Vizită regală la Catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca

publicat la 24 martie 2015 în Ştiri

Sub ocrotirea Reginei Cerului şi a Pământului, Preasfânta Fecioară Maria, Mama Cuvântului Întrupat şi ocrotitoarea vieţii ca dar al lui Dumnezeu – prezentă în mod deosebit în capela «Sf. Iosif» a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, prin pelerinajul unei copii a Icoanei de la Guadalupe, protectoarea copiilor nenăscuţi -, în acest spaţiu de credinţă şi rugăciune a avut loc şi un moment istoric, de rememorare a unor file glorioase de istorie.

Duminică, 22 martie 2015, Catedrala greco-catolică în construcţie a fost vizitată de reprezentanţii Casei Regale a României, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu. Ei au venit însoţiţi de Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi Baronul Johannes von Holzhausen. Aflaţi pentru două zile în Cluj-Napoca, în mijlocul unei serii de manifestări – în cadrul cărora au primit titlurile de cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj -, Alteţele lor Regale au dorit să viziteze Bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică din Cetatea de pe Someş.

"Permiteţi-mi să vă adresez un cuvânt de bun venit în mijlocul acestei comunităţi a parohiei greco-catolice «Andrei Mureşanu», aici, în capela cu hramul «Sfântul Iosif», din complexul socio-pastoral al bisericii catedrale dedicate Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea" – li s-a adresat Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla după momentul de întâmpinare. "Este o deosebită onoare faptul că Alteţele Voastre Regale au acceptat să viziteze şi o comunitate a Bisericii Greco-Catolice din oraşul nostru. Putem afirma că este un moment istoric pentru Biserica noastră, un moment ce se alătură vizitelor şi întâlnirilor onorante pe care Majestăţile lor, Regele Mihai I al României şi Regina Ana a României, le-au făcut în oraşul nostru cu diferite ocazii, în anii 2003, 2009, vizitând şi comunităţi greco-catolice."

"Documentele vremii stau în continuare mărturie şi aici şi putem spune că momentul pe care îl trăim este un moment istoric, firul istoriei rupt brutal pentru 41 de ani de regimul fără Dumnezeu al Partidului Comunist pare că astăzi din nou se reînnoadă. Ne amintim cum înaintaşul nostru de vrednică şi aleasă pomenire, primul Cardinal al neamului românesc, Eminenţa Sa Iuliu Hossu, citea în faţa mulţimilor entuziaste actul Rezoluţiunii Marii Adunări Naţionale de unire a Transilvaniei cu Ţara Mamă, la Alba Iulia. La încheierea acelui discurs, Marele Arhiereu spunea: «De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu şi pe credinţa poporului Său». Apoi, împreună cu confraţii ortodocşi, au dus Proclamaţia Unirii Majestăţii Sale, Regelui Ferdinand, la Bucureşti. În cuvântul introductiv de atunci, Înaltul Prelat a rostit o frumoasă metaforă: «Dacă pentru strămoşii noştri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la Bucureşti. Acesta este Sionul neamului românesc!», spunea atunci Marele Arhiereu. Paradoxal, 30 de ani mai târziu, tocmai de acolo din «Sionul neamului românesc», a început Drumul Crucii, atât pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României, cât şi pentru Episcopul mărturisitor al credinţei, Iuliu Hossu."

"Considerăm că prezenţa Alteţelor Voastre Regale aici, este în primul rând un semn de preţuire pentru contribuţia Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică – şi ea, Biserică naţională alături de cea majoritar Ortodoxă -, la formarea şi păstrarea conştiinţei naţionale a românilor ardeleni, la redescoperirea latinităţii limbii noastre, la păstrarea identităţii creştin-orientale, aşa cum afirma Mitropolitul Vasile Suciu: «credinţă latină, dar în veşmânt oriental»". În semn de stimă, recunoştinţă şi aleasă preţuire pentru activitatea social-caritabilă şi cultural-educativă depusă în slujba neamului românesc şi în amintirea acestei vizite, Ierarhul de Cluj-Gherla a oferit membrilor Casei Regale, Diploma şi Crucea «Sfântul Iosif». Un alt semn de bucurie pentru acest moment, a fost Imnul regal cântat cu graţie distinşilor oaspeţi, de copiii din Corul "Allegria" conduşi de Cristina Patraşcu, momentul vizitei coincizând cu încheierea Liturghiei copiilor ce se celebrează în capelă în fiecare duminică şi sărbătoare.

Astfel, capela era plină de copii, dar şi de credincioşii veniţi să venereze Icoana Maicii Sfinte de la Guadalupe – între ei fiind şi un grup de pelerini timişoreni care participă la rugăciunea pentru viaţă din aceste zile la Cluj. Copiii s-au bucurat de icoana Reginei Cerului şi a Pământului care era venerată în faţa Sf. Altar, dar şi de faptul că, la fel ca în basmele bunicilor, au primit în mijlocul lor cu adevărat, principi şi principese. După un timp de rugăciune în capelă, Alteţele lor Regale au fost conduse în holul expoziţional al Catedralei, unde au vizionat expoziţia cu imagini de arhivă şi exponate istoric-documentare, în timp ce Preasfinţia Sa Florentin le-a expus istoria de peste 160 de ani a Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind evidenţiată o caracteristică esenţială a ambelor instituţii, Biserica Greco-Catolică şi Casa Regală a României: perseverenţa, de-a lungul timpului, în lupta pentru emanciparea naţională şi culturală a Românilor ardeleni, indiferent de confesiunea lor.

V.S.-DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *