Primirea a 10 noi membre în Reuniunea Mariană – parohia Grigorescu

publicat la 27 mai 2010 în Ştiri

În ziua de luni, 24 mai 2010, ziua Sărbătorii Preasfintei Treimi, după rânduiala calendarului bizantin, în parohia clujeană Grigorescu a avut loc primirea a 10 noi membre în Reuniunea Mariană. A fost un moment solemn care a continuat Jertfa Sfintei Liturghii celebrată de pr. paroh Popa Iosif şi pr. vicar parohial Popa Marius, în prezenţa Preasfinţiei Sale Florentin, Episcop de Cluj-Gherla.

Cele 10 credincioase care s-au pregătit de multă vreme pentru acest moment, au dorit să facă angajamentul solemn de intrare în rândul membrelor Reuniunii Mariane, în luna mai, luna florilor şi luna Preasfintei Fecioare Maria. A fost un moment emoţionant, la care au participat şi celelalte membre ale Reuniunii Mariane din parohie şi din alte parohii, alăturându-se şi mulţi dintre membrii parohiei şi desigur, membrii familiilor celor 10 persoane care au dorit în mod public să facă acest aranjament.

imagine

După rugăciunile rânduite, Episcopul a binecuvântat medaliile, diplomele, imaginile cu Preasfânta Fecioară Maria şi eşarfa de culoare albastră pe care aceste noi membre ale Reuniunii Mariane le-au primit ca însemne ale apartenenţei lor la Asociaţie. După această binecuvântare, a urmat o mărturisire a credinţei pe care au făcut-o toate membrele care urmau să fie primite, împreună cu Simbolul Credinţei, după care, au venit fiecare dintre ele pe rând, îngenunchind în faţa Episcopului pentru a primi însemnele şi binecuvântarea pentru a intra în Reuniunea Mariană.

La încheierea ceremonialului s-a cântat Imnul Reuniunii Mariane, „Sub steagul tău, Marie”, şi toate membrele Asociaţiei s-au adunat, ţinând în mâini câte o panglică albastră legată de steagul pe care era reprezentată Preasfânta Fecioară Maria. Florentin le-a adresat apoi un cuvânt de încurajare, evocând pe scurt istoricul Reuniunii Mariane pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, amintind cum, în anul 1912, sub arhipăstorirea Episcopului Vasile Hossu de binecuvântată memorie, s-a aprobat funcţionarea, pe teritoriul Eparhiei, a unei Asociaţii cu numele „Reuniunea Femeilor Române din Dieceza Gherlei”. Ele aveau un scop religios-moral urmărind propăşirea Bisericii şi a neamului, prin angajarea în acţiuni de suflet a femeilor române.

imagine

Inaugurarea festivă a acestei Asociaţii a avut loc la 21 dec. 1912. Ulterior, prin colaborarea cu alte Eparhii, a devenit Reuniunea Mariană. Trebuie precizat că, numai în Gherla, în anul 1947, înainte de desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice, Reuniunea Mariană avea 196 de membre active. Precizăm faptul că, în decursul istoriei, membrele Reuniunii Mariane s-au angrenat în multe acţiuni ale Bisericii, fiind alături de preoţii parohi atunci când aceştia aveau nevoie de sprijin şi ajutor, fiind alături de cateheţi în şcoli şi parohii, participând activ la organizarea pelerinajelor, între care, principalul pelerinaj la Nicula, dar şi alte pelerinaje locale, implicându-se în curăţenia şi împodobirea lăcaşelor de cult din diferite parohii, şi având, de asemenea, diferite contribuţii de lucru manual, ţesături, covoare sau alte asemenea lor, atunci când pastoraţia cerea acest lucru.

După anul 1990, odată cu repunerea în libertate a Bisericii noastre, Asociaţia Reuniunea Mariană a luat un nou avânt, în particular în Eparhia noastră. În marile centre protopopiale există Reuniuni Mariane, care sunt organizate în aşa fel încât există o preşedintă a Reuniunii Mariane şi un părinte care se ocupă pe plan spiritual de Reuniune. Actualmente, preşedintele Reuniunii Mariane este pr. Nicolae Jarda, protopopul de Rodna. Trebuie spus că această Asociaţie se încadrează alături de celelalte asociaţii istorice ale Eparhiei noastre, AGRU şi ASTRU, în Departamentul pentru laici, condus de către pr. vicar Ioan Mătieş.

Vorbind în continuare despre misiunea Reuniunii Mariane de a cere mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, PS Florentin a arătat: „Aşa cum poetul Charles Peguy în operele sale spune, Preasfânta Fecioară Maria nu este cea mai mare între femei, ci este mai mult decât atât, cea mai mare între creaturile umane, pentru că ea este prima după Dumnezeu şi imediat după El. Într-adevăr, Preasfânta Fecioară Maria, este unica creatură care şi-a conţinut Creatorul, şi unica persoană umană care a dat viaţă Izvorului vieţii, adică Domnului nostru Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a Doua Persoană Divină, Cuvântul Tatălui.”

Episcopul eparhial a spus în încheiere: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste noi membre în număr de 10. Aşa cum, în Vechiul Testament, o adunare sinagogală era validă rugăciunii dacă erau cel puţin 10 membri, în mod asemănător, această cifră a plinătăţii, este astăzi reflectată în numărul celor 10 persoane care au intrat în cadrul Reuniunii Mariane. Felicităm pe cai care s-au ocupat de pregătirea lor, şi Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Asociaţia Reuniunii Mariane din Eparhia noastră, din întreaga noastră Biserică şi ne încredinţăm mijlocirilor rugăciunilor Preasfintei Fecioare Maria, ale Sfântului Iosif şi ale tuturor sfinţilor, pentru ca, prin viaţa noastră, să putem aduce mărire Tatălui şi Fiului şi Spiritului Sfânt. Amin.”

A fost o minunată zi de sărbătoare în parohia clujeană Grigorescu, s-a celebrat o frumoasă Sfântă Liturghie cântată de către întreaga parohie, cu alese şi bogate haruri la mărita Sărbătoare a Preasfintei Treimi.

DIRMM

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *