Lumini ale aniversărilor lunii mai în Biserică

publicat la 18 mai 2020 în Ştiri

Luna mai, luna în care natura reînvie și se îmbracă în frumusețe și miresme este și luna primăverii Bisericii Greco-Catolice prin evenimentele deosebite pe care istoria le-a consemnat în zilele acestei luni însorite, prin martirii și mărturisitorii credinței înălțați la cer în acest timp de har. Deseori, șirul aniversărilor lunii mai este comparat cu un buchet de flori aduse ca prinos Reginei Cerului și Pământului, Preasfintei Fecioare Maria, căreia-i este dedicată de veacuri, în mod special, această lună a florilor; luna mai este în primul rând luna Preasfintei Fecioare Maria când credincioșii, în întreaga lume, depun la picioarele Maicii Sfinte flori și lumânări și-i înalță cu evlavie cântări și rugăciuni, mai cu seamă luminoasa Rugăciune a Rozariului.

imagine

În acest an, 2020, luna mai este și o lună a interiorizării, a reculegerii în liniște prin condițiile impuse de pandemie; o lună a rugăciunii profunde și puternice din motivele știute… În lumina reluării celebrărilor liturgice cu participarea credincioșilor în România (din 17 mai), după cele două luni de izolare ale stării de urgență, aniversarea zilei de 18 mai 2020 – împlinirea a 100 de ani de la nașterea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea – este un semn de mângâiere, speranță și redescoperire a marelui dar primit din nou de credincioși și prin mijlocirea sfinților: putința unei întâlniri nemijlocite cu Dumnezeu prin participarea la Sf. Liturghie. Treptat, și în limitele distanțării fizice impuse, distanțarea socială a răcelii, fricii de boală și a izolării se diminuează. Sub razele, sau chiar sub stropii ploilor primăverii, credincioșii înconjoară din nou altarele improvizate în aer liber, lângă biserici, participă din nou la Sfintele Liturghii, se împărtășesc din nou, primesc prezența și izvorul vieții lui Dumnezeu în sufletele lor.

Un gând de recunoștință și pomenire a aniversărilor lunii mai a rostit în fața credincioșilor PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, în predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, 17 mai 2020, în curtea Catedralei Episcopale din Cluj-Napoca. Preasfinția sa a spus: "Avem nevoie de apa via cuvântului și de izvorul de apă vie a Sfintelor Sacramente. De aceea, Îi mulțumim lui Dumnezeu, chiar și în aceste condiții, să putem celebra împreună Sfânta Liturghie. Oriunde ne-am afla, în orice situație am fi, «Izvorul de apă vie» este în noi, închinarea în adevăr și dreptate, acest mare har primit prin botez, se află în sufletul nostru. Este ceea ce au înțeles martirii și mărturisitorii Bisericii din toate veacurile și, ne gândim în particular în luna mai la martirii și mărturisitorii Bisericii noastre.

Ne amintim cum, în mod obișnuit, în a doua sâmbătă a lunii mai participam la Pelerinajul la Sighet (la Cimitirul Săracilor) în memoria martirilor și mărturisitorilor Bisericii noastre. Ne gândim în particular la aceia care au plecat la Domnul în această lună: Episcopul Vasile Aftenie, fericit martir (10 mai 1950); Episcopul Alexandru Rusu, fericit martir (9 mai 1963); Cardinalul nostru, Episcopul Iuliu Hossu, fericit martir (28 mai 1970); ne gândim și la Mitropolitul Alexandru Todea (22 mai 2002) și, nu în ultimul rând, la Înaltpreasfințitul Arhiepiscop George Guțiu (8 mai 2011). Sunt fericiți martiri și mărturisitori care au descoperit că «Izvorul de apă vie» nu încetează, chiar dacă sunt situații de privațiune de libertate, chiar dacă nu se mai poate celebra în locașurile de cult, chiar dacă nu mai sunt credincioși alături de ei – a rămas izvorul de apă vie curgător pentru toți aceia care au dorit să se adape din el.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste modele de credință și ne amintim cu pioșenie și de faptul că, la 18 mai 2020, se împlinesc 100 de ani de la nașterea celui pe care astăzi îl numim Sfântul Ioan Paul al II-lea, un mare Păstor căruia Biserica noastră Catolică din România îi datorează foarte mult, îi datorează întreaga ierarhie de după anii ’90, îi datorează deschiderea față de Biserica noastră, față de români și disponibilitatea de a fi mereu alături de noi. Ne amintim și de frumoasa vizită din 7-9 mai 1999, de la care au trecut 21 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea fiind primul Pontif Roman care a pus piciorul pe plaiuri mioritice. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acel frumos și emoționant moment."

Preasfinția Sa a continuat: "Suntem și în luna dedicată Preasfintei Fecioare Maria, când, în fiecare an, aveau loc pelerinaje la Fatima cu ocazia zilei de 13 mai – la aniversarea aparițiilor Sfintei Fecioare. Credem că Preasfânta Fecioară Maria a rămas alături de noi, ca Maica Bisericii și Mama noastră, de aceea, se o rugăm și noi cu acele frumoase versuri: Privirea-ți adorată asupră-ne coboară / O, Maică preacurată și pururea Fecioară, Maria. Hristos a Înviat!"

momente de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Cimitirul Bellu, unde s-a rugat la mormântul Cardinalului Iuliu Hossu și la cel al Episcopului Vasile Aftenie

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *