"Din an în an venim mereu" – continuă tradiția colindatului în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 20 decembrie 2016 în Ştiri

La sediul Episcopiei greco-catolice și la Catedrala din Cluj-Napoca continuă frumoasa tradiție a colindatului la Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla. Urmând obiceiul de a duce vestea bună a Nașterii Domnului și o împărtăși, mai multe comunități, de credincioși cu preoții lor parohi, au călătorit spre sediul eparhial unde au colindat, după ce au fost primiți cu bucurie de Preasfinția Sa Florentin și de alți preoți.

A fost un prilej de a trăi împreună bucuria Crăciunului, de a se întâlni unii cu alții și de a se reuni cu toții, Episcop, preoți și credincioși, în jurul Sfintei Iesle, în închinare, cântând colinde precum aceasta: "Lângă ieslea minunată ne-adunăm, / Când colindul Sfintei Nașteri colindăm / Doarme Fiul lângă-al mamei sân duios / Soare dulce este fața lui Hristos. Doamne, Doamne și noi Ție ne-nchinăm / Când colindul Sfintei Nașteri colindăm / Cânta îngerii Osana, Imnul Sfânt / Slavă sus în cer și pace pe pământ Cântă și păstorii cântec fericit / Slavă lui Hristos, Mesia cel dorit".

Primii colindători au sosit la Sediul Episcopiei din Cluj joi, 15 decembrie, au urmat alții, sâmbătă, 17 decembrie, venind din Ieud. Totodată, duminică, 18 decembrie, în Catedrala "Schimbarea la Față", au bucurat inimile participanților la Sfânta Liturghie arhierească duminicală Corul copiilor din capela "Sf. Iosif" a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Allegria, care au colindat împreună cu dirijoarea corului Cristina Patrașcu-Nagy și cu pr. Mircea Marțian și pr. Florin Isac de la parohia "Andrei Mureșanu".

imagine

Și iar la sediul Episcopiei, marți 20 decembrie, a sosit un grup de colindători în strai popular din parohia Frata, împreună cu păstorul lor, pr. Gavrilă Pleș Topan. Au întrebat după obicei dacă Preasfinția Sa le primește colindul. "Primim, primim, poftiți de colindați!", a venit răspunsul și cerurile din nou s-au deschis. Au rămas deschise toată după-amiaza, fiindcă au continuat să aducă vestea bună credincioșii parohiei Chiuiești, și ei în frumoase costume populare, împreună cu păstorul lor, pr. Matei Tarciziu. În aceeași după-amiază au venit și colindătorii din parohia Buciumi împreună cu pr. Radu Puie, dând și ei glas bucuriei că s-a născut în lume Mântuitor, Hristos Domnul.

imagine

Spre seară, Preasfinția Sa a participat alături de 5-600 de clujeni, la un înălțător Concert de Colinde, susținut, în Catedrala Episcopală, de Corul Surorilor Congregației Maicii Domnului dirijat de Sora Dominica și de Corul Angeli al bisericii "Bob" din Cluj, dirijat de Angela David, cor care se află la cel de-al 22-lea concert de colinde în Catedrală – câte unul în fiecare an! În apropierea Sărbătorii Nașterii Domnului momentele colindatului continuă și sunt de neuitat, când colindătorii mari și mici, înfruntând gerul iernii, poartă în suflete căldura duioaselor colinde, urmând și păstrând tradiția strămoșească ce vine din adâncul timpului până la noi, astăzi.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *