Vizită pastorală în parohiile Baciu şi Cordoş

publicat la 19 mai 2011 în Ştiri

Duminică, 15 mai 2011, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a făcut o vizită pastorală în localitatea Baciu, jud. Cluj, la biserica Sfânta Treime în care îşi desfăşoară activitatea parohiile Baciu, înfiinţată în anul 2007, şi Cordoş, constituită în anul 2008, administrate de pr. Ioan Paşca. Cu ocazia primei vizite în bisericuţa de lemn – sfinţită în anul 2008 -, PS Florentin a celebrat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia i-a administrat Taina Sfântului Mir tânărului Harald. De asemenea, 5 copilaşi: Ovidiu, Ioana, Anda-Elena, Monica şi Olimpia, care au fost pregătiţi de sr. Cruciţa, CMD, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie.

La masa sfântului altar au concelebrat pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I; pr. Vasile Nistor, paroh în Cetatea Fetei, Floreşti; pr. Alexandru Hruban, de la Asociaţia Caritas – Cluj; şi pr. Florin Isac, ceremonier. Au participat credincioşi din cele două parohii, la celebrare fiind invitaţi primarul localităţii Baciu, dl. Ioan Pop, vice-primarul, consilieri locali. În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a meditat fragmentul evanghelic al bolnavului de la scăldătoarea Betezda, în care un bolnav caută un om. El nu are om care să îl ducă la scăldătoare crezând că apa îi va aduce vindecarea, dar îl găseşte pe Omul – Dumnezeu, care îi arată că unica vindecare îi poate veni numai de la Dumnezeu, prin credinţă. Îl găseşte pe Isus, care îi cere să învie din moartea păcatului, să îşi ia patul trupului şi să umble pe căile Domnului.

PS Florentin a încheiat, spunând: „Şi noi, cei care ne punem uneori încrederea în oameni, să ştim că adevărata încredere trebuie să ne-o punem numai în Dumnezeu. Este exemplul pe care ni-l oferă martirii şi mărturisitorii Bisericii, acum în luna mai, prin excelenţă o lună dedicată lor. Ieri am fost la Sighet, la Cimitirul Săracilor, împreună cu toţi Episcopii şi cu Preasfinţitul Petru Gherghel, Episcopul romano-catolic de Iaşi, pentru a celebra memoria celor trei Episcopi care şi-au aflat odihna veşnică aruncaţi în cimitirul săracilor, pentru credinţă. Şi nu putem să nu vorbim despre chemarea la Domnul a Înalt Preasfinţitului nostru Părinte şi Arhipăstor George, un alt model şi exemplu în credinţă. Sunt doar câteva exemple ale credinţei pe care le-am putea enumera şi pe care tinerii copilaşi care astăzi se împărtăşesc pentru prima dată nu trebuie să le uite”.

După celebrarea liturgică, unul dintre credincioşi a dorit să facă o mărturie de viaţă: dl. Maier Dumitru, un laic care s-a implicat foarte mult în viaţa de slujire, a mărturisit cum, auzind despre existenţa acestei biserici, a început să o frecventeze împreună cu soţia. „Primul meu contact cu Biserica l-am avut cu gândul la credinţa moşilor şi strămoşilor noştri. Aici mi-am găsit liniştea sufletească, credinţa a reînviat şi în fiecare zi am devenit mai puternic. Am înţeles că, dacă avem credinţă în Domnul nostru Isus Hristos, putem muta şi munţii. Avem exemplul Episcopului Iuliu Hossu, care a spus: Credinţa noastră este viaţa noastră, iar Episcopul George Guţiu a spus că el crede într-Una Sfântă, Catolică şi Apostolică Biserică”.

În încheiere, pr. Ioan Paşca a mulţumit Episcopului eparhial şi tuturor participanţilor la ziua de sărbătoare, spunând: „Această biserică este mică, dar credincioşii au un suflet foarte mare”. Părintele a amintit cum, în urmă cu mai bine de 2 ani, PS Florentin a pus piatra de temelie pentru lăcaşul de cult care, prin munca şi dăruirea credincioşilor, acum se înalţă pe o colină, binecuvântând întreaga zonă în care înfloreşte civilizaţia prin blocurile recent construite. A urmat la cuvânt dl. Pop Ioan, primarul localităţii Baciu, care a transmis la rândul său un mesaj creştinesc, mărturisindu-şi emoţia pentru momentele înălţătoare trăite la rugăciunea împreună cu Preasfinţia Sa Florentin. Programul zilei s-a încheiat prin celebrarea unui parastas pentru odihna sufletului Înalt Preasfinţitului George Guţiu. După rugăciune copilaşii au primit binecuvântarea şi diplome în amintirea Primei Sfinte Împărtăşanii, toţi credincioşii prezenţi fiind apoi invitaţi la o agapă fraternă.

V.S.-DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *