Centrul "Sf. Ioan al lui Dumnezeu" – de 10 ani deschis pentru persoane fără adăpost

publicat la 13 martie 2015 în Ştiri

"Fiule, iertate sunt păcatele tale!", este cuvântul Mântuitorului din Evanghelia duminicii de 8 martie 2014, a iertării şi vindecării paraliticului. În cuvântul de învăţătură rostit în această zi în Catedrala episcopală, Ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a reamintit credincioşilor că se află pe drumul Postului Mare, invitând la postul spiritual de la care nimeni nu este scutit: "Postul alimentar are anumite limite legate de vârstă, de starea de sănătate ş.a., dar postul spiritual ne obligă pe toţi. Postul spiritual înseamnă în primul rând un timp de apropiere de Dumnezeu, un timp în care să încercăm mai mult să ne sfinţim, un timp de convertire, de întoarcere de la rău spre bine."

"Aşa cum sintetizau Părinţii Bisericii, postul este abţinerea de la păcat. Evanghelia de astăzi ne invită să ne pregătim printr-o bună Spovadă pentru mărita sărbătoare a Învierii Domnului, pentru a ne elibera de paralizia spirituală, care este mult mai gravă decât orice fel de paralizie fizică, de acea legătură care ne trage spre pământ şi nu ne lasă să ne înălţăm spre ceruri. De aceea, Domnul nostru Isus Cristos a dorit să lase Bisericii această putere de a dezlega păcatele, de a oferi vindecarea, aşa cum ne învaţă Catehismul Bisericii Catolice".

În aceeaşi după-amiază, un exemplu al iertării şi învierii din paralizia păcatului a fost oferit şi prin momentul sărbătoresc organizat la Centrul pentru persoane fără adăpost "Sfântul Ioan al lui Dumnezeu", care se află pe str. Petofi Sandor, nr. 10, Cluj-Napoca, şi este coordonat de Uniunea Creştină din România (UCR). La invitaţia pr. Vicar Ioan Mătieş, preşedinte al Uniunii Creştine, PS Florentin a vizitat acest centru care împlineşte, în acest an, 10 ani de existenţă. În capela ce funcţionează aici, de la ora 17, a avut loc oficiul Orei a IX-a, în prezenţa celor 10 locatari ai centrului, majoritatea alcoolici abstinenţi, a angajaţilor UCR şi a membrilor implicaţi în proiectele caritative din cadrul Uniunii Creştine.

imagine

Pornind de la fragmentul evanghelic al zilei, PS Florentin a spus: "Cât de important este să ştim că în societatea în care trăim există oameni care au nevoie de ajutorul nostru, cât de importantă este credinţa celor pe care Dumnezeu i-a dăruit cu multe talente şi cu o situaţie bună, faţă de cei care, poate fără voia lor, s-au născut într-un anumit context, în familii defavorizate, au avut o serie de neîmpliniri în viaţa lor şi au ajuns în situaţii defavorizate. Rolul nostru este să-i ajutăm prin credinţă şi, de aceea, mulţumesc pr. Vicar Ioan Mătieş, care îndeplineşte o sarcină foarte dificilă cu Uniunea Creştină".

Au fost aduse mulţumiri şi preoţilor ce păstoresc micuţa comunitate care, zi de zi, se roagă în această capelă, pr. capelan Marinel Sâmbotelecan, ajutat de pr. Ioan Andreica, amândoi prezenţi la celebrare. PS Florentin a adresat "un cuvânt de laudă pentru acei oameni care au acceptat asceza, rupându-se de mediul în care viaţa i-a adus, şi au avut curajul să înceapă un alt drum" – a fost amintit cuvântul unuia dintre ei, dl. Puiu, la recenta aniversare a celor 25 de ani ai UCR, care a spus: "Sunt mulţi cei care vorbesc frumos despre Dumnezeu, dar fapte am văzut doar la Uniunea Creştină!"

"Să dea Bunul Dumnezeu ca aceste fapte să continue spre binefacere pentru toţi cei care au nevoie de ajutor, care sunt în diferite dependenţe, care sunt defavorizaţi. Cu o mică flacără se poate face lumină într-o cameră întunecată şi cred că această flacără s-a aprins aici şi vă mulţumesc şi dvs., tuturor celor care vă adunaţi aici pentru rugăciune şi purtaţi în rugăciunea dvs. această acţiune caritabilă a Bisericii". Un cuvânt de mulţumire a rostit şi pr. Sâmbotelecan, care a pomenit cu recunoştinţă "gesturile de caritate ale enoriaşilor care vin în fiecare dimineaţă la Sfânta Liturghie aducând câte ceva de mâncare, oferind cele necesare celor care sunt adăpostiţi în cadrul centrului creat după modelul Sfântului Ioan al lui Dumnezeu, ce şi-a consacrat viaţa slujirii aproapelui".

imagine

Pr. Ioan Mătieş, preşedinte UCR din 1999, a prezentat "lucrarea lui Dumnezeu care se săvârşeşte în acest loc", mulţumind Preasfinţiei Sale Florentin pentru că a susţinut neîncetat această lucrare. "Ordinul călugăresc Fate bene fratelli, care îl are ca patron pe Sf. Ioan al lui Dumnezeu, a cumpărat casa şi a construit capela cu gândul de a desfăşura un program social. O vreme au preluat fraţii bazilieni acest loc şi, în urmă cu 10 ani, capela a fost redeschisă şi s-a întemeiat centrul pentru cei sărmani, mai întâi pentru alcoolicii fără adăpost. În acel moment, în cadrul UCR funcţiona de 4 ani grupul de alcoolici anonimi, şi între aceştia erau oameni fără adăpost, care erau abstinenţi, dar pe stradă."

"Prin colaborarea cu Ordinul Fate bene fratelli şi cu fraţii bazilieni, s-a primit casa în care s-a deschis Centrul pentru persoane fără adăpost, o parte din ei fiind alcoolicii abstinenţi. Timp de 10 ani intervenţia lui Dumnezeu s-a făcut simţită de nenumărate ori. La început nu au existat fonduri, clădirea a trebuit renovată, sunt lucrări făcute de primii locatari dintre persoanele fără adăpost şi cu unele ajutoare materiale. Lucrarea funcţionează şi meritul este al tuturor celor care au dat într-un fel sau altul o mână de ajutor".

Pr. Mătieş a dorit să scoată în evidenţă şi faptul că "Uniunea Creştină are un suflet, grupul de rugăciune, cei care vin zilnic şi se roagă la această capelă, ei sunt sufletul Uniunii Creştine care ţine restul lucrării, de aceea eu le mulţumesc tuturor". În continuare, PS Florentin a vizitat şi binecuvântat Centrul "Sf. Ioan al lui Dumnezeu" şi s-a întâlnit cu cei care locuiesc în el, le-a ascultat povestea şi au discutat îndelung.

A urmat şi o vizită la sediul Uniunii Creştine din România, aflat într-un apartament, în apropiere, pe str. Năsăud nr. 10, unde Ierarhul de Cluj-Gherla s-a întâlnit şi cu angajaţii Uniunii Creştine şi cu persoanele care lucrează în cadrul celor peste 20 de proiecte UCR aflate în derulare, cu scopul de a readuce în viaţa persoanelor aflate în dificultate, a familiei şi a întregii societăţi spiritul lui Cristos, al unităţii, al dragostei fraterne şi al carităţii.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *