Colindători la Episcopia Greco-Catolică din Cluj

publicat la 29 decembrie 2011 în Ştiri

Continuând frumoasa tradiţie a colindatului, în zilele de 21 şi 22 decembrie 2011, la Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, împreună cu pr. Romulus Silaghi, consilier eparhial; pr. Marius Cerghizan, secretar episcopal; pr. Ioan Mătieş, consilier eparhial; pr. Cristian Langa şi pr. Marcelin Rotaru, preoţi spirituali la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, au primit colindători din parohiile Eparhiei. În prima zi, miercuri, 21 decembrie, şirul colindătorilor s-a deschis prin grupul de credincioşi sosiţi din parohia Şanţ, împreună cu pr. paroh Augustin Flămând. A urmat pr. Dan Nicula, din parohia clujeană Mărăşti, care în acest an a ales să vină împreună cu familia sa: soţia, Maria, şi 8 din cei 9 copii, al căror colind a adus multă bucurie.

Au adus apoi căldura sufletească a Crăciunului, în sala de şedinţe a Episcopiei, credincioşii din parohiile Gilău, cu pr. Daniel Tintelecan; Livada, cu pr. Sebastian Peşteşan; Buciumi, cu pr. Radu Puie; şi un grup mare din localitatea Someşeni, însoţiţi de pr. Cristian Goia. Un frumos colind au adus credincioşii şi preoţii parohiei Sfântul Gheorghe din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, pr. Gheorghe Florea şi pr. Sabin Brudaşca, sosiţi împreună cu d-na Sava Negreanu Brudaşcu, îndrăgita cântăreaţă de muzică populară, care a interpretat şi o frumoasă colindă foarte veche din satul natal, Buciumi. În continuare au sosit, cântând frumoase colinde, surorile din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare, cu Maica Provincială Valentina şi pr. Marius Furtună, capelan al Mănăstirii Sf. Macrina; surorile din Ordinul Sfântul Iosif al Apariţiei şi părinţii iezuiţi din Societatea lui Isus.

Seara s-a încheiat prin colindul grupului mare de tineri din Asociaţia ASTRU-Cluj, împreună cu d-ra Raluca Fernea, preşedinta ASTRU. În timp ce ei colindau, s-a făcut, telefonic, legătura cu d-na Viorica Lascu, fostă membră ASTRU şi AGRU şi exemplu de vieţuire creştină, care, în armonia cântărilor îngereşti, a fost felicitată de PS Florentin la împlinirea celor 91 ani de viaţă. Ziua de joi, 22 decembrie, a fost la fel de bogată în daruri spirituale adunate în jurul pomului împodobit: mai întâi, surorile Congregaţiei Maicii Domnului, însoţite de Maica superioară Paula, au adus bucuria Naşterii Mântuitorului prin frumoase colinde. A continuat grupul de la Sângeorz-Băi, însoţit de pr. protopop Nicolae Jarda, cu tineri în veşmânt popular, la a căror pregătire au contribuit şi surorile CMD. Impresionant a fost colindul parohiei Gherla, cu pr. Alexandru Hruban şi cu pr. Edmund Dujardi – ei au fost cel mai mare grup şi au cântat colinde tradiţionale, dar şi cântări inspirate din muzica folk.

Din Dej au colindat credincioşii parohiei Dealul Florilor, cu pr. Călin Mureşan. Au urmat credincioşii din Păuşa, cu pr. Mirel Cristea, parohia care a redeschis, în urmă cu aproape 10 ani, tradiţia colindatului la Episcopia Greco-Catolică din Cluj. Ei au interpretat colinzi păstrate din străbuni, aducând şi obiceiul stelei şi al caprei, precum şi o scenetă de Crăciun, tradiţii acum tot mai rare, dar purtând un bogat mesaj simbolic. Un grup de eleve de la Şcoala „Alexandru Vaida Voevod” au sosit împreună cu profesoara lor, Claudia Moraru, colindele lor fiind frumos acompaniate la chitară. Colindători, de asemenea în număr mare, au sosit apoi din parohiile Mănăştur 1 Vest, cu pr. vicar parohial Mihai Kiss, şi Făget, cu pr. paroh Remus Tegzeşiu, intonând tradiţionalele colinde.

Pentru toate grupurile care au călătorit, unele venind de departe, pentru a aduce vestea Naşterii lui Hristos şi a primi binecuvântarea arhierească, PS Florentin a avut câte un cuvânt de învăţătură şi o caldă urare, urmate apoi de darul cuvenit colindătorilor – dulciuri şi bomboane de Crăciun. Colindătorii au adus şi ei daruri, iar cel mai mare dar, pe care cu toţii l-au dăruit şi l-au şi primit în suflete, a fost „miracolul” Crăciunului: timpul petrecut împreună, într-o mare familie, în prezenţa lui Isus, Prunc divin nou-născut în iesle.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine

Video (câteva înregistrări):


Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *