Pelerinaj Taize de încredere pe pământ la Berlin

publicat la 5 ianuarie 2012 în Ştiri

În perioada 28 decembrie 2011 – 1 ianuarie 2012, a avut loc la Berlin Întâlnirea ecumenică europeană de iarnă Taize, la care a participat şi un grup membri ai ASTRU Cluj. Cea de-a 34 ediţie de iarnă a adunat în capitala Germaniei un număr de peste 30.000 de tineri care s-au adunat în rugăciune „către o nouă solidaritate”, conform mesajului pe care Fratele Alois, superiorul Comunităţii din Taize, l-a transmis în Scrisoarea din 2012. Pe durata celor 5 zile în care s-a desfăşurat Pelerinajul de încredere pe pământ, cum este numită această întâlnire, tinerii au avut posibilitatea de a cunoaşte spiritul berlinez al familiilor, de a cunoaşte istoria oraşului, de a se ruga împreună cu comunităţile locale în care au fost găzduiţi, dar şi împreună cu fraţii din Taize, de a cunoaşte persoane noi, dar şi de a revedea vechii prieteni… o experienţă cu totul specială trăită sub umbrela ecumenismului.

Programul fiecărei zile a avut la bază aceeaşi structură: dimineaţa începea cu rugăciunea în parohia în care tineri au fost găzduiţi, urmată de grupurile de discuţii în care se aprofundau pasaje din Scrisoarea fratelui Alois. După servirea mesei de prânz la centrul expoziţional, cei prezenţi erau din nou invitaţi la rugăciune, de această dată împreună cu fraţii din Taize, moment urmat de ateliere pe diferite teme, cum ar fi: „De ce viaţa trăită cu credinţă este o chemare să gândim şi să fim creativi?” – reflecţie a unui frate din Taize -, „Să ne îndreptăm spre o lume mai dreaptă: dialog cu membrii Parlamentului German”, „Indignare, pasivitate sau angajament? Un timp de împărtăşire asupra locului pe care tinerii îl ocupă în societatea contemporană” etc. Seara se încheia cu servirea cinei şi rugăciunea comună.

Ultima zi a anului a avut un parcurs diferit pe parcursul după-amiezii, deoarece tinerii au fost invitaţi să se întâlnească pe regiuni, respectiv ţări. Întâlnirea, cu motoul „Încercând să fim sarea pământului”, pentru participanţii de naţionalitate română a fost condusă de fratele James, responsabil Taize pe România, care a dorit să reia mesajul rugăciunii de prânz şi anume că tinerii nu au fost şi nici nu vor fi, ci ei sunt sarea şi lumina pe acest pământ, şi doar împreună vor reuşi ca lumina pe care o reprezintă să crească şi să aducă roade. Finalul zilei s-a încheiat cu rugăciunea comună, urmată de Sărbătorirea Luminii Pascale şi Festivalul popoarelor celebrat în parohii.

Întâlnirea s-a încheiat duminică, 1 ianuarie 2012, prin celebrarea zilei de Anul Nou în cadrul familiilor care au avut bucuria de a lua prânzul cu tinerii pe care i-au găzduit. La sfârşitul Pelerinajului de încredere la Berlin, „simbol pentru toţi cei care, în lumea întreagă, caută să meargă dincolo de zidurile separării pentru a răspândi credinţa”, fratele Alois a anunţat că cea de-a 35 Întâlnire Ecumenică de Iarnă Taize va avea loc în Cetatea Eternă – Roma.

Raluca Fernea

***

Cel mai frumos mod de a începe anul… Din momentul în care l-am descoperit, Pelerinajul Taize are o importanţă decisivă în ceea ce mă priveşte. Dincolo de aspectele turistice (deloc de neglijat), Taize este în primul rând comuniune… şi nu comuniunea în sine ca scop ultim, ci comuniunea ca spaţiu vital al Mesajului. Aşa numita Scrisoare Taize, în a cărei posesie intrăm imediat ce ajungem la locul de recepţie, constituie punctul central şi comun al tuturor participanţilor, meritând a fi citită şi în special recitită… Întâlnirea din capitala Germaniei a avut ca Mesaj îndemnul la o nouă şi necondiţionată solidaritate, acest cuvânt intrând sub generoasa umbrelă a încrederii din deja consacrata formulă „Pelerinaj de încredere pe pământ”. Pentru mine personal, Mesajul din acest an a prilejuit o reconsiderare a relaţiilor cu ceilalţi în sensul punerii în paranteze a scepticismului şi punerea întâi de toate a încrederii şi a solidarităţii, evident doar o încercare continuă… (Iulia M.)

via Cluj.ASTRU.ro

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *