Parohia Cluj – Someşeni

Prezentare Hartă Istoric Album foto Materiale etichetate

1990-1992, pr. Sabin Dăncuş

1992-1994, pr. Victor Morar

1994-2008, pr. Ioan Andreica

2008-prezent, pr. Cristian Goia

După căderea regimului comunist, Parohia Greco-Catolică Someşeni cu hramul "Sf. Iosif" s-a reînfiinţat în <b>15 martie 1990</b>. Celebrările liturgice s-au desfăşurat în casa familiei Şuteu până în anul <b>1991</b>, preot slujitor fiind <b>Pr. Ieromonah Dăncuş Sabin</b>. Începând cu anul <b>1991,</b> prin bunăvoinţa familiei <b>Pr. Vereşezan Iosif</b>, Sfintele Liturghii s-au celebrat în casa acesteia până în anul <b>1994</b>. Între anii <b>1992-1994,</b> parohia a fost păstorită de <b>Pr. Morar Victor</b>. Începând cu anul 1994, Protopopiatul Romano-Catolic din Cluj a pus la dispoziţia Parohiei Greco-Catolice <b>Biserica romano-catolică "Sf. Elisabeta",</b> unde s-au săvărşit Sfintele Liturghii până în luna septembrie 2010. Între anii 1994-2008, preot slujitor a fost părintele Ioan Andreica. Acesta a servit comunitatea greco-catolică din Someşeni cu multă dăruire. În anul 2007, s-a achiziţionat casa parohială şi terenul pe care s-a construit actuala biserică. În anul <b>2008, părintele Cristian Goia</b> este numit păstor al comunităţii greco-catolice din Someşeni, el ocupându-se de construirea unui nou lăcaş de cult. Piatra de temelie a fost pusă la data de <b>16 august 2009</b>, iar lucrările de construcţie au început la data de <b>17 august 2009</b>. În <b>4 octombrie 2009</b> au fost sfinţite clopotele de către <b>Pr. Protopop Cristian Sabău</b>, iar la sfârşitul lunii septembrie 2010 s-au finalizat lucrările de construcţie. <b>Duminică, 3 octombrie 2010</b>, <b>Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu,</b> împreună cu un sobor de 50 de preoţi, a sfinţit Biserica din Someşeni în prezenţa a aproximativ 1500 de credincioşi.

Înainte de perioada comunistă, enoriaşii din Someşeni nu au avut un lăcaş propriu de cult şi de aceea liturghiile se celebrau tot în Biserica Romano-Catolică din Someşeni. <b>Cardinalul Iuliu Hossu</b>, într-o corespondenţă din februarie 1946 cu ordinariatul Romano-Catolic de Alba-Iulia, îşi exprima dorinţa construirii unui lăcaş de cult pentru enoriaşii din Someşeni: <i>"suntem hotărâţi să ridicăm o bisericuţă pentru credincioşii noştri cu orice jertfă, îndată ce împrejurările ne vor permite".</i> Împrejurările şi vitregiile vremii nu au permis ca această dorinţă să se realizeze atunci, ci doar acum, la mai bine de 60 de ani, acest vis al Cardinalului Iuliu Hossu s-a împlinit, iar credincioşii din Someşeni au biserica lor proprie unde pot sa aducă laudă lui Dumnezeu.

<b>Activităţile pastorale ale parohiei:</b> program liturgic zilnic, momente de rugăciune, adoraţie euharistică, seri tematice de rugăciune, reculegeri în perioadele de post, rugăciune comunitară pentru bolnavi, activităţi pentru copii, vizite la bolnavi, activităţi sociale pentru ajutorarea celor nevoiaşi, pelerinaje, formare pentru cupluri, etc.

Duminică, <b>5 decembrie 2010,</b> în cadrul parohiei, a fost inagurată <b>"Căsuţa îngeraşilor",</b> un spaţiu destinat copiilor cu vârste cuprinse între 3-7 ani. Scopul acestui loc este de formare spirituală a copilaşilor prin intermediul unor jocuri, cântece şi momente educative cu caracter creştin, dând posibilitatea parinţilor să participe la Sfânta Liturghie fără a avea grija copiilor. <b>Anamaria Rosu şi Sara Fini</b> s-au oferit voluntar pentru a se ocupa de copiii care sunt prezenţi. Totodată, Sf. Liturghie se transmite în direct prin intermediul unui monitor şi în spaţiul destinat copilaşilor.

De asemenea, începând cu luna septembrie a anului 2012, a început activitatea <b>"Clubul CreActiv"</b> în parteneriat cu ASTRU Cluj. Este vorba despre un club de joaca pentru copii şi tineri cu activităţi săptămânale la care participă voluntari de la ASTRU Cluj.

Pe parcursul anului şcolar se desfăşoară săptămânal cateheză pentru copii, care sunt pregătiţi pentru Prima Împărtăşanie. În anul <b>2012,</b> cu ocazia Hramului Parohiei, 7 copii L-au primit pentru prima oară pe Isus.

Cu ocazia Sărbătoririi hramului Sf. Iosif, în parohia noastră s-a înfiinţat <b>Reuniunea Mariană cu titulatura "Buna-Vestire.</b>" În cadrul unei ceremonii solemne, au fost primiţi 21 de noi membri de către PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial. Membrii Reuniunii Mariane au un program personal de rugăciune, iar în fiecare primă sâmbătă din lună au un moment comun de rugăciune. Aceştia se implică şi susţin activităţile pastorale şi sociale ale parohiei cu ocazia hramului şi a altor momente dedicate de rugaciune, iar la ocazia marilor sărbători, distribuie pachete cu alimente pentru săraci. În perioada Sărbătorii Naşterii Domnului fac o vizită la azilul de bătrâni din Someşeni. De asemenea, membrii Reuniunii Mariane se ocupă şi de curăţenia şi grija Bisericii. La iniţiativa Reuniunii Mariane din Someşeni, au fost organizate pelerinaje la Lourdes (2012) şi la Roma (2012) cu prilejul întronizării Cardinalului Lucian Mureşan în Biserica Sf. Atanasie din Roma. În prezent, Reuniunea Mariană numără 24 de membri.

În vara anului <b>2012,</b> s-a constituit un cor al parohiei coordonat de <b>D-na Prof. Krisztina Ardelean,</b> cor care contribuie mult la înfrumuseţarea cultului liturgic şi ne înalţă sufleteşte prin răspunsurile şi cântările date la Sf. Liturghie.

Din <b>aprilie 2013</b> s-a iniţiat grupul de cupluri căsătorite <b>"Tandem,</b>" care urmează un itinerar tematic de formare spirituală şi umană, având întâlniri lunare.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra parohiei noastre.