Vizită pastorală şi hirotonire de preot la Dej

publicat la 12 octombrie 2012 în Ştiri

Duminică, 7 octombrie 2012, PS Florentin Crihălmeanu a vizitat parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din centrul oraşului Dej, fiind întâmpinat de pr. Laurenţiu Biriş, Protopop de Dej, pr. Ioan Frişan, Protopop de Bistriţa, mulţi preoţi şi credincioşi, distinse autorităţi locale. La eveniment a participat şi pr. Tiberio Scoranno, din Comunitatea Carmelitană Luncani – Bacău.

În cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti ce a urmat, Episcopul de Cluj-Gherla a binecuvântat interiorul bisericii după lucrările de renovare. Tot cu acest prilej, a fost ridicat la treapta preoţiei diaconul Ilie Arieşan, care, din anul 1992, a petrecut o perioadă de formare spirituală la Roma, în cadrul Ordinului Carmelitan, finalizându-şi studiile în filosofie şi teologie în cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana. În 14 aprilie 2008, şi-a susţinut teza de doctorat, obţinând titlul de doctor în drept canonic oriental, cu calificativul „Summa cum laude”. S-a căsătorit în anul 2006, a fost hirotesit ipodiacon în anul 2008 la Gherla şi a desfăşurat activitatea în cadrul parohiei greco-catolice „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Bistriţa. În 15 august 2010, la praznicul Adormirii Maicii Domnului de la Nicula a fost ridicat la treapta diaconatului, practica diaconatului desfăşurând-o în cadrul bisericii „Buna Vestire” din Bistriţa. Din anul 2008 este profesor de religie greco-catolică în şcolile şi liceele din mun. Bistriţa.

imagineNoul preot este descendent al unei familii greco-catolice din satul Visuia, Jud. Bistriţa-Năsăud, care şi în timpul persecuţiei comuniste şi-a păstrat credinţa, din rândurile căreia fac parte părinţii bazilieni Iacob, Graţian şi Gavril – în prezent rămas în viaţă doar pr. Gavril Arieşan, participant la celebrare. În primul său cuvânt rostit în calitate de preot, pr. Ilie Arieşan şi-a exprimat gratitudinea în faţa lui Dumnezeu, izvorul vieţii şi al tuturor harurilor, mulţumind tuturor celor ce i-au stat aproape pe drumul formării – în primul rând familiei, mamei – „prima persoană care mi-a pus mâinile împreunate pentru a aduce laudă şi mărire lui Dumnezeu”, apoi Preasfinţiei Sale Florentin care l-a primit în familia Bisericii şi l-a îndrumat, precum şi preoţilor din Bistriţa, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii ani, dobândind experienţă şi invocând puterea şi lumina Spiritului Sfânt pentru a putea deveni un preot capabil să răspundă provocărilor lumii contemporane.

În cuvântul rostit la Dej, PS Florentin a enumerat „roadele” lunii octombrie pentru Biserica Greco-Catolică: „este luna în care celebrăm, la 11 octombrie 1698, pomenirea celui de-al doilea act al Unirii cu Biserica Romei, la Alba-Iulia, sigilat de către Episcopul Atanasie Anghel, care, în vremea aceea, a aderat din nou la Biserica Romei, primind cele 4 puncte care au constituit mai demult, la 1054, despărţirea dintre Orient şi Occident, dar cerând în acelaşi timp să fie respectată tradiţia Bisericii, obiceiurile ei, Liturghia şi Sfintele Taine, calendarul şi sfinţii, după rânduiala veche, iar întâistătătorul acestei Biserici să nu fie schimbat fără rânduiala Sinodului”. Şi a continuat: „Ziua de 7 octombrie este ziua în care, la 1754, s-au deschis Şcolile Blajului. Visul pe care Episcopul vizionar Ion Inocenţiu Micu Clain l-a avut şi anume să transforme Blajul într-o Mică Romă prin şcolile ei, l-a împlinit Vicarul său, Petru Pavel Aron, deschizând larg porţile spiritualităţii, porţile educaţiei umane, intelectuale, a formării umane. De aici, de la Blaj, au plecat mai apoi primii studenţi spre Budapesta, Viena, Roma, spre Paris. De aici, de la Blaj, a pornit mai apoi, când aceştia s-au întors, curentul spiritual iluminist pentru întregul neam românesc numit Şcoala Ardeleană şi puţini ştiu că reprezentanţii ei erau călugări bazilieni greco-catolici.”

„De asemenea, Biserica Universală astăzi, în 7 octombrie, pomeneşte pe Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului, octombrie este luna dedicată Preasfintei Fecioare Maria şi ne invită să o cinstim. Şirul datelor importante ar putea continua, ne vom opri doar asupra ultimei, 28 octombrie 1948, data la care toţi Episcopii greco-catolici au fost arestaţi. Chiar dacă oprimarea a început mai devreme, această dată marchează momentul în care toţi episcopii erau arestaţi şi duşi de la sediile lor la sediul Ministerului de Interne, la sediul Judecătoriilor, al poliţiei, al securităţii din vremea aceea. De aceea, această dată este o invitaţie la comemorarea acestor martiri şi mărturisitori ai Bisericii noastre, pe care sperăm cât de curând să-i vedem ridicaţi la cinstea altarelor, având în vedere faptul că dosarele lor se află deja la Congregaţia pentru Doctrina Sfinţilor în Vatican. Acestor date importante ale lunii octombrie li se adaugă, în acest an, deschiderea la 11 octombrie a Anului Credinţei, prilej de comuniune şi invitaţie în a dobândi un nou elan în cunoaşterea, mărturisirea şi trăirea credinţei.”

„Iubiţi credincioşi”, a rostit în încheiere Preasfinţia Sa, „să ne propunem să cunoaştem şi să trăim adevărata iubire creştină, mai cu seamă în acest an al credinţei. Să o trăim în primul rând pentru că suntem creştini, în al doilea rând, pentru că vrem o lume mai bună şi dacă vrem o lume mai bună, să începem cu noi înşine: să învingem răul cu binele, după cum ne invită şi Sf. Apostol Pavel.”

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *