ZMT s-a prezentat celor cinci continente

publicat la 18 ianuarie 2011 în Ştiri

Peste 234 de delegaţi reprezentând 84 de Conferinţe Episcopale din întreaga lume şi 57 de asociaţii, organizaţii şi mişcări de tineret internaţionale au participat la Cea de-a II-a Întâlnire internaţională de pregătire a Zilei Mondiale a Tineretului din 2011. Aceasta s-a desfăşurat în perioada 12-15 ianuarie 2011 la San Lorenzo de Escorial, lângă Madrid. La întâlnire au participat membrii Consiliului Pontifical pentru Laici, responsabilii din partea Vaticanului cu organizarea Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) şi delegaţi ai provinciilor ecleziale spaniole responsabili cu pregătirea programului care precede ZMT în diecezele din Spania.

România a fost reprezentată la această întâlnire de către pr. Felix Roca din Dieceza de Iaşi şi Codruţa Fernea din Eparhia de Cluj-Gherla, care alături de Claudiu Roznovszky (Arhidieceza de Bucureşti) şi pr. Cristian Goia (Eparhia de Cluj-Gherla) au fost numiţi de către Conferinţa Episcopilor Catolici din România, la propunerea PS Virgil Bercea, să coordoneze participarea tinerilor din România la Ziua Mondială a Tineretului din 2011.

Programul întâlnirii a cuprins prelegeri precum „Întâlnirea internaţională de pregătire a ZMT 2011” susţinută de Card. Stanislaw Rylko, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Laici; „ZMT la MADRID: o misiune pentru a evangeliza tinerii secolului XXI” susţinută de Card. Antonio Maria Rouco Varela, Arhiepiscop de Madrid; „Analiza programului ZMT Madrid 2011” prezentată de Mons. Cesar Franco Martinez, coordonator general al ZMT 2011; „Mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului” prezentat de Mons. Josef Clemens, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici şi sesiuni de lucru. În cadrul sesiunilor de lucru s-au abordat aspecte fundamentale ale organizării Zilei Mondiale a Tineretului: modalităţile de înscriere, primirea pelerinilor şi vizele, evenimentele centrale, programul pentru Zilele în diecezele spaniole, Festivalul Tinerilor, aspecte referitoare la comunicare şi catehezele Episcopilor precum şi aspecte logistice ale ZMT.

Un moment emoţionat în cadrul Întâlnirii a fost anunţul făcut de Cardinalul Rylko referitor la beatificarea iniţiatorului Zilelor Mondiale ale Tineretului, „prietenul tinerilor” – Papa Ioan Paul al II-lea în data de 1 mai 2010 la Roma. Mons. Cesar Franco, coordonatorul general al ZMT Madrid 2011 a anunţat că viitorul Fericit Papa Ioan Paul al II-lea va fi alăturat listei marilor sfinţi spanioli: Sfântul Isidor Labrador, Sfânta Maria de la Cabeza, Sfânta Tereza a lui Isus, Sfântul Ignaţiu de Loyola, Sfântul Francisco Javier, Sfântul Ioan al Crucii, Sfântul Ioan de Avila, Sfânta Rosa de Lima şi Sfântul Rafael Arnaiz, patronii ediţiei din 2011 a Zilei Mondiale ale Tineretului. Delegaţii internaţionali au avut parte de un program care pe lângă sesiunile intense de lucru cuprindea momente spirituale (Sfânta Liturghie, Adoraţie Euharistică, Rugăciunea Laudelor), întâlniri cu autorităţile civile ale Madridului, precum şi vizitarea locurilor unde se vor desfăşura momentele cele mai importante ale ZMT.

imagine

imagine

imagine

via ZMTRomania.ro

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *