Prima Împărtăşanie în parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" din Cluj-Napoca

publicat la 9 iunie 2014 în Ştiri

Duminică, 8 iunie 2014, în sărbătoarea Rusaliilor, PS Florentin Crihălmeanu s-a aflat în mijlocul comunităţii parohiei clujene Coborârea Spiritului Sfânt, cu ocazia hramului. La fel ca în ultimii ani, Episcopul de Cluj-Gherla a venit la sfârşitul primei Liturghii (celebrată de la 9.30), ţinând un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, după care a celebrat a doua Liturghie (de la 11.30), în cadrul căreia nouă copii au făcut Prima Împărtăşanie solemnă.

imagine

Pregătirea copiilor a început în septembrie anul trecut, desfăşurându-se săptămânal, timp de două ore. În cele peste 30 de întâlniri, copiii au parcurs pe rând Crezul (octombrie-decembrie), Poruncile (ianuarie-martie) şi Sacramentele (martie-mai). Marţi, 3 iunie, copiii au avut "examenul" de verificare a cunoştinţelor, constând într-un chestionar scris şi un dialog cu pr. Mihai Kiss, vicar parohial. Sâmbătă, 7 iunie, de la ora 15, copiii au venit la parohie pentru un moment de rugăciune şi de pregătire spirituală, după care şi-au făcut individual examinarea conştiinţei. De la ora 17 au sosit şi părinţii, care s-au rugat împreună în timp ce cei nouă copii şi-au curăţit sufletele de păcate în Prima lor Spovadă. Preoţii au rămas în continuare în confesional şi pentru aceia dintre părinţi care au dorit să se spovedească.

imagine

Duminică, la 11.20, lângă crucea din faţa bisericii parohiale, copiii l-au aşteptat pe Episcop. Fiecare dintre cei nouă, conform tradiţiei din parohie, a fost însoţit de un "îngeraş", un copil mai mare care a făcut deja Prima Împărtăşanie. După un scurt dialog cu Preasfinţia Sa, copiii, urmaţi de preoţii parohiei, pr. Ovidiu Lăpuşte şi pr. Mihai Kiss, şi de Episcop, au pornit în procesiune, la intrarea în biserică primind câte un trandafir şi o lumânare, pe care le-au aşezat în faţa iconostasului. Liturghia arhierească a început la 11.30; copiii şi adolescenţii din parohie, majoritatea membri ai grupului ASTRU parohial, au dat răspunsurile şi au cântat la Liturghie, sub coordonarea sr. Gabriela Peşteşan SJA.

imagine

Predica PS Florentin a fost interactivă, în dialog cu copiii reconstituind evenimentele primelor Rusalii şi explicându-le care este importanţa astăzi a Rusaliilor. Ierarhul i-a întrebat apoi pe copii ce este Euharistia, şi a subliniat trei dimensiuni ale acesteia: hrană, jertfă şi respectiv comuniune. Apelând, ca de obicei când predică înaintea copiilor, şi la o povestioară, le-a spus că demult, după ce Dumnezeu a creat lumea, fiecare creatură a "venit" la El să îi dăruiască ceva: soarele căldură, mărul mere, găina ouă… iar omul, derutat că nu avea ce să îi dăruiască lui Dumnezeu, l-a îmbrăţişat. Pornind de la această povestioară, Episcopul i-a îndemnat pe copii să vorbească şi ei de acum, aşa ca Apostolii după Coborârea Spiritului Sfânt asupra lor, o limbă nouă: limba iubirii.

imagine

Înainte de recitarea Crezului, copiii în special, şi întreaga comunitate alături de ei, şi-au reînnoit solemn promisiunile făcute la Botez, mărturisindu-şi credinţa în "tot ce învaţă Sfânta Biserică Catolică" şi exprimându-şi dorinţa să trăiască aşa cum trebuie să o facă "un adevărat creştin catolic". După Liturghie a urmat o scurtă celebrare a darurilor Spiritului Sfânt, cu implicarea Episcopului şi a celor nouă copii. Celebrarea a constat în rostirea unor rugăciuni de invocare a celor şapte daruri şi aşezarea a şapte lumânări roşii aprinse în jurul icoanei Coborârii Spiritului Sfânt.

imagine

Mai apoi PS Florentin le-a oferit copiilor câte o diplomă, în amintirea acestei zile, şi un mic cadou constând din cărţi religioase. Copiii la rândul lor le-au oferit cadouri Episcopului şi celor doi preoţi, iar Episcopul a oferit parohiei o icoană cu Preasfânta Fecioară Maria. După momentul fotografiilor au coborât cu toţii la demisolul parohiei pentru agapa oferită de părinţii copiilor care au fost în centrul sărbătorii. Episcopul petrecut câteva minute în dialog cu fiecare familie în parte, oferind iconiţe tuturor membrilor lor.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *