Gaetano Passarelli: Dincolo de culoare

publicat la 13 decembrie 2012 în Ştiri

Casa de Editură Viaţa Creştină din Cluj-Napoca a publicat recent o lucrare intitulată „Dincolo de culoare”, aparţinându-i profesorului Gaetano Passarelli. În timp ce titlul poate nu spune prea multe, subtitlul lămureşte: „De ce să venerăm icoanele? Un răspuns din perspectiva istoriei, teologiei şi liturgiei”. Volumul, îngrijit de pr. Cristian Langa, are 160 de pagini, bucurându-se de o prezentare semnată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.

Acesta îl descrie pe autor ca fiind „o persoană de o cultură teologică uimitoare, îmbrăcată în haina modestiei căutătorului de adevăr şi frumos”. Despre volum, Eparhul de Cluj-Gherla spune că „oferă o largă panoramă istorică, teologică şi liturgică, ajutându-l pe credinciosul creştin să înţeleagă necesitatea reprezentată de icoane pentru Tradiţia bizantină şi semnificaţia venerării icoanelor. […] Este un mic compendiu de Iconografie, care conduce cititorul de la istorie spre spiritualitate, respectând rigorile metodologice ale unei lucrări ştiinţifice alcătuită cu multă competenţă.”

În introducere, prof. Gaetano explică: „Motivul care ne-a condus la aşternerea pe hârtie a acestui eseu este cuprins în întrebarea: De ce venerarea icoanelor? O problematică ce priveşte numai tradiţia bizantină, ci şi pe cea latină occidentală. Într-adevăr, rolul imaginii sacre a fost un subiect de discuţie pentru întreaga creştinătate până în secolele IX-X, când s-a celebrat ultimul Conciliu ecumenic de la Niceea (787). Orientul a rămas fidel directivelor acestuia, în timp ce Occidentul a început un parcurs ce a condus la o desacralizare a imaginii cu subiect religios. Lucrarea noastră vrea să reparcurgă acest itinerar în speranţa de a reda cu claritate evoluţia acestei problematici ce nu priveşte doar credinţa, ci şi cultura în genere, care străbate o multitudine de domenii, de la istoria artei până la liturgie, de la teologie până la filosofia estetică.”

Redăm în continuare titlurile capitolelor acestei cărţi: Importanţa imaginii sacre; Iconoclasmul; Ce reprezintă icoanele pentru tradiţia bizantină?; Iconostasul; Adorare sau venerarea crucii?; Semnul crucii; Treimea Vechiului şi Noului Testament. Ce înseamnă?; Cum a început binecuvântarea icoanelor?; Muntele în lumea bizantină. Lucrarea se încheie cu o Bibliografie şi respectiv Indici analitici. Cartea costă 12 lei şi poate fi achiziţionată de la librăria Viaţa Creştină din Cluj-Napoca sau scriind la adresa viata.crestina@gmail.com.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *