Vizită la Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități și la Centrul de Informare si Consiliere pentru Persoane cu Dizabilități

publicat la 2 februarie 2016 în Ştiri

În data de 29 ianuarie 2016, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, însoțit de pr. Adrian Avram, director Caritas Cluj, și pr. Ioan Mătieș, Vicar cu laicii, a vizitat Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități și Centrul de Informare și Consiliere pentru Persoane cu Dizabilități, din cadrul Departamentului pentru persoane cu dizabilități al Asociației Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj. "Am realizat vizite la domiciliul a doi beneficiari ai centrului", a relatat despre această vizită Mihaela Oltean, coordonator al departamentului, "în cadrul cărora PS Florentin Crihălmeanu a avut ocazia să îi cunoască și să le ofere celor doi beneficiari binecuvântarea. De asemenea, le-a oferit și un pachet alimentar și cu produse de curățenie."

"Preasfinția Sa a vizitat apoi Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități, unde a făcut cunoștință cu specialiștii centrului, cu o parte dintre copiii și aparținătorii beneficiari ai centrului. După o prezentare a centrului și a activităților desfășurate aici, PS Florentin a asistat la o ședință de kinetoterapie, una de meloterapie și la o consiliere psihologică. Apoi s-a alăturat grupului de socializare al copiilor, unde s-a implicat în activitățile realizate. De asemenea, a asistat și la terapia cu câini realizată de colaboratorii noștri".

Urmând îndemnul Sfântului Părinte pentru Anul Milostivirii la împlinirea faptelor de milostenie trupească și sufletească, Ierarhul de Cluj-Gherla a dorit să se îndrepte spre cei aflați în nevoie, dând astfel un exemplu de urmat și invitând credincioșii la un alt mod de a trece prin poarta milostivirii pentru a primi în suflete harul iubirii milostive a lui Dumnezeu, și anume să intre în case de la periferia societății, oferind daruri și căldură sufletească acolo unde sunt lipsuri și întristare.

Prezentare a Departamentului pentru persoane cu dizabilități al Asociației Caritas Eparhial Greco-Catolic, Cluj

Departamentul este format din Centrul de Informare și Consiliere pentru Persoane cu Dizabilități și Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități. Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități are drept scop îmbunătățirea calității vieții, recuperarea psiho-motorie timpurie și promovarea integrării în societate a copiilor încadrați în grad de handicap de orice tip. Beneficiarii centrului sunt primiți indiferent de tipul de dizabilitate, de apartenența politică sau religioasă, atât ei cât și familiile acestora. În prezent, se oferă servicii de recuperare unui număr de 30 de copii și 27 de aparținători.

Centrul oferă consiliere psiho-socială individuală și de grup atât pentru copiii cu handicap cât și pentru părinții acestora. Prin acest serviciu, departamentul și-a propus să dezvolte rețeaua socială de suport și abilitățile de comunicare ale persoanelor cu handicap și ale membrilor familiilor acestora. Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități oferă servicii de recuperare – kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, art-terapie, meloterapie, dar și terapie asistată de animale (cu ajutorul colaboratorilor). Kinetoterapeutul, logopedul și psihologul oferă intervenție individualizată în ceea ce privește recuperarea dizabilităților la copii.

De asemenea, se realizează instruirea părinților privind tehnici de intervenție pentru a lucra acasă cu copilul cu dizabilități. Acest lucru este important pentru asigurarea unei continuități a procesului de recuperare și pentru asigurarea unor exerciții corect executate pentru eficientizarea recuperării. Lunar se realizează grup de socializare cu copiii în vederea sărbătoririi zilelor de naștere, iar cu părinții se realizează un grup de suport pe teme de dezvoltare a copiilor. S-a organizat și o excursie cu copiii și aparținătorii, în anul 2015.

În cadrul Centrului de Informare și Consiliere pentru Persoane cu Dizabilități se oferă servicii de consiliere psiho-socială, se realizează un grup de socializare și de dezvoltare de deprinderi de viață independentă. Clubul se adresează persoanelor adulte cu dizabilități care provin din familii cu o situație materială precară, neputându-și permite accesul la mijloace de informare, de dezvoltare a abilităților sociale și personale. În prezent, se acorda servicii unui număr de 101 beneficiari și familiilor acestora.

În cadrul grupului au loc întâlniri săptămânale, unde se desfășoară diverse activități: jocuri de socializare, ping-pong, jocuri de masă, pictură, desen și lucru manual. Pe lângă întâlnirile săptămânale din cadrul grupului, au avut loc și ieșiri în parc, ieșiri în oraș, la pizza și cofetărie. Lunar s-au organizat petreceri cu diferite tematici, pentru asigurarea unui mediu de socializare și pentru a dezvolta coeziunea dintre membrii grupurilor.

De asemenea, săptămânal au loc două întâlniri de grup cu persoanele cu dizabilități în vederea dezvoltării deprinderilor de viață independentă. În cadrul întâlnirilor sunt dezbătute subiecte privind organizarea locuinței, buna gestionare a banilor, managementul timpului, modalități de relaționare eficientă cu cei din jur etc. Alte activități sunt: expuneri și prezentări care să promoveze un stil de viață sănătos – alimentație sănătoasă, odihnă, relaxare, igienă corporală, importanta mișcării etc.; ateliere de creație – jocuri, lucru manual, bricolaj, pictură, desen, etc.; planificarea și organizarea ieșirilor la muzee, Grădina Botanică etc. Beneficiarilor programelor desfășurate în cadrul centrului le-au fost oferite pachete alimentare și de curățenie.

Asociația Eparhial Greco-Catolic Cluj

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *