Întâlnirea Eparhială a Tineretului, ediţia a IX-a

publicat la 27 septembrie 2012 în Ştiri

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla prin Departamentul pentru Tineret şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj organizează, în data de 29 septembrie 2012, la Năsăud în Parohia „Înălţarea Domnului”, cea de-a IX-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului. Motto-ul acestei ediţii, „Mergeţi şi faceţi ucenici toate popoarele” (cf. Mt. 28,19) este şi motto-ul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor care se va desfăşura în 2013, la Rio de Janeiro, în Brazilia.

Programul întâlnirii va debuta cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinţitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, începând cu ora 12. Participanţii vor servi prânzul din pachetele proprii, iar la 14.15 vor lua parte la cateheza susţinută de Pr. Marius Taloş din Ordinul „Societatea lui Isus” (Iezuit).

Noutatea întâlnirii din acest an o reprezintă atelierele – locul în care oricine poate învăţa pe oricine orice. Vrem să încurajăm în tineri dorinţa de a învăţa de la alţii şi de a învăţa pe alţii. Atelierele, care vor începe la ora 15, sunt susţinute de tineri profesionişti din cadrul ASTRU Cluj, pe următoarele teme: „Cum ne reglăm emoţiile în relaţiile cu ceilalţi?” – Raluca Szekely; „De ce un părinte spiritual?” – Pr. Radu Tălpălariu; „Descoperă liderul din tine!” – Crina Horvat; „Doamne ce vrei ca eu să fac? Despre vocaţie” – Sr. Gabriela, SJA; „E dreptul meu! Tinerii şi drepturile omului” – Alexandrina Kiss; „E timpul să fim voluntari! Faptele nobile nu sunt pe bani” – Alina Călin; „Fotografia – un limbaj de comunicare” – Camelia Avram; „Idei de reCreaţie” – Mihaela Simionaş şi Oana Taloş; „Internetul (ne)sigur!” – Călin Groşan; „În lumea copiilor – Jocul” – Mirabela Pall; „Încearcă. Să nu încerci. Tinerii şi drogurile” – Helga Stoica; „La o discuţie cu noi înşine. Brand personal şi autopromovarea” – Natalia Ermicioi; „Mindfulness – A trece prin viaţă trăind clipa cu ochii deschişi. Conştientizare pe fond de acceptare” – Gabriela Fechete; „Mobilizare de resurse pentru activităţi parohiale” – Codruţa Fernea; „Tehnici de animaţie” – Paul Sopon; „Tehnici de comunicare” – Mihai Floran şi „Un stil de viaţă sănătos” – Mihaela Sopon.

imagine

Activităţile vor fi realizate în cadrul Zilei Educaţiei Nonformale, un eveniment organizat la nivel naţional, la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud şi sunt deschise tinerilor care participă la eveniment precum şi la toţi tinerii din Năsăud care doresc să se alăture.

Tinerii participanţi pot consulta temele atelierelor pe site-ul ASTRU Cluj şi îşi pot alege atelierul la care doresc să participe. Programul continuă cu concluziile şi tombola care vor avea loc la ora 17 şi se va încheia la ora 17.30 când Crucea Eparhială a Tineretului va fi transmisă protopopiatului în care anul următor se va organiza Întâlnirea Eparhială a Tineretului.

Experienţa organizării acestui eveniment arată că această întâlnire este importantă pentru tinerii din Eparhia de Cluj-Gherla, oferind tinerilor oportunitatea de a se întâlni, de a se cunoaşte, de a participa la activităţi de formare umană şi spirituală, de a-şi manifesta entuziasmul prin momentele culturale şi artistice, avându-l în centru pe Isus Cristos, singurul care poate să ofere răspunsuri profunde întrebărilor tinerilor. Sfântul Părinte scoate foarte bine în evidenţă acest aspect: „Vă cer, dragi prieteni, să iubiţi Biserica, pe ea care v-a născut la credinţă, care v-a ajutat să-l cunoaşteţi mai bine pe Cristos, care v-a făcut să descoperiţi frumuseţea iubirii sale. Pentru creşterea prieteniei voastre cu Cristos este fundamental a recunoaşte importanţa inserării voastre fericite în parohii, comunităţi şi mişcări, precum şi participarea la Euharistie în fiecare duminică, apropierea frecventă de sacramentul reconcilierii şi cultivarea rugăciunii şi meditării Cuvântului lui Dumnezeu”. (Omilia Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea la Liturghia de încheiere de la Ziua Mondială a Tineretului, Madrid 2011).

Mihai Floran, ASTRU Cluj
Viorica Sabo, redactor DIRMM

Informaţii adiţionale:

ASTRU Cluj este asociaţia tinerilor din Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla. Misiunea ASTRU este să promoveze apostolatul laic al Bisericii Catolice în rândul tinerilor şi copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest curs, vă rugăm să contactaţi ASTRU Cluj la adresa de email cluj@astru.ro sau telefon 0758.677259. Persoană de contact Codruţa Fernea.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *