Deschiderea Anului Preoţiei la Cluj-Napoca

publicat la 17 iunie 2009 în Ştiri

În întreaga Biserică Catolică va fi inaugurat Anul Preoţiei

Anul Preoţiei a fost proclamat de către Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, la împlinirea a 150 de ani de la moartea Sfântului Ioan Maria Vianney, Parohul din Ars, Franţa, cel care este considerat un model de smerenie şi slujire preoţească, Papa Pius al XI-lea, numindu-l, în anul 1929, „Patron al parohilor”.

Pentru a marca momentul deschiderii anului dedicat slujirii preoţeşti, joi, 18 iunie 2009, de la ora 11.00, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu împreună cu toţi preoţii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească la Capela „Sfântul Iosif” din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca.

Celebrarea liturgică este inclusă în programul Întâlnirii generale a preoţilor Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind prevăzute în continuare, momente de meditaţii, discuţii şi o împărtăşire generală, totul pentru a încuraja preoţii în activitatea pastorală, a reînnoi zelul lor apostolic şi conştiinţa înaltei slujiri la care sunt chemaţi, aceea de a-L întruchipa pe Hristos, de a conduce sufletele la Hristos, supremul bine şi speranţa mântuirii pentru fiecare om.

Anul Preoţiei va fi deschis la Roma în 19 iunie 2009, şi se va încheia în 19 iunie 2010

Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea va deschide Anul Preoţiei printr-o celebrare a Vesperelor, în data de 19 iunie – Sărbătoarea romano-catolică a „Preasfintei Inimi a lui Isus” şi Ziua Mondială de rugăciune pentru sfinţirea preoţilor. Inaugurarea se va face în prezenţa relicvei Sfântului Paroh de Ars, ce va fi adusă la Roma. Anul Preoţiei se va încheia printr-o întâlnire internaţională la Roma, în perioada 9-11 iunie 2010.

Indulgenţă plenară acordată pentru Anul Preoţesc

Anul Preoţiei reprezintă o invitaţie pentru credincioşii Bisericii de a se ruga pentru preoţi, pentru sfinţenia vieţii lor, ca să poată călăuzi spiritual şi lumina sufletele ce le sunt încredinţate. Totodată, în acest an special, preoţii sunt invitaţi să se întărească tot mai mult în fidelitate faţă de Dumnezeu, prin intermediul rugăciunii, a meditaţiilor, a exerciţiilor spirituale şi alte activităţi pastorale.

Pentru a motiva şi susţine efortul acestui drum de credinţă, Biserica oferă darul unor Indulgenţe speciale. Mons. Mihai Todea, Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, ne-a explicat condiţiile în care vor fi acordate aceste indulgenţe, conform Decretului Urbis et Orbis, emis de Penitenţeria Apostolică:

„Se acordă zilnic Indulgenţa plenară preoţilor care se roagă slujba Utreniei, a Vecerniei sau a Orelor Canonice în faţa Preasfântului Sacrament, se pun la dispoziţia credincioşilor pentru celebrarea Sfintelor Sacramente, mai ale a Spovezii. Preoţii pot obţine indulgenţa plenară şi pentru confraţii defuncţi dacă se mărturisesc, se împărtăşesc şi se roagă la intenţia Sfântului Părinte.

Acelaşi dar al Indulgenţei plenare se acordă şi credincioşilor laici în 19 iunie 2009, în 4 august 2009 (comemorarea Sf. Ioan Maria Vianney), în 19 iunie 2010, în prima joi din fiecare lună, în zilele stabilite de Ierarhul locului, dacă vor fi îndeplinite următoarele condiţii: să asiste cu pietate, la Sfânta Liturghie; să ofere pentru toţi preoţii, rugăciune către Domnul Isus Hristos, Marele şi Veşnicul Preot, şi fapte bune pentru ca El să-i sfinţească şi să-i facă asemenea cu Inima Sa, cu condiţia să se spovedească şi să se roage la intenţia Sfântului Părinte. Pentru persoanele vârstnice şi pentru bolnavii care nu se pot deplasa de la domiciliu, darul Indulgenţei plenare este acordat dacă înalţă rugăciuni pentru sfinţirea preoţilor şi oferă lui Dumnezeu, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, bolile şi suferinţele propriei vieţi.

De asemenea, se acordă şi Indulgenţă parţială credincioşilor care se vor ruga cinci Tatăl Nostru, Născătoare de Dumnezeu şi Mărire Tatălui…, şi alte rugăciuni în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus, pentru ca preoţii să păstreze curăţia şi sfinţenia vieţii”.

Menţionăm faptul că Indulgenţa plenară (sau parţială) este iertarea totală (sau parţială) a consecinţelor păcatelor care au fost mărturisite în Taina Spovezii, credinciosul fiind eliberat de necesitatea ispăşirii, a reparării răului săvârşit prin păcat.

Sfântul Paroh din Ars, Ioan Maria Vianney, modelul propus preoţilor în slujirea lui Hristos, referindu-se la preoţi, a îndemnat: „Când vedeţi un preot, trebuie să spuneţi: «Iată-l pe acela care m-a făcut fiul lui Dumnezeu şi mi-a deschis cerul prin Botez, acela care m-a curăţat de păcatul meu, acela care îmi hrăneşte sufletul»”.

Să ne rugăm pentru sfinţenia preoţilor!

V.S. redactor DIRMM
Episcopia de Cluj-Gherla

image

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *