Adunare generală a CSMR la Luncani

publicat la 15 decembrie 2010 în Ştiri

În zilele de 21-22 octombrie 2010, la Mănăstirea Carmelită din Luncani, a avut loc Cea de-a XXXII-a Adunare Generală – cu alegeri – a Federaţiei Conferinţei Superiorilor Majori ai Institutelor de Viaţă Consacrată şi Societăţilor de Viaţă Apostolică din România (CSMR). Lucrările au fost prezidate de pr. Emilian Cătălin, OFMConv., preşedintele CSMR. Au luat parte PS Mons. dr. Florentin Crihălmeanu – Episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, responsabil din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România pentru Institutele de Viaţă Consacrată, PS Mons. Petru Gherghel – Episcop romano-catolic al Diecezei de Iaşi, precum şi PS Mons. Franz Peter Treberts van Elts – Episcop romano-catolic al Diecezei de Limburg din Germania.

Excelenţa sa IPS Mons. dr. Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic al Sfântului Scaun în România şi Republica Moldova, a trimis participanţilor un mesaj, drept cuvânt de încurajare, accentuând, printre altele, următoarele: „Lumea modernă, societatea contemporană reprezintă mari provocări pentru viaţa consacrată, la care trebuie să dea un răspuns conform Evangheliei şi credinţei… Înfruntările actuale ale materialismului dornic de a poseda, viaţa consacrată răspunde cu profesiunea perfectă a sărăciei evanghelice, trăită în diferite moduri şi însoţită de un angajament activ în promovarea solidarităţii şi carităţii. Sărăcia evanghelică este în sine o valoare, deoarece reaminteşte prima dintre fericiri în imitarea lui Cristos cel sărac. Dumnezeu este adevărata bogăţie a inimii umane… Maria să vă înveţe să transmiteţi bărbaţilor şi femeilor de astăzi acea fascinaţie divină care trebuie să se simtă în cuvintele şi faptele voastre. Exprimându-mi recunoştinţa şi aprecierea mea pentru munca depusă în slujirea Bisericii din România, vă asigur că vă amintesc în rugăciune în mod constant şi vă binecuvântez din suflet.”

PS Petru Gherghel, în cuvântul de salut a arătat: „În lume, peste tot, ca şi la noi în ţară, prin eforturi şi dovezi vrednice de laudă, persoanele consacrate au fost pentru societate motorul unei vieţi creştine, demne şi adevărate, arătând tuturor ca tot ceea ce există – natură, materie, bogăţii etc. – trebuie sa-l ajute pe om la creşterea desăvârşită şi la obţinerea vieţii adevărate în ceruri… Prezenţa vieţii consacrate în lumea educaţiei, a evanghelizării, a mărturiei dragostei creştine şi a cultului adus zilnic lui Dumnezeu, mai ales în zilele de sărbătoare, reprezintă un adevărat motiv de bucurie, speranţă şi împlinire pentru viitorul Bisericii noastre locale din România.” PS Franz Peter Treberts van Elts şi-a exprimat bucuria că are posibilitatea să cunoască viaţa consacrată din România. Un alt motiv de bucurie este să îl revadă pe PS Florentin Crihălmeanu, cu care s-a întâlnit la Frankfurt în Main la un eveniment al Organizaţiei Renovabis. În continuare a arătat că în Germania oamenii îşi dau seama că nu pot trăi numai din dorinţa de a câştiga, de a avea bani, ci există căutări pentru interiorizare, de a-l găsi pe Dumnezeu, valoarea supremă. Viaţa secularizată din Germania demonstrează că noi, cu cât suntem mai secularizaţi, cu atât mai mult avem nevoie de viaţă interioară.

PS Florentin Crihălmeanu a subliniat la rândul său: „Viaţa consacrată în sine este un dar al Spiritului Sfânt, de aceea este foarte importantă dăruirea şi relaţia noastră cu Dumnezeu în criza morală în care ne aflăm”. În acelaşi timp face cunoscut preocupările actuale ale Conferinţei Episcopilor Catolici din România. A invitat la colaborarea între structurile CSMR şi Conferinţa Superioarelor Majore. Cu ocazia acestei întâlniri au fost acceptaţi între membrii CSMR: pr. Sarkozi Sandor – O. Sch. P., noul delegat al Provinciei Ordinului Piariştilor, pr. Nikolaus Laus – SDS, noul superior al Salvatorienilor din Timişoara, şi pr. Tribot Laspiere – noul superior al Comunităţii Congregaţiei „Sfântul Ioan” din Bucureşti. Adunarea generală, conform prevederilor statutelor CSMR, a ales noul Consiliu Prezidenţial, pentru un mandat de trei ani: preşedinte: pr. Emilian Cătălin, OFMConv., superiorul Provinciei „Sf. Iosif” a Franciscanilor Minori Conventuali din Moldova; vicepreşedinte: pr. Leon Budău, superiorul Custodiei „Fericitul Ieremia Valahul”, a Franciscanilor Minori Capucini; consilieri: pr. Tiberio Scorrano – prior al Mănăstirii Carmelite; şi pr. Valeriano Giacomelli – superiorul Comunităţii „Don Orione”.

Atât preşedintele, cât şi ceilalţi prezenţi la Adunarea Generală au ţinut să îşi exprime recunoştinţa faţă de activitatea conştiincioasă depusă de secretarul general, pr. Fejes Rudolf Anselm – abate-preposit praemonstrates, şi faţă de confratele piarist Gheorghe Fodor – secretar adjunct, care şi-au terminat mandatul. La propunerea preşedintelui, Adunarea Generală i-a atribuit confratelui Gheorghe Fodor – O. Sch. P., titlul de secretar onorific pentru aportul său adus la înfiinţarea şi organizarea CSMR precum şi pentru slujirea afectuoasă, timp de 15 ani, în calitate de secretar general, iar mai apoi ca secretar adjunct. Cu această ocazie, pentru îndeplinirea atribuţiilor de secretar general a fost desemnat pr. Tiberio Scorrano – OCarm., fiind ajutat de fraţii din aceeaşi comunitate.

Adunarea Generală a dezbătut, totodată, şi o serie de probleme şi sarcini actuale, precum comuniunea, colaborarea cu structurile ecleziale, perfecţionarea statutelor CSMR, proiecte comune: reviste, simpozion în organizarea CSMR etc., statutul de persoană juridică şi înfiinţarea unei comisii juridice, situaţia asigurărilor de sănătate pentru persoanele consacrate, funcţionalitatea consiliului prezidenţial. La sfârşitul lucrărilor s-a hotărât ca următoarea Adunare Generală obişnuită să aibă loc în zilele de 11-12 mai 2011, la Centrul de Exerciţii Spirituale „Manresa” al Societăţii lui Isus – Iezuiţii – din Cluj-Napoca. (pr. Emilian, OFCMConv., preşedinte CSMR; confr. Gheorghe Fodor, O.Sch. P., secretar onorific)

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *