Inaugurarea Centrului caritativ-educativ „Iubire şi adevăr”

publicat la 16 octombrie 2009 în Ştiri

image Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a participat miercuri, 14 octombrie 2009, la inaugurarea noului Centru caritativ-educativ „Iubire şi adevăr”, din cadrul Fundaţiei caritabile Familia Sfântă, unde a sfinţit sala de conferinţe a centrului, Mons. Vladimir Ghika. Evenimentul a avut loc în incinta Policlinicii fără plată (str. Moţilor nr. 32, Cluj-Napoca), la etajul superior special amenajat pentru funcţionarea acestui centru, şi s-a bucurat de participarea unui public numeros, între care mulţi membri ai Asociaţiei Medicilor Catolici din România.

Fundaţia Familia Sfântă a fost înfiinţată după reintrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice (1989), şi a patronat două lucrări – Asociaţia Familia carităţii, care a oferit ajutor multor persoane şi familii aflate în nevoie, şi Policlinica fără plată, în cadrul căreia peste 100 de medici s-au pus voluntar, fără plată, la dispoziţia tuturor celor care au avut nevoie. Astfel, de-a lungul timpului, mii de pacienţi, între care mulţi pensionari, oameni cu venituri mici, şi-au găsit aici alinare în suferinţă şi ajutor în nevoie. Totul s-a putut împlini în primul rând cu ajutorul financiar al Congregaţiei Doctrinei Creştine din Luxemburg, dar şi prin multe alte intervenţii ale unor instituţii sau persoane generoase.

În prezent, s-a ajuns la concluzia că se impune o reorganizare a Policlinicii fără plată, accentuându-se faptul că această reorganizare are ca scop principal menţinerea într-o formă cât mai completă a activităţilor desfăşurate până acum. Această reorganizare a policlinicii a permis atât din punct de vedere financiar cât şi din punctul de vedere al spaţiului fondarea centrului amintit. Prezentarea detaliată a noului Centru caritativ-educativ a fost făcută de 3 membri din Comitetul de conducere al centrului: dl. avocat Mircea Cârlănaru, subdiaconul Leonard Farauanu şi diaconul Călin Sechelea. S-a arătat faptul că Centrul nou înfiinţat este structurat pe trei departamente: religios, educativ şi caritativ.

În cadrul departamentului religios, credincioşii sunt invitaţi în Capela Adoraţiei Euharistice (aflată la parterul policlinicii), la un program de rugăciune care cuprinde Sfânta Liturghie, un timp de Adoraţie a Sfântului Sacrament, rugăciune prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria – Rozariul, precum şi alte momente de rugăciune şi formare spirituală. Cu aprobarea forurilor ecleziale, membrii Centrului Iubire şi adevăr doresc să creeze în noul centru un spaţiu de trăire ecumenică.

Al doilea departament, cel educativ, îşi propune promovarea şi recuperarea culturii creştine şi a perspectivei creştine despre lume şi viaţă, precum şi adresarea problemelor care privesc familia: formare pre-maritală şi post-maritală, consiliere, planificarea naturală a naşterilor, etc. La aceste programe se adaugă un cine-forum, grupuri de discuţii, organizarea de conferinţe, simpozioane, seminarii, cursuri. În cadrul activităţilor educative desfăşurate în acest departament se va pune un accent deosebit pe o pedagogie a dialogului.

Departamentul Caritativ este cel prin care va fi oferit, în continuare, ajutor familiilor sărace, numeroase, copiilor abandonaţi, persoanelor vârstnice şi persoanelor cu handicap. Nu în ultimul rând, Centrul caritativ-educativ Iubire şi adevăr îşi propune cooperarea cu celelalte servicii şi organizaţii de caritate din Biserică şi societate. Pentru ca aceste frumoase obiective să fie duse la îndeplinire, şi-a oferit serviciile un colectiv re-înnoit prin implicarea mai multor tineri, între care, trei absolvenţi de studii teologice la Institutul Teologic Internaţional pentru Studii despre Căsătorie şi Familie din Gaming, Austria.

După ce a avut loc prezentarea structurilor şi activităţii noului centru, PS Florentin a rostit câteva idei, mulţumind mai întâi d-lui doctor Ioan Boilă şi d-lui doctor Pintea, coordonatorii acţiunii de caritate desfăşurată de Fundaţia Familia Sfântă de la începuturile ei. Totodată, Episcopul de Cluj-Gherla a salutat iniţiativa „noului început” al proiectului, invitând ca toate acţiunile ce se vor desfăşura să fie începute căutându-se mai întâi răspunsul la întrebarea: „Ce doreşte Dumnezeu de la noi în acest timp istoric?” Preasfinţia Sa a încurajat în mod deosebit acţiunile în problemele legate de familie şi viaţă, acţiuni care pot fi coordonate de absolvenţii unor studii de specialitate, care prin sprijinul unor conferenţiari din domeniu, cu o bibliografie competentă, să creeze cu adevărat un nucleu care să se preocupe de familie în toate dimensiunile ei. Mulţumind tuturor celor care s-au angrenat în restructurarea activităţii Fundaţiei Familia Sfântă, Preasfinţia Sa a oferit coordonatorilor trei daruri: chipul Mântuitorului (în bronz), simbol pentru componenta religioasă, câteva volume, între care Biblia pentru adolescenţi şi un Catehism al Bisericii Catolice, pentru componenta educativă, şi o candelă care să aducă lumină în suflete, simbol pentru iubire şi adevăr.

Explicând prezenţa pe frontispiciul noului centru a cuvintelor Iubire şi Adevăr, apelul Fundaţiei Familia Sfântă menţionează: „Isus ne-a dat iubirea, ca pe o primă poruncă. Iar Sfântul Apostol Pavel spune că-ţi poţi da trupul să ardă, dar dacă nu ai iubire, la nimic nu-ţi foloseşte. Pe de altă parte, sunt înfricoşătoare cuvintele pe care le va spune Isus Hristos celor care nu l-au iubit pe semenul lor: ‘plecaţi de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic!’ Totuşi, nu este oare o îndrăzneală nebunească să crezi că vei putea să faci o oază de iubire într-un deşert de ură? Providenţa poate însă naşte oriunde un izvor care să facă acest miracol. Nu vrem o iubire zgomotoasă şi nici manifestări deosebite. Vom urmări modalităţile de milostenie trupească, dar mai ales sufletească. Pentru oamenii de astăzi, iubirea trebuie să fie înţelegătoare, deschisă, încurajatoare, iertătoare şi milostivă. Nu vrem să se apropie de noi nimeni cu frica de a fi judecat cu intoleranţă că nu va fi ascultat. Dorim ca oricine ne va trece pragul, să se simtă cuprins de căldura unei iubiri frăţeşti şi să simtă sprijinul şi mângâierea unei familii spirituale”.

În ultima Enciclică a Papei Benedict al XVI-lea, „Caritas in veritate”, Sfântul Părinte arată că „iubirea străluceşte şi poate fi trăită cu autenticitate doar în adevăr” iar „a apăra adevărul, a-l propune cu umilinţă şi convingere şi a-l mărturisi în viaţă, sunt forme exigente şi de neînlocuit ale iubirii”. Iubirea în Adevăr este ceea ce-şi propune noul Centru creştin, care, prin programele ce se vor desfăşura în cele trei departamente, doreşte să ofere tuturor exemplul de iubire al Mântuitorului nostru Isus Cristos.

V.S. – DIRMM

image

image

image

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *