Campus pentru copii şi adolescenţi în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj

publicat la 9 septembrie 2013 în Ştiri

După tabăra de cateheză desfăşurată la Blaj în luna august 2013, în prima săptămână din luna septembrie copiii şi adolescenţii din parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj au fost invitaţi la un campus, ca o alternativă de program de vacanţă. Au răspuns circa 40 de copii şi adolescenţi, dintre cei care participă peste an la cateheză, dar şi unii noi. Programul a fost variat, incluzând momente de rugăciune şi de cateheză, ieşiri în aer liber, ateliere de lucru manual dar şi ateliere media, vizionări de film şi prânzul luat la parohie în fiecare zi. Tema generală a fost „Crede şi dă mai departe”, ca un impuls nu doar la a crede, ci şi la a răspândi credinţa, după puterile fiecăruia.

Momentele de rugăciune au deschis fiecare zi, la ora 9, fiind coordonate de pr. Mihai Kiss, vicar parohial. După rugăciunea de dimineaţă, pr. Mihai a propus în fiecare zi câte o rugăciune, pentru cunoaşterea patrimoniului de rugăciuni atât din tradiţia răsăriteană cât şi apuseană. Pentru fiecare zi a fost ales un pasaj biblic, care să sprijine tema campusului, comentată dinamic de pr. Mihai, în dialog cu participanţii. A urmat de regulă ieşirea într-un parc din apropiere, copiii împărţindu-se după interese: unii la fotbal, alţii la tobogane şi hinţi. Pe la ora 11.30 cu toţii reveneau la parohie pentru activitatea manuală. În primele două zile au lucrat la tablouri 3D religioase, iar în următoarele zile s-a lucrat şi cu aluat sărat, quilling, pictat pe pietre şi altele.

imagine

De la ora 13 începea momentul de cateheză, în fiecare zi evidenţiindu-se, din pasajul biblic citit dimineaţa, câte o expresie cheie pe care să o reţină participanţii: „Unde este credinţa voastră?” – din Liniştirea furtunii (Luca 8,22-25); „Încă mai este loc” – din Parabola invitaţilor la cină (Luca 14,15-24); „Vino şi vezi” – din Chemarea lui Filip şi a lui Natanael (Ioan 1,43-51); „Se rugau şi cântau” din Eliberarea lui Pavel şi Sila din închisoare (Faptele Apostolilor 16,25-34); „Îmbrăcaţi-vă cu armura lui Dumnezeu” – din Lupta spirituală (Efeseni 6,10-18). La 13.30 se servea prânzul, şi după vizionarea de film se mai reluau din atelierele de lucru manual, până la plecarea ultimului participant, cel târziu la ora 17.

imagine

Participanţii au fost împărţiţi în cinci grupe, fiecare alegându-şi ca nume un articol de papetărie, căruia au şi încercat să îi dea o semnificaţie spirituală: Acuarelele (care sunt în culori diferite, dar împreună pot crea un peisaj frumos), Pensulele (care dau culoare vieţii), Markerele (care subliniază ceea ce este mai bun, frumos şi interesant), Plastilinele (care amintesc că trebuie să ne lăsăm modelaţi de Dumnezeu şi să ne modelăm unii după alţii) şi Lipiciurile (care lipesc oamenii între ei, dar şi pe oamenii de Dumnezeu). Un timp important a fost dedicat atelierelor media: pe grupe, copiii şi adolescenţii au avut de exprimat în fotografii, reunite apoi în prezentări PowerPoint, parabola Vameşului şi Fariseului, rugăciunea Tatăl nostru, respectiv Faptele milei trupeşti şi ale milei sufleteşti. Într-una din zile participanţii au căutat, tot pe grupe, indicii ce i-au purtat prin biserică, de la demisol până în cor, descoperind treptat câte un citat din Fericitul Vladimir Ghika. În ultima zi au avut o competiţie în cartier, printre probe fiind şi lipirea în locuri vizibile de citate din recent beatificatul Mons. Ghika. De asemenea, au avut de găsit anumite obiective din cartier, pentru a se fotografia acolo.

imagine

Ziua de joi a fost dedicată drumeţiei prin pădure la Făget, la parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”, unde micii pelerini – care au oferit jertfa lor de a merge 4-5 ore pe jos, dus şi întors, pentru pacea în Siria – au fost primiţi de pr. Remus Tegzeşiu. Preotul paroh a prezentat biserica, mozaicurile cu cei 12 apostoli, încă în lucru, şi expoziţia de cruci din casa de lângă biserică. Pe drumul prin pădure a fost organizată o „olimpiadă”, cu diverse probe fizice solicitante şi amuzante. În ultima zi, după încheierea programului, au fost invitaţi la parohie părinţii. Animatorii le-au explicat punctele principale din program şi au prezentat două bansuri, în care copiii au fost extrem de implicaţi. Părinţii au putut vedea câteva dintre proiectele media realizate de copii, dar şi lucrările lor manuale, pe care le-au luat apoi acasă.

imagine

Campusul nu s-ar fi putut organiza fără animatorii care s-au ocupat de copii, fără ajutorul mamelor care au gătit pentru ca programul să poată include prânzul la parohie, şi fără ajutorul ASTRU Cluj, care a sprijinit cu o parte din materiale, cu idei pentru organizarea campusului, din broşura special pregătită pentru campusurile parohiale din această vacanţă de vară, şi de asemenea cu pregătirea unora dintre animatori pentru organizarea campusului, în cadrul unui curs. A fost al treilea campus parohial, după cele din 2010 şi 2011 (în 2012 s-a optat pentru o „tabără de informatică”). Fotografii şi proiectele media realizate de copii pot fi văzute pe pagina Facebook a parohiei: facebook.com/manastur1vest.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *