Ziua de Rugăciune pentru Sfinţirea Preoţilor la Cluj

publicat la 16 iunie 2012 în Ştiri

Preoţii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au serbat ziua dedicată, în întreaga Biserică Catolică, sfinţirii preoţilor – vineri, 15 iunie 2012, Sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus după calendarul latin. Începutul acestei zile de meditaţie asupra misiunii preoţeşti a fost marcat prin Sfânta Liturghie arhierească celebrată în Capela Sfântul Iosif din Piaţa Cipariu, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, părinţii protopopi şi peste 50 de preoţi de pe teritoriul Eparhiei.

Atât în cadrul celebrării, cât mai ales în momentul imediat următor, constând într-o meditaţie a pr. Cristian Langa, a fost prezentat documentul adresat, în acest an, tuturor preoţilor Bisericii Catolice de către Congregaţia pentru Cler, cu binecuvântarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. Mai mult, fiecare preot a primit, din partea conducerii Episcopiei de Cluj-Gherla, câte un exemplar din broşura de la Editura Presa Bună din Iaşi, cu textul acestui mesaj spiritual care invită la sfinţenie.

Îndemnând preoţii să citească şi să mediteze documentul, PS Florentin a menţionat: „În această scrisoare se recomandă ca ziua dedicată Preasfintei Inimi a lui Isus să fie, în structurile eparhiale şi diecezane ale Bisericii Catolice din întreaga lume, o zi de împreună-celebrare, zi de intensă meditaţie asupra misiunii preoţeşti. În acest sens v-am invitat să veniţi la această celebrare şi vă mulţumesc tuturor celor care aţi putut răspunde. În document se reia acel frumos cuvânt al Noului Testament ‘Fiţi sfinţi pentru că Eu sunt sfânt’ (1Petru 1,16), ‘Fiţi desăvârşiţi pentru că Tatăl vostru cel ceresc desăvârşit este’ (Matei 5,48)”.

„Evanghelia din această zi vorbeşte despre vinul nou care trebuie aşezat în burdufuri noi. Care este vinul nou, vinul Legii celei noi? Este Sângele lui Hristos, El este sângele care asigură mântuirea tuturor sufletelor, este vinul pe care, fiecare dintre noi, atunci când îl sorbim, trebuie să îl aşezăm într-un recipient nou, adică într-o inimă reînnoită. Pornind de la aceasta, putem să medităm asupra reînnoirii noastre spirituale. Să avem puterea, care vine din rugăciune şi care ne este dată prin harul hirotonirii, de a ne reînnoi prin rugăciunile pe care le facem zilnic. Pr. prof. dr. Liviu Pandrea sfătuia pe tinerii care, în jurul anului 1990, urmau cursurile Seminarului Teologic din Cluj, că este o datorie a fiecărui preot să facă cel puţin două ore de rugăciune zilnic, două ore în care să fie cuprinsă în mod necesar meditaţia zilnică, lectura Sfintei Scripturi şi direcţiunea spirituală”.

PS Florentin a prezentat şi originea şi importanţa cultului Preasfintei Inimi a lui Isus, care depăşeşte graniţele legate de rit, rostind, în încheiere, îndemnul: „Spre Inima mult-milostivă a lui Isus se îndreaptă rugăciunile noastre astăzi pentru sfinţirea tuturor preoţilor din lume. Vă invit să găsiţi un loc special pentru cultul Preasfintei Inimi a lui Isus în programul vostru spiritual. Este un cult recomandat în Biserica noastră Catolică şi perfect justificat prin dogmele şi revelaţiile Bisericii. Mai mult, învăţaţi-i şi pe credincioşi cultul Preasfintei Inimi a lui Isus şi bogăţia harurilor spirituale pe care le descrie Sfânta Maria-Margareta Alacoque, ce pot fi primite, prin Taina Spovedaniei şi prin participarea la Sfintele Liturghii, în prima vineri din fiecare lună. Am oferit această Sfântă Jertfă Liturgică pentru fiecare dintre dvs., păstorii Eparhiei noastre, ca să fiţi adevăraţi păstori după Inima Preasfântă a lui Isus. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă lumineze să puteţi fi modele de lumină!”

După celebrarea liturgică a urmat conferinţa prezentată de pr. Cristian Langa, pe baza documentului Congregaţiei pentru Cler, la finalul căreia au fost propuse câteva întrebări şi teme, care au pus bazele unui timp individual de reflecţie urmat de o împărtăşire pe grupuri de discuţii. La încheierea programului din Capela Sf. Iosif, PS Florentin, Mons. Mihai Todea şi alţi câţiva preoţi s-au întâlnit cu inginerii ce se ocupă de construcţia noii Catedrale din Piaţa Cipariu şi au vizitat şantierul de deasupra capelei, binecuvântând lucrarea şi pe cei ce o realizează, discutând detalii despre etapele următoare de lucru.

Între binefăcătorii ce au făcut posibilă, în mod semnificativ, continuarea lucrărilor la noua Catedrală, dar şi derularea altor proiecte ale Eparhiei de Cluj-Gherla, este Horea Uioreanu, preşedintele nou-ales al Consiliului Judeţean Cluj, care, însoţit de Ioan Petran, consilier judeţean, au salutat preoţii şi au primit, din partea Arhiereului, binecuvântare la început de drum şi misiune. În partea a doua a programului, preoţii s-au deplasat departe de zgomotul oraşului, în parohia Făget, unde, cu sprijinul pr. paroh Remus Tegzeşiu şi al credincioşilor acestei parohii, a fost organizată o agapă fraternă, prilej de comuniune în mijlocul naturii.

În ziua dedicată sfinţeniei, pr. Cristian Langa a invitat toţi preoţii prezenţi să se roage şi pentru acei preoţi ai Eparhiei care, datorită vârstei înaintate sau din alte binecuvântate motive, nu au putut să fie prezenţi la celebrare. Ca semn al legăturii spirituale puternice dintre păstorii sufleteşti ai diferitelor generaţii, a rostit o frumoasă rugăciune compusă de tatăl său, pr. Tertulian Langa, pe când se afla în închisoare sub regimul comunist, cu gândul la această sărbătoare: „Preablândă Inimă smerită, jertfită zilnic pe Altar, prin Jertfa Ta aduci tot Cerul Iubirii Tale între noi. Revarsă în sărăcia noastră, setoasă după mila Ta, belşugul harurilor sfinte. Şi fă-ne foc din focul Tău. Din inimi fă-ţi chivot smerit, ca să slujim Iubirii Tale, acum şi-n vecii vecilor. Amin”.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *