Anunț: Hramul Catedralei greco-catolice Schimbarea la Față din Cluj

publicat la 5 august 2020 în Anunţuri

Joi, 6 august 2020, în Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului pe Muntele Tabor, Catedrala greco-catolică "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca își serbează hramul. Ca în fiecare an, dar în acest an cu respectarea indicațiilor aferente stării de alertă, momentul central al sărbătorii, Sfânta Liturghie arhierească, va începe în sfântul locaș de la ora 10.30 și va fi celebrată de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, care în această zi aniversează și 18 ani de la Intronizare.

Sfânta Liturghie arhierească va fi transmisă în direct:

  • pe canalul YouTube la linkul: aici
  • pe paginile Facebook: "Catedrala Schimbarea la Față – aici" și "Eparhia de Cluj-Gherla"aici;

De asemenea, cea dintâi celebrare a sărbătorii, Sfânta Liturghie de la ora 8.30, avându-l la masa Sf. Altar pe pr. Cristian Langa, profesor la Seminarul eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", va fi transmisă în direct de postul catolic de televiziune Maria TV (în rețeaua DIGI)program TV: aici

imagine

Catedrala "Schimbarea la Față" – scurt istoric

Biserica de pe B-dul Eroilor, cunoscută și sub numele de biserica Minoriților, a fost ridicată între 1775 – 1779, meșter și proiectant fiind Francisc Kirtner. Banii necesari lucrărilor au provenit dintr-o donație a împărătesei Maria Terezia, care era și Mare Principesă a Transilvaniei. Prăbușindu-se turnul în 22 sept. 1779, a fost refăcut trei ani mai târziu, în 1782, de către un reprezentant de seamă al stilului baroc transilvan, arhitectul german Johann Eberhard Blaumann. În anul 1924 sfântul locaș, care aparținuse Ordinului Franciscanilor, prin "donația pontificală" a fost donat Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU).

Mai târziu, la 5 iunie 1930, Papa Pius al XI-lea a emis Constituția Apostolică Solemni Conventione de înființare a unei noi eparhii, Eparhia de Maramureș și de rearondare a eparhiilor BRU. Documentul prevedea și mutarea Scaunului episcopal de la Gherla la Cluj, fosta biserică a Minoriților devenind catedrală iar numele Eparhiei de Gherla fiind schimbat în Eparhia de Cluj-Gherla.

Astfel, la 4-5 oct. 1930, Episcopul de Gherla de atunci, cel devenit în prezent Fericit al Bisericii Catolice, Arhiereul Iuliu Hossu, era instalat solemn în noua sa catedrală din Cluj, biserica de pe str. Regina Maria (acum B-dul Eroilor), căreia i-a fost conferit hramul Schimbării la Față.

În anii următori, Arhiereul Iuliu Hossu a adaptat noua catedrală ritului bizantin, în 1934 a renovat interiorul bisericii amplasând un nou altar cu iconostas și un nou amvon. Apoi, în 1935, în prezbiteriul Catedralei s-a făcut un tron arhieresc, iar în 1937 Catedrala a fost renovată și în exterior, împreună cu edificiul cu etaj din "donația pontificală", unit cu biserica.

Odată cu scoaterea de către regimul comunist a Bisericii Române Unite în afara legii, în anul 1948 catedrala a fost dată în folosința Bisericii Ortodoxe, până la 13 martie 1998 când a fost preluată, prin hotărâre judecătorească, de către Biserica Română Unită, redevenind Catedrală a Eparhiei de Cluj-Gherla.

Din acea dată pe tronul arhieresc al catedralei a stat Arhiepiscopul "ad personam" George Guțiu, de vie memorie, mărturisitor al credinței în închisoare. La 6 august 2002 toiagul arhieresc a fost înmânat Episcopului Florentin Crihălmeanu prin hotărârea Sfântului Părinte Ioan-Paul al II-lea. În anii ce au urmat catedrala a trecut printr-un nou proces de renovare atât în interior cât și în exterior.

Episcopia de Cluj-Gherla
Biroul de presă

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *