Anunţ: Moaştele Sf. Rita în pelerinaj la Cluj

publicat la 18 august 2011 în Ştiri

Perla preţioasă a Umbriei, Sfânta Rita, binecuvântează şi oraşul Cluj prin vizita sfintelor sale moaşte

Sfânta Rita, denumită de Papa Leon al XIII-lea Perla preţioasă a Umbriei cunoscută în întreaga lume creştină ca Sfânta cauzelor imposibile, va binecuvânta şi oraşul Cluj prin prezenţa sfintelor sale moaşte, în Catedrala Schimbarea la Faţă, în zilele de 20-21 august 2011.

Sâmbătă, 20 august, ora 17, relicvariul va fi întâmpinat la Catedrala clujeană (pe B-dul Eroilor nr. 10) de pr. vicar Anton Crişan, rector al Catedralei, împreună cu preoţii şi credincioşii veniţi pentru a cere mijlocirea Sfintei Rita. Va urma, de la ora 18, Sfânta Liturghie şi un program de adoraţie euharistică coordonat de tineri, iar de la ora 20.30 biserica va fi deschisă pentru venerarea moaştelor până a doua zi. În 21 august, la catedrală se va desfăşura programul obişnuit de duminică, cu Sfintele Liturghii de la orele 8.30 şi 10.30, urmând ca, de la ora 12, credincioşii să fie din nou invitaţi la venerarea moaştelor, până la ora 14, ora plecării din Cluj.

Este pentru prima dată când aceste moaşte părăsesc Italia şi, prin grija pr. Marian Stoicănescu, organizatorul pelerinajului moaştelor Sfintei Rita, prima lor călătorie are loc în România. Pelerinajul a început în 13 august 2011, mai întâi la Biserica cu hramul Sfintei Rita din Râmnicu Vâlcea, al cărei paroh este pr. Marian, după care relicvariul a fost dus la Sibiu, Braşov şi la mănăstirea greco-catolică din Chiheru de Jos (Mureş).
Din încredinţarea şi cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, l-a invitat pe pr. Marian şi în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Astfel, marţi şi miercuri, 16-17 august, Sf. Rita a fost venerată la Bistriţa şi Beclean, iar joi, 18 august moaştele au fost expuse la biserica Sfinţii Petru şi Pavel din Dej. Vineri, 19 august, moaştele au plecat spre Rugăşeşti, şi apoi la Gherla, unde vor fi expuse în capela Sfântul Iosif. Sâmbătă, 20 august, după Sfânta Liturghie şi sfinţirea trandafirilor, moaştele sfintei vor fi din nou expuse spre venerare şi apoi vor fi aduse la Cluj. Duminică, 21 august, plecând din Cluj, relicvariul îşi va continua pelerinajul prin Ardeal: la Zalău, Şimleul Silvaniei, Baia Mare, Sighet, Oradea, Arad, Timişoara, şi Lugoj, până pe 16 septembrie.

Relicvariul care va fi adus şi expus spre venerare conţine un fragment de os de la încheietura mâinii stângi a Sfintei Rita, fragment extras cu binecuvântarea Arhiepiscopului de Spoleto-Norcia, Episcopul locului, pentru a putea fi purtat la cei care nu au posibilitatea să ajungă la Cascia, unde este expus trupul sfintei, neputrezit.

imagine

Pr. Marian Stoicănescu a oferit câteva repere ale vieţii Sfintei Rita de Cascia (1381-1457): Ar fi putut fi o creştină mediocră sau chiar una fără valoare, înăsprită de suferinţă şi împinsă spre rebeliune. A fost în schimb o sfântă. Această reflecţie a celui mai recent şi renumit biograf al Sfintei Rita din Cascia ne permite de îndată să privim cu realism una dintre figurile cele mai populare şi universale ale istoriei creştine.

Devoţiunea către Sf. Rita conţine ceva inexplicabil: trăind spre sfârşitul anilor 1300 şi prima jumătate a anilor 1400 şi venerată imediat şi invocată ca sfântă, este însă numită fericită de-abia în anul 1628, iar canonizarea este proclamată doar în anul 1900. Totuşi, poporul creştin i-a arătat dintotdeauna un incredibil ataşament, datorită miracolelor, bineînţeles, dar şi pentru legendele care au îmbogăţit istoria vieţii sale. Cu atât mai mult cu cât ea este numită în mod afectiv Sfânta imposibilităţilor, adică aceea căreia i se poate cere un har chiar şi în situaţiile cele mai disperate şi de nerezolvat.

După moarte, Sfânta Rita a fost depusă într-o biserică din oraşul Cascia, Italia, unde poate fi venerată şi astăzi. A urmat o abundenţă de miracole dăruite celor din jur şi credincioşilor devotaţi. Amintim de parfumul intens pe care îl emană (fapt mărturisit în mod repetat până în zilele noastre) şi că acel trup nu a fost niciodată înmormântat şi nici supus coroziunii timpului, ci a fost imediat expus venerării în mănăstire. De atunci un incredibil şi constant flux de pelerini leagă acel mic orăşel din Umbria de lumea întreagă; în Rita o caută cu siguranţă pe Sfânta imposibilităţilor – ea care a păţit atâtea şi a iubit atât de mult.

Cei devotaţi o caută pe fata care îl căuta pe Dumnezeu, pe femeia din căsătoria dificilă, pe soţia care şi-a pierdut soţul într-un mod violent, pe mama care nu mai ştie ce să facă pentru a-şi salva fiii, pe văduva capabilă de iertare şi de bunătate, pe femeia consacrată care stă lângă Cruce pentru a primi şi a împărţi acele haruri şi acea mântuire.

V.S. – DIRMM

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *