Hramul Capelei „Sfântul Iosif” – Sărbătoare a familiei şi a copilăriei

publicat la 23 martie 2013 în Ştiri

Marţi, 19 martie, Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla şi-a serbat Patronul, în calendarul liturgic făcându-se pomenirea Sfântului Iosif. Prin hotărârea Episcopului Eparhial de Cluj-Gherla, ziua de 19 martie a fiecărui an este celebrată ca Sărbătoare de Poruncă „în memoria Sfântului Iosif, Preacuratul logodnic al Preasfintei Fecioare Maria, de către toţi credincioşii greco-catolici de pe întregul teritoriu al Eparhiei de Cluj-Gherla, de Dumnezeu binecuvântată”. Decretul cu privire la sărbătorirea Patronului Eparhiei a fost dat în 16 martie 2003, an în care s-a sărbătorit Jubileul de 150 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Sărbătoarea Sfântului Iosif a fost totodată şi Serbarea Hramului pentru capela din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca. Prima parte a programului aniversar „Capela «Sfântul Iosif» – şase ani sub fructuosul protectorat al părintelui nostru ocrotitor”, a început prin „Novena de rugăciune în cinstea Sf. Iosif”, moment animat de Grupul de rugăciune parohial „Copiii Sfântului Iosif”. A urmat Sfânta Liturghie Arhierească în cadrul căreia a avut loc primirea a 6 noi membre în Reuniunea Mariană parohială, „Regina martirilor şi mărturisitorilor”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul capelei, „Jubilate”, dirijat de Mihaela Ceşa-Goje.

În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a vorbit despre Sfântul Iosif şi sărbătoarea sa, „care în biserica noastră a fost preluată în 1856 de către Episcopul de vrednică amintire Ioan Alexi, primul Episcop al Eparhiei de Gherla”. Au fost reamintite, totodată, zilele de început, când, „după câţiva ani de stagnare a lucrării clădirea catedralei din Piaţa Cipariu părea că nu mai poate fi continuată, începând cu data de 18 martie 2007, dată la care a fost binecuvântată capela Sf. Iosif, prin mijlocirea rugăciunilor dvs., a păstorilor care vă conduc, această capelă a devenit cu adevărat o flacără vie, o oază de rugăciune, un punct din care spiritualitatea a început să iradieze. Nu au mai fost doar nişte pereţi de beton, ci a devenit un centru de atracţie pentru copii – mai ales prin Liturghia copiilor, pentru diferitele cercuri – nu doar cele de cateheză sau studiu biblic, dar aici se studiază chitară, limbi, dansuri populare, sunt multe acţiuni în care se regăseşte identitatea puternică a Bisericii noastre. O identitate care merge pe linie spirituală – în primul rând pe linia mântuirii -, dar şi pe o linie culturală în directă legătură cu şcolile ardelene întemeiate de Episcopul Petru Pavel Aron, care a înţeles că lupta Bisericii nu poate fi exclusiv spirituală, într-un context în care lumea avea nevoie şi de cultură.”

„Este motivul pentru care s-au deschis Şcolile Blajului, primele şcoli în limba română din teritoriul românesc. Tocmai spiritul Blajului se continuă aici prin lucrarea părinţilor parohi şi totul se face sub blânda privire, ocrotire şi binecuvântare a Sfântului Iosif. Profit de acest moment pentru a mulţumi pr. Mircea şi părinţilor vicari parohiali, pr. Florin Isac şi pr. Titus Sas, pentru tot ceea ce săvârşesc aici la nivel pastoral şi tuturor celor care le sunt aproape prin diferite mijloace, cu diferite competenţe. Se cuvine să mulţumim Domnului pentru că, în anul 2007, am putut binecuvânta această capelă iar în anul 2009 am binecuvântat Aula Cardinal Iuliu Hossu, care a devenit de asemenea adevărat locaş de cultură în care au avut loc multe spectacole cu diferite ocazii.” În încheierea celebrării liturgice, Preasfinţia Sa Florentin a oferit pr. Mircea Marţian, parohul comunităţii parohiale „Andrei Mureşanu”, în semn de apreciere pentru rodnica activitate pastorală, titlul de consilier onorific împreună cu crucea pectorală.

Programul sărbătorii a continuat în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” şi după-masă, când a avut loc Spectacolul aniversar „Iosif este Sfântul”, în cadrul căruia s-a binecuvântat Expoziţia de icoane pe sticlă „Mulţumim Sfântului Iosif, părintele nostru ocrotitor” – icoane realizate de copii în cadrul Atelierului parohial de artă sacră sub îndrumarea d-nei Ioana Rusu. Corul de copii Alegria, dirijat de Cristina Nagy, cu Andreea Alexievici la orgă, a prezentat un program muzical urmat de scenete interpretate de copiii din Cercul Micului Actor, pregătiţi de Adriana King, Actor la Teatrul Naţional Clujean. A urmat un buchet de cântece religioase ale Corului de tineri „Deo Gratias”, dirijat de Dana Isac. Grupul parohial de dansuri şi obiceiuri populare a prezentat trei dansuri populare tradiţionale care au încheiat ziua de sărbătoare a familiei şi a copilăriei ce a însufleţit complexul viitoarei Catedrale greco-catolice, sub privirea protectoare a Sfântului Iosif.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *