Invitaţie la pelerinajul anual la Sighet

publicat la 29 aprilie 2012 în Ştiri

„Nu catedralele măreţe au creat locurile de pelerinaj, ci locurile în care s-a suferit pentru credinţă” (Cardinal Alexandru TODEA)

Urmând tradiţia întemeiată după perioada comunistă, şi în acest an, pelerini din toate Eparhiile Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, sunt chemaţi de către Ierarhii Bisericii, în ziua de 12 mai 2012, să meargă în pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, pentru a cinsti memoria Episcopilor martiri Anton Durcovici (romano-catolic), Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu (greco-catolici), a tuturor mărturisitorilor credinţei şi a eroilor opozanţi ai regimului de tristă amintire, ce se odihnesc sub glia de lângă închisoare, ce le-a primit trupurile izbăvindu-i din mâinile călăilor lor şi ocrotindu-le veşnica odihnă.

Este un prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru bucuria acestui an, în care, prin hotărârea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, a fost creat cel de-al treilea Purpurat al Bisericii Române Unite, PF Lucian Mureşan. Primind onoarea numirii de Cardinal, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice a declarat, că ea „este adresată în primul rând jertfei martirilor şi a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele preţul fidelităţii faţă de Cristos şi faţă de Biserica Sa” . În acest context, o intenţie specială a pelerinajului la Cimitirul Săracilor, este beatificarea Episcopilor trecuţi la cele veşnice în faimă de martiri, sub regimul comunist: servii lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu şi Anton Durcovici.

O altă intenţie importantă de rugăciune, este cea a reluării şi bunei-desfăşurări a dialogului între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greco-Catolică, deoarece doar în locul unde a căzut „sămânţa martirilor” se poate deschide o cale de pace şi har, întemeiată pe dreptate şi adevăr, pentru împlinirea idealului unităţii creştinilor, unitate ce s-a manifestat în mod desăvârşit prin tăria credinţei în Dumnezeu, acolo, la Sighet, în zilele şi anii de detenţie a întemniţaţilor regimului comunist.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, invită preoţii şi credincioşii Eparhiei pe care o păstoreşte, să ia parte la pelerinajul la Sighet şi să-şi unească rugăciunea cu cea a întregii Biserici Catolice din România şi nu numai, pentru ca binecuvântarea lui Dumnezeu să se coboare asupra ţării noastre, şi asupra întregii Biserici.

Credincioşii care doresc să răspundă acestei chemări la rugăciune, sunt invitaţi să se înscrie în pelerinajul organizat de Pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, constând în participarea la programul organizat la Sighet, dar şi vizitarea Mănăstirii ortodoxe Bârsana, complex monahal aflat în patrimoniul UNESCO.

Pelerinajul propus de reprezentanţii Eparhiei de Cluj-Gherla se va desfăşura după următorul program:

11 Mai – ora 10.00 – Plecare spre Sighet de la Biserica Greco-Catolica, „Sf. Maria” (din cart. Grigorescu, Cluj-Napoca);
– cazare la mănăstirea Congregaţia Maicii Domnului;
– ora 16.30 – vizită la Memorialul Durerii;
– seară de veghe: Rozar, Adoraţie, alte rugăciuni;

12 Mai ora 9.00 – procesiune din faţa Memorialului Durerii (fosta închisoare) până la Cimitirul Săracilor;
– ora 10.30 – Sfânta Liturghie;
– ora 15.00 – plecare spre Bârsana – vizită complex monahal-patrimoniu UNESCO;

PRET: 110 RON

Informaţii suplimentare:
Organizator Mirela Varga: 0755-842.414
Preot însoţitor Anton Crişan 0729-884.881
www.pelerinajemira.ro

DIRMM

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *