Zi de reculegere pentru adulţi: „Doamne, învaţă-ne să ne rugăm!”

publicat la 23 aprilie 2012 în Ştiri

Grupul „Antiohia” de cateheză pentru adulţi, ce se reuneşte lunar în parohia greco-catolică cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca, a participat sâmbătă, 21 aprilie 2012, la Centrul iezuit Manresa, la o zi de reculegere cu tema „Doamne, învaţă-ne să ne rugăm!” Ziua de reculegere a fost condusă de pr. Pablo Guerrero Rodriguez, superiorul Societăţii lui Isus din România. Pentru mulţi a fost prima experienţă de acest gen.

În cel de-al doilea an de când funcţionează acest grup de cateheză, temele de discuţie s-au concentrat, începând din toamna trecută, pe tema sfinţeniei: de la sfinţenia – chemare universală, la sfinţenia trăită în lucrurile mici, în ambientul familial dar şi la locul de muncă. Au fost abordate apoi mai multe teme de spiritualitate, iar subiectul rugăciunii s-a încadrat natural în acest drum formativ. Părintele Pablo a acceptat tema la propunerea participanţilor, pornind de la un ABC al rugăciunii, prezentat evident în tradiţia specifică iezuiţilor. Dar pentru că rugăciunea este adresată lui Dumnezeu, superiorul iezuit i-a provocat pe adulţi să reflecteze la două categorii de imagini despre Acesta: unele false, ale dumnezeului afacerist, sadic, personalist, judecător, hedonist, şi altele ale Dumnezeului revelat de Isus Cristos într-o serie de parabole.

Au urmat două ore în care fiecare a citit şi meditat asupra textelor primite, s-a rugat, iar mai apoi în doi şi-au împărtăşit din gândurile născute în meditaţie şi rugăciune. După masa de amiază şi un timp de relaxare, părintele Pablo a condus discuţiile în grupul reunit, despre cele trăite în partea de dimineaţă. Apoi a oferit noi puncte de reflecţie, urmând alt timp de lectură, meditaţie şi rugăciune. Ziua de reculegere s-a încheiat cu Sfânta Liturghie: adulţii de rit greco-catolic au participat la Liturghia celebrată în ritul romano-catolic, prilej pentru o nouă îmbogăţire. Membrii grupului „Antiohia” au plecat acasă încântaţi de experienţa spirituală, dornici să pună în practică cele aflate sau descoperite în meditaţie, recunoscători iezuiţilor pentru ziua de reculegere oferită.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *