Distincţii Pontificale pentru preoţi şi credincioşi ai Eparhiei de Cluj-Gherla
În penultima duminică a lunii decembrie 2013, la încheierea Sfintei Liturghii celebrată la Catedrala "Schimbarea la Faţă", Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a acordat trei titluri onorifice din partea Pontifului Roman, Papa Francisc, pentru a onora acele persoane care s-au evidenţiat în viaţa Bisericii atât prin trăirea creştină, cât şi prin sprijinul acordat Eparhiei de Cluj-Gherla. Momentul festiv a fost prilejuit de aniversarea, în anul 2013, a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla.
Semnificaţia acestor titluri pontificale a fost explicată de PS Florentin, după care Mons. Mihai Todea i-a prezentat pe cei învredniciţi de această onoare din partea Sfântului Părinte.
Astfel, Crucea pentru Biserică şi Pontif este o medalie introdusă de Papa Leon al XIII-lea la 17 iulie 1888, pentru a comemora a cincizecia aniversare a hirotonirii sale întru preoţie. La început a fost dată celor care au ajutat prin diverse mijloace evenimentul jubiliar; în prezent medalia este oferită atât laicilor cât şi clericilor care s-au distins prin slujirea adusă Bisericii. Medalia originală era de aur, argint sau bronz, şi este o cruce în formă de crin încadrată de patru albastrele. În partea din spate a monedei se află stema papală, înscrisă într-un cerc, pe care este scris: PRO DEO ET PONTIFICE (pentru Dumnezeu şi Pontif). S-a decernat Distincţia "Sfintei Cruci pentru Biserică şi Pontif" următorilor: pr. Matei Boilă, pr. Virgil Florian, dr. Eugen Lupu şi prof. Viorica Lascu.
Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în localitatea Blaj, jud. Blaj. A fost hirotonit preot în 15 august 1977, a fost mărturisitor al credinţei şi a făcut 10 ani de închisoare sub regimul comunist. A fost profesor emerit de teologie. În anul 2003 a primit titlul pontifical de Prelat Onorar.
Pr. Virgil Florian s-a născut în 26 iulie 1931, în localitatea Cătina, jud. Cluj. A fost hirotonit preot în 22 octombrie 1976. A fost unul dintre mărturisitorii credinţei catolice şi a avut o remarcabilă activitate în clandestinitate.
Dr. Eugen Lupu s-a născut la 9 februarie 1932, în localitatea Floreşti, jud. Cluj. Medic, cu o remarcabilă activitate în cadrul Bisericii Greco-Catolice şi mărturisitor al credinţei în clandestinitate. A fost membru al Consiliului Pastoral Eparhial şi membru fondator al Asociaţiei Medicilor Catolici din România. În anul 2003 a primit titlul pontifical de Cavaler al Sf. Silvestru, Papă.
Prof. Viorica Lascu s-a născut în 21 decembrie 1919, în Cluj-Napoca. A fost profesoară de limba italiană, a mărturisit credinţa în clandestinitate, a fost membră a Consiliului Pastoral Eparhial şi a avut o remarcabilă activitate în susţinerea Asociaţiilor de tineri (ASTRU) şi de credincioşi (AGRU) ale Eparhiei de Cluj-Gherla. În anul 2003 a primit titlul pontifical de Cavaler al Sf. Silvestru, Papă.
Ordinul "Sf. Grigorie cel Mare" este un Ordin Cavaleresc al Sfântului Scaun, care a fost fondat de Papa Grigore al XVI-lea, la 1 septembrie 1831. Este şi astăzi unul dintre cele cinci Ordine Pontificale ale Bisericii Catolice şi precede Ordinul Sf. Silvestru. Ordinul este rezervat pentru bărbaţi şi femei de religia catolică (foarte rare sunt cazurile de conferire la non-catolici), în semn de recunoaştere pentru slujirea lor adusă Bisericii, pentru aportul adus în sprijinul Sfântului Scaun şi pentru exemplul lor bun în comunitate. Acesta este, de asemenea, acordat armatei, numai de la gradul de maior. Se bucură de privilegiul salutului gărzilor elveţiene şi preced Ordinul Sf. Silvestru, Ordinul Sfântului Mormânt din Ierusalim şi Ordinul de Malta. S-a decernat Ordinul Pontifical "Sf. Grigorie cel Mare" acad. Ioan Aurel Pop, acad. Emil Burzo, prof. George Cipăianu şi prof. Nicolae Gudea.
Academician Ioan Aurel Pop s-a născut în 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, jud. Cluj. Este profesor-doctor la Catedra de Istorie a Universităţii clujene Babeş-Bolyai (UBB), membru al Academiei Române, rector magnific al UBB. A avut o remarcabilă activitate ştiinţifică şi în favoarea dezvoltării Facultăţii de Teologie Greco-Catolică.
Academician Emil Burzo s-a născut în 30 iulie 1935, în localitatea Moreni, jud. Dâmboviţa. Mărturisitor al credinţei, de profesie inginer mecanic, profesor-doctor la Catedra de Fizică a UBB, este şi membru al Academiei Române. A avut o remarcabilă activitate în învăţământ şi cercetare ştiinţifică, a primit numeroase titluri onorifice naţionale şi internaţionale.
Prof. George Cipăianu s-a născut în 8 martie 1942 în localitatea Papiu Ilarian, jud. Mureş. Este profesor-doctor la Catedra de Istorie a UBB, a primit numeroase titluri onorifice naţionale şi internaţionale, a avut, de asemenea, o remarcabilă activitate ştiinţifică şi o foarte bună colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB.
Prof. Nicolae Gudea s-a născut la 17 octombrie 1941, în localitatea Deva, jud. Huneroada. Profesor-doctor la Catedra de Istorie din cadrul UBB, cunoscut arheolog cu numeroase titluri onorifice naţionale şi internaţionale, cu o remarcabilă activitate ştiinţifică şi în favoarea Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, fiind şi unul dintre fondatorii acesteia după 1990.
Ordinul Pontifical "Sf. Silvestru, Papă şi Martir" (lat: Ordo Sancti Silvestri Papae), denumit uneori ca Ordinul silvestrin, este un ordin de cavalerism deţinut de către Sfântul Scaun. Papa Pius al X-lea, în motu propriu din 7 februarie 1905, a împărţit Ordinul în două clase de cavaleri, dintre care una a păstrat numele de Sf. Silvestru. Aceasta a fost reclasificată ca recompensă pentru catolicii care s-au dedicat în mod activ vieţii bisericii, remarcându-se în special în exercitarea competenţelor lor profesionale şi în diferite arte. S-a decernat Ordinul Pontifical "Sf. Silvestru, Papă şi Martir" ing. Vasile Podoabă şi dr. Daciana Chirilă.
Ing. Vasile Podoabă s-a născut în 17 mai 1932, în localitatea Mihăieşti, jud. Cluj. Este inginer constructor, membru al Consiliului Pastoral Eparhial, consilier tehnic în Curia Episcopală, având o remarcabilă activitate în construirea noilor biserici şi mai ales a noii Catedrale din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca.
Dr. Daciana Chirilă s-a născut în 16 iunie 1969, în Cluj-Napoca. Doctor în medicină, medic primar, are o remarcabilă activitate caritativă în domeniul medical şi este membru al Consiliului Pastoral Eparhial.
În acest cadru a fost decernată şi o diplomă jubiliară "160 de ani de la Întemeierea Eparhiei de Gherla" sr. Antonia OSBM, care de mai mulţi ani desfăşoară o bogată activitate de apostolat în Catedrala Episcopală.