Naşterea Maicii Domnului sărbătorită la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj

publicat la 10 septembrie 2012 în Ştiri

Peste 800 de credincioşi au luat parte sâmbătă, 8 septembrie 2012, la serbarea hramului Mănăstirii Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca (CMD), Naşterea Maicii Domnului. Ca în fiecare an, după o seară de rugăciune pregătitoare, programul a început de dimineaţă, prin procesiunea de la Catedrala Schimbarea la Faţă până la Mănăstirea din cartierul Gheorgheni, în rugăciune, purtând icoana ce reprezintă marea sărbătoare a începutului de toamnă şi de an bisericesc. Este sărbătoarea care deschide timpul rodniciei şi al revărsării de haruri dumnezeieşti asupra celor ce se roagă cu credinţă, precum au făcut-o Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Preasfintei Fecioare Maria, cea „binecuvântată între toate femeile”.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, preoţii şi pelerinii care l-au însoţit pe traseul străbătut în rugăciune prin oraş, au fost primiţi la intrarea în curtea mănăstirii de pr. capelan Cristian David, cancelar eparhial, şi de superioarele generală şi locală ale CMD, Maica Paula şi Maica Letiţia. În curtea spaţioasă, împodobită cu iarbă şi flori, a urmat momentul central al sărbătorii, Sfânta Liturghie arhierească, la care au concelebrat un mare număr de preoţi. Totodată, alţi preoţi au stat la dispoziţia celor care au dorit să îşi cureţe sufletul prin Taina Spovedaniei.

PS Florentin şi-a început predica oferind câteva referinţe despre originea marii sărbători a Naşterii Maicii Domnului, a cărei semnificaţie a explicat-o în continuare: „Sărbătoarea provine din Biserica din Ierusalim. În jurul secolului al V-lea a fost binecuvântată acolo o biserică ridicată pe locul în care se spune că a fost casa Sfintei Ana. Această biserică, renovată în decursul timpului, poate fi vizitată şi astăzi în oraşul vechi al cartierului istoric al Ierusalimului, lângă scăldătoarea oilor. Cu un secol mai târziu, în timpul Împăratului Iustinian, sărbătoarea a fost introdusă şi la Constantinopol”.

„Celebrarea de astăzi nu este numai aniversarea zilei de naştere a Preasfintei Fecioare Maria, cea mai sfântă între sfinţi, este şi începutul sărbătorilor, aşa cum ne spune Sfântul Andrei Cretanul, pentru că luna septembrie era începutul anului ecleziastic şi civil în timpul Imperiului Bizantin. Iar ziua a opta, în această lună a noua, a fost aleasă pentru că cifra 8 este cifra escatologică ce vesteşte timpul viitor, este ziua răsăritului fără de apus, ziua veşniciei spre care cu toţii ne îndreptăm”.

Un alt simbolism al sărbătorii este cel utilizat de Părinţii Bisericii, şi anume metafora copacului, având o parte văzută, trunchiul, frunzele şi fructele, dar şi partea nevăzută, mai importantă decât cea văzută, rădăcina, de unde îşi trage seva întregul pom. „Această sărbătoare este numită de Părinţii Bisericii ‘rădăcina sărbătorilor’, pentru că fără Naşterea Maicii Domnului nu am putea avea nici una dintre celelalte sărbători ale anului liturgic, ‘căci Învierea lui Hristos a urmat morţii Sale pe Cruce, iar Botezul lui Hristos a fost consecinţa Naşterii Sale, iar Naşterea lui Hristos dintr-o Mamă Fecioară a avut loc tocmai datorită naşterii acestei Fecioare prin care astăzi, noi toţi, suntem reînnoiţi’. Părinţii Bisericii arată cum sărbătoarea de început a calendarului liturgic este de fapt la temelia, la rădăcina tuturor celorlalte sărbători, ca izvor, fundament în care ele îşi găsesc originea. Acesta este şi motivul bucuriei noastre în această zi de sărbătoare în care medităm venirea aici, pe pământ, a aceleia prin care tuturor ne vine cel mai mare dar spiritual pe care trebuie să îl primim şi să îl facem să rămână mereu al nostru, darul mântuirii”.

Un gând de mulţumire şi recunoştinţă a fost îndreptat către gazdele care primesc mulţimea pelerinilor la serbarea hramului încă din anul 2003 al sfinţirii Mănăstirii de pe str. Romul Ladea: „Este o ocazie de a mulţumi Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului, care cu gingăşie împodobesc Biserica noastră, pentru tezaurul de rugăciune care se rosteşte aici în linişte, în smerenie, pentru Cuvântul lui Dumnezeu care este ţinut aici în suflete, în meditaţie, în timp de zi şi de noapte, să le mulţumim pentru lupta lor ascetică în a depăşi obstacole văzute şi nevăzute şi a rămâne fidele voturilor depuse pe care astăzi, în această sărbătoare a hramului, le vor reînnoi înainte de Sfânta Cuminecare. Să le mulţumim şi pentru apostolatul pe care cu generozitate îl pun în sprijinul copiilor orfani, al celor vârstnici, bolnavi, neînvăţaţi, sau care au nevoie de ajutor”.

„Rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească cu dreapta răsplătire şi aşa cum Maria şi-a ales partea cea bună, adică şi-a ales acea parte de a asculta Cuvântul lui Dumnezeu şi a rămâne la picioarele lui Isus în meditaţie, Îl rugăm ca nu numai cuvioasele surori, ci şi noi, fiecare dintre cei care purtăm prin Botez numele de creştini, să rămânem la picioarele lui Isus în ascultarea cuvântului Său, în rugăciune, pentru că Isus îşi caută şi astăzi suflete în care cuvântul său să prindă trup, îşi caută şi astăzi persoane care prin viaţa lor să întrupeze cuvântul Său, aşa cum odată a făcut Preasfânta Fecioară Maria”.

În numele Preacuvioasei Maici Paula, superioara generală a Congregaţiei, al Maicii Letiţia, superioara Mănăstirii Maicii Domnului, şi al comunităţii clujene, pr. Cristian David a rostit, la finalul celebrării, un cuvânt de mulţumire adresat tuturor participanţilor la frumoasa sărbătoare, în mod particular mulţumind Preasfinţiei Sale Florentin şi părinţilor vicari: Mons. Mihai Todea, Vicar general, pr. Anton Crişan şi pr. Ioan Mătieş. Mulţumiri speciale au fost adresate pr. protopop Nicolae Jarda, venit de la Sângeoz-Băi împreună cu credincioşi; pr. Marius Mureşan, Protopop de Someş; pr. Adrian Avram, director al Asociaţiei Caritas Eparhial; celor 12 preoţi din Cluj-Napoca şi împrejurimi, precum şi invitaţilor: pr. Pablo Guerrero, superiorul provincial al Societăţii lui Isus; pr. protoegumen Laurian Daboc, superiorul provincial al călugărilor bazilieni; pr. Lucian Moşneag, venit de la Blaj cu un grup de credincioşi; pr. Alexandru Biriş de la Ocna-Mureş şi pr. Cristinel Bălan din Carei.

Au fost menţionaţi în cuvântul de mulţumire toţi cei care au participat: diaconi, studenţi seminarişti care au ajutat la celebrarea Sfintei Liturghii, Corul Angeli şi Corul Surorilor CMD, dirijate de prof. Angela David, şi Corul tinerilor din Sângeorz-Băi, condus de sora Dominica. Un rol important l-au avut reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, care au asigurat ordinea pe tot parcursul sărbătorii. De asemenea, au participat la această celebrare reprezentanţii Reuniunii Mariane din toate Eparhiile, care au avut Consiliu director la Cluj-Napoca, surori din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare, părinţi din Ordinul Iezuit şi Bazilian, credincioşi din Ordinul Terţiar Bazilian, Cercetaşii Munţilor şi sute de credincioşi.

Sărbătoarea a continuat în aceeaşi după-amiază de la ora 17, când PS Florentin a binecuvântat staţiunile Căii Crucii şi Crucea de lumină de pe deal, din spatele capelei, ceremonie continuată apoi cu Vecernia din ziua sărbătorii. „Bucură-te Maica Vieţii, Bucură-te, Tabernacol de aur, Bucură-te, Bucuria tuturor, în această frumoasă zi de sărbătoare”, a îndreptat PS Florentin laudă către cea sărbătorită în frumoasa zi însorită de toamnă, dorind totodată tuturor şi în mod special celor care poartă prin Botez numele Preasfintei Fecioare Maria, „o sărbătoare luminată, binecuvântată şi plină de har”.

V. S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *