Biserica sărbătoreşte Ziua Vieţii Consacrate

publicat la 28 ianuarie 2011 în Ştiri

Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla, împreună cu reprezentanţii Ordinelor şi Congregaţiilor călugăreşti din Cluj-Napoca, organizează acţiuni dedicate aniversării Zilei Vieţii Consacrate (ZVC), zi instituită în anul 1997, de către viitorul Fericit al Bisericii Ioan-Paul al II-lea, pentru data de 2 februarie a fiecărui an – Sărbătoarea „Prezentării lui Isus în Templu”.

Prima acţiune dedicată ZVC la Cluj, va avea loc duminică, 30 ianuarie a.c., de la ora 18.00, la Catedrala „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10), unde PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla va celebra Sfânta Liturghie Arhierească la care vor participa, ca invitaţi, fraţi şi surori din diferitele comunităţi de viaţă religioasă. Răspunsurile la celebrarea liturgică vor fi date de Surorile din Congregaţia Maicii Domnului şi de Surorile Baziliene. Pr. Ieromonah Diomid din Ordinul „Sfântului Vasile cel Mare” va rosti un cuvânt de învăţătură.

În cadrul Sfintei Liturghii se va face o procesiune în care călugării şi călugăriţele vor aduce lumânări, pe care le vor aşeza într-un loc special amenajat, pentru a exprima simbolic misiunea pe care o au prin viaţa lor oferită lui Hristos, aceea de a aduce lumina în lume.

Pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii şi persoanele consacrate în Eparhia de Cluj-Gherla, ne-a oferit şi alte detalii referitor la această celebrare festivă: „La sfârşitul celebrării, reprezentanţii comunităţilor religioase vor transmite un mesaj spiritual despre specificul vieţii lor de rugăciune şi de apostolat, cu referire şi la Anul Familiei pe care Eparhia de Cluj-Gherla l-a instituit pentru 2011, dat fiind faptul că există o strânsă legătură între călugărie şi familie: vocaţia călugărească se naşte în familie, persoanele consacrate se roagă pentru familii, de asemenea, atât membrii familiilor cât şi membrii comunităţilor de viaţă consacrată sunt chemaţi să se desăvârşească spiritual, să fie sfinţi, tuturor le este adresat cuvântul Mântuitorului: «Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este.» (Mt 5, 48).”

PS Florentin va rosti un cuvânt de încheiere despre rolul persoanelor consacrate în Biserică şi societate.

Următorul moment celebrativ este programat marţi, 1 februarie a.c., de la ora 18.00, la sediul Superioarelor Majore din România (str. Maramureşului). Aici, călugării şi călugăriţele din diferite ordine călugăreşti se vor întâlni pentru a petrece împreună un timp de rugăciune – principala chemare a persoanelor consacrate fiind cea la rugăciune -, după care pr. Marcelin Rotaru de la Institutul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” va rosti un cuvânt spiritual.

La Sărbătoarea „Prezentării lui Isus în Templu”, miercuri, 2 februarie a.c., fiecare Ordin şi Congregaţie religioasă va aniversa Ziua Vieţii Consacrate în mănăstirea proprie, în comuniune cu întreaga Biserică Catolică. În mod particular, Sărbătoarea Vieţii Consacrate din acest an are o semnificaţie specială pentru Surorile din Congregaţia Maicii Domnului, care vor aniversa, la Blaj, 90 de ani de când Congregaţia a fost înfiinţată (într-o zi de 2 februarie, în anul 1921), de Mitropolitul de atunci, IPS Vasile Suciu, care a dorit ca surorile „să aibă la suflet problema mare şi ardentă de a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul, prin credinţă vie”.

Ziua Mondială a Vieţii Consacrate reprezintă o ocazie de a-l lăuda pe Dumnezeu pentru darul vocaţiilor la călugărie. Sărbătoarea are un scop triplu, după cum a explicat Papa Ioan-Paul al II-lea în primul său mesaj pentru această zi, la 6 ianuarie 1997: în primul rând are scopul de a mulţumi Domnului pentru marele dar al vieţii consacrate, apoi de a face cunoscută şi apreciată viaţa consacrată întregului popor al lui Dumnezeu, în al treilea rând sărbătoarea este o invitaţie adresată persoanelor consacrate, de a celebra împreună şi în mod solemn faptele minunate pe care Domnul le-a împlinit în ele.

V.S. – DIRMM

Contact: tel. 0729884881 – pr. Anton Crişan, Vicar Eparhial

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *