Înrădăcinaţi în Cristos – IET 2010

publicat la 14 octombrie 2010 în Ştiri

Parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj Napoca a fost gazda celei de-a VII-a ediţii a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului care s-a desfăşurat în perioada 8-9 octombrie 2010. Peste 300 de tineri însoţiţi de cateheţi, responsabili şi preoţi din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla au răspuns pozitiv invitaţiei Departamentului pentru Tineret de a participa la acest eveniment destinat tinerilor la început de an pastoral. Bunul mers al întâlnirii a fost asigurat de o echipă de 60 de animatori din parohia gazdă, ASTRU Cluj şi Cercetaşii Munţilor.

 imagine

Întâlnirea Eparhială a Tineretului a început vineri, 8 octombrie 2010, la biserica „Coborârea Spiritului Sfânt” din cartierul Mănăştur, unde, tineri sosiţi din întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla au fost primiţi de gazdele întâlnirii, pr. Ovidiu Lăpuşte, paroh al parohiei Mănăştur 1 Vest, şi pr. Cristian Goia, consilier eparhial cu problemele tinerilor.

Deschiderea programului s-a desfăşurat în prezenţa Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care a adresat tinerilor un cuvânt de bun venit şi de întărire în credinţă. În continuarea programului a avut loc Festivalul Tineretului în cadrul căruia tinerii au avut ocazia să-şi etaleze talentele.

Programul zilei de sâmbătă a început la ora 9.00 cu cateheza susţinută de Pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor din Dieceza de Iaşi. În cadrul catehezei Pr. Felix a explicat tema Zilei Mondiale a Tineretului din 2011, a prezentat mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea către tineri, oferind tinerilor soluţii pentru trezirea dorinţei de viaţă trecând de la plictiseală la responsabilitate şi a propus tinerilor căi concrete de explorat pentru trăirea cotidiană a credinţei.

imagine

După cateheză au urmat grupurile de discuţii în cadrul cărora tinerii împreună cu animatorii au avut ocazia să aprofundeze cateheza şi să găsească împreună răspunsuri la întrebările „Cum îţi imaginezi viaţa fără credinţă? Cum vezi lumea fără credinţă? Ce aştepţi de la preoţi/cateheţi/persoane consacrate/responsabilii laici ca ajutor pentru creşterea ta în credinţă? Care este aportul tău în Biserică (comunitate parohială, grup, asociaţie)?”

Programul Întâlnirii Eparhiale a Tineretului a continuat cu Sfânta Liturghie pontificată de PS Florentin Crihălmeanu, eparh de Cluj-Gherla la care au concelebrat toţi preoţii prezenţi. În cuvântul de învăţătură PS Florentin s-a adresat tinerilor spunând: „Voi sunteţi viitorul societăţii şi al Bisericii şi este vital să aveţi rădăcini şi baze solide… voi sunteţi şi prezentul în măsura în care sunteţi prezenţi în Biserică, dar sunteţi viitorul pentru că, cu siguranţă voi sunteţi Biserica de mâine, cei care vor duce mai departe vestea Evangheliei prin viaţa lor. Acum sunt şi părinţii voştri alături de voi, pentru mulţi şi bunicii. Nu înseamnă că voi sunteţi înafara Bisericii, sunteţi parte din Biserică şi de aceea încercăm să fim alături de voi, pentru ca să puteţi acum, încă de la această vârstă să întindeţi adânc rădăcinile tinereţii voastre în Cristos şi nu în alte non-valori din lumea aceasta”.

imagine

A urmat apoi masa de prânz, iar după aceasta tinerii au participat la cele cinci ateliere propuse de organizatori: Clujul pe bicicletă, Clujul panoramic, Clujul ecumenic, Clujul medieval şi Grădina Botanică. Astfel tinerii au avut ocazia să cunoască oraşul Cluj-Napoca din diferite perspective dar şi să se cunoască mai bine între ei.

Alături de tinerii din parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla au participat la Întâlnirea Eparhială a Tineretului un grup de tineri din Dieceza de Iaşi şi echipa de consilieri naţionali ai sectorului tineri al Acţiunii Catolice din România.

Mulţumim tuturor celor care şi-au adus aportul la buna desfăşurare a acestei ediţii a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului dar mai ales familiilor din Cluj Napoca, care cu multă disponibilitate şi generozitate au găzduit participanţii la această Întâlnire.

via Cluj.ASTRU.ro

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *