prezenţi la această Sfântă Liturghie care îmbogăţeşte tradiţia Bisericii greco-catolice. Tot cu acest prilej, Corul a prezentat o propunere pentru Imnul Eparhiei de Cluj-Gherla, care a fost ascultat la începutul şi la sfârşitul celebrării liturgice, imn compus de asemenea de prof. Cuteanu.

Dl. profesor Marius Cuteanu s-a născut în 4 nov. 1917, în oraşul Cluj-Napoca. Tatăl său a fost preot greco-catolic la Lemniu (Sălaj), apoi la Cluj, în parohia Cordoş. De aici a primit lumina credinţei greco-catolice, o credinţă de la care nu s-a abătut şi a rămas un model în ţinuta şi demnitatea sa, în tot cursul vieţii sale. A urmat cursurile Facultăţii de Drept iar apoi Academia de Muzică din Cluj. La terminarea studiilor a fost trimis la Şimleul Silvaniei unde a activat în anii tinereţii sale ca şi profesor de muzică. A condus numeroase coruri, atât în şcoală cât şi în biserică, a susţinut numeroase concerte, a participat la Sfinte Liturghii alături de Preasfinţitul Ioan Suciu, Episcopul martir al Bisericii noastre. La Cluj şi-a continuat activitatea de profesor, dirijor şi compozitor. În decursul acestei fructuoase activităţi i-au fost acordate numeroase titluri, diplome, este cetăţean de onoare al Mun. Cluj-Napoca şi al Şimleului-Silvaniei.

img145

La aceste titluri şi diplome, PS Florentin a mai adăugat Diploma omagială "Petru şi Pavel", considerând că această operă de artă – noua linie melodică a Sfintei Liturghii, se pune în slujba Bisericii şi a tradiţiei neamului nostru. A fost adăugată şi medalia care poartă chipul Papei Benedict al XVI-lea iar pe verso se află imprimată Bazilica San Pietro din Roma. Aceste distincţii au fost oferite împreună cu calde mulţumiri şi cu un frumos buchet de flori. Aceleaşi calde mulţumiri şi o medalie omagială, din partea Preasfinţiei Sale Florentin, a primit şi dl. dirijor al Corului "Magnificat", prof. Alexandru Suciu, cel care a fost şi Directorul Festivalului "Armonii Sacre" , festival care şi în acest an a fost o mare reuşită.

Festivalul s-a încheiat în seara zilei de luni, 24 nov., prin Concertul Extraordinar susţinut de Corul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, dirijor Cornel Groza, cor de renume internaţional, înfiinţat în 1972, cunoscut prin măiestria interpretării, prin colaborările cu renumiţi dirijori şi artişti, prin turneele întreprinse în ţară şi străinătate, prin numeroasele înregistrări radio-TV.

A fost, şi în acest an, o frumoasă desfăşurare şi încheiere a Festivalului Coral "Armonii Sacre", care a adus în aceste zile, aflate sub lumina stelei ce vesteşte Naşterea Mântuitorului, armonia şi nobleţea cântului îndreptat spre Dumnezeu, dar şi izvorât din Dumnezeu. Distincţiile oferite de Episcopul Eparhial corurilor şi dirijorilor sunt un semn de mulţumire şi de reamintire a acestor momente de comuniune şi rugăciune, ce vor rămâne înscrise cu litere de aur în cartea vieţii Eparhiei de Cluj-Gherla.

Viorica Sabo, redactor

img146

img147

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *