Prezentarea Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla în anul 2013

publicat la 17 februarie 2014 în Ştiri

În după-masa de duminică, 16 februarie, la Catedrala "Schimbarea la Faţă" a avut loc o întâlnire a consilierilor pastorali ai Eparhiei de Cluj-Gherla, în vederea prezentării raportului de activitate pentru anul 2013. Pe lângă membrii Consiliului Pastoral Eparhial, au fost prezenţi curatori parohiali, preoţi, persoane consacrate şi laici care sunt în mod deosebit preocupaţi de viaţa şi buna desfăşurare a activităţilor eparhiei.

După ce PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a deschis întâlnirea prin rugăciune, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, a prezentat cele două părţi ale programului, mai întâi descrierea propriu-zisă a structurilor Eparhiei şi activităţilor din 2013, urmată de o privire retrospectivă realizată prin vizionarea unui film, cu o selecţie de evenimente din calendarul pastoral al anului 2013 şi a sărbătorilor care au marcat în mod deosebit acest An al Credinţei.

SONY DSC

Bilanţul activităţilor Eparhiei a fost prezentat de pr. Mihai Todea, Vicar general eparhial, expunerea fiind făcută în paralel cu proiectarea unor imagini explicative.

Referindu-se mai întâi la activitatea pastorală, cea mai importantă, deoarece "toate celelalte activităţi sunt îndeplinite şi gândite în vederea unei mai bune pastoraţii" – pr. Mihai a reamintit că "anul 2013 a fost dedicat credinţei în toate aspectele sale. În Eparhia noastră, continuând cei trei ani dedicaţi familiei, tema pastorală a fost «Familia – leagăn al Credinţei». Pe lângă încercarea de a sublinia valoarea şi importanţa familiei în raport cu descoperirea, trăirea şi transmiterea credinţei, am pus în practică cele prevăzute pentru celebrarea Anului Credinţei: s-au acordat indulgenţe plenare conform prevederilor canonice, s-a organizat celebrarea penitenţială pentru a cere iertare pentru păcatele comise împotriva credinţei, s-au reînnoit public promisiunile făcute la botez şi s-a făcut mărturisirea publică a credinţei."

A fost amintit un moment semnificativ din 2013: "s-a celebrat împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Eparhiei noastre. Cu această ocazie, membrii Consiliului Preoţesc au primit crucea pectorală asemenea celei primite de primii canonici ai Eparhiei de Gherla. Pe lângă aceasta, Eparhia noastră, prin PS Florentin Crihălmeanu, a oferit, în semn de recunoştinţă şi apreciere, un număr semnificativ de diplome şi medalii ale Sfântului Iosif, precum şi unele titluri onorifice pontificale."

Au fost enumerate apoi realizări mai importante, precum continuarea lucrărilor la Catedrala din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca (ce va fi dedicată «Martirilor şi Mărturisitorilor secolului XX»), sfinţirea bisericii parohiale "Sf. Maria" din cart. Grigorescu, Cluj-Napoca, sfinţirea terenului şi construirea bisericii din loc. Sânnicoara, jud. Cluj, sau sfinţirea capelei din oraşul Câmpeni, "reuşindu-se astfel o revigorare a prezenţei Bisericii noastre în zona Munţilor Apuseni", precum şi sfinţirea altarului şi binecuvântarea bisericii parohiale din loc. Cormaia.

Un număr de 65 de copii din Cluj-Napoca au primit, de-a lungul anului 2013, Prima Sf. Împărtăşanie. Au fost hirotoniţi doi diaconi şi patru preoţi. Datorită organizării, de către Universitatea Babeş-Bolyai, a evenimentului decernării Titlului de Doctor Honoris Causa, ES Card. Angelo Scola, Arhiepiscopul de Milano a vizitat Eparhia de Cluj-Gherla. De asemenea, a avut loc vizita ES Card. Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor.

În prezentarea activităţilor din sectorul Învăţământ – formare, s-a subliniat faptul că a fost finalizată în roşu şi au început lucrările de amenajare interioară şi exterioară a noii clădiri a Liceului "Inochentie Micu", aflată în curtea sediului Episcopiei. De asemenea, pr. vicar a menţionat finalizarea lucrărilor de reconstruire a clădirii din curtea bisericii "Bob", Cluj-Napoca, în care va funcţiona, începând cu anul şcolar 2014-2015, şcoala generală cu clasele I-IV, care va face parte din structura de învăţământ a Liceului "Inochentie Micu".

Au fost evidenţiate multe alte aspecte legate de domeniile: pastoral, învăţământ-formare, laici şi asociaţii ale laicilor, activităţi social-caritative şi economic-administrative.

O mulţumire specială a fost adresată Asociaţiei Caritas eparhial, Asociaţiei pentru protejarea handicapaţilor neuro-psihici cu Centrul de zi "Sf. Maria", Fundaţiei "Credinţă şi Lumină", "Uniunii Creştine", Centrului "Iubire şi Adevăr" şi Asociaţiilor AGRU şi ASTRU "pentru implicarea în activităţile şi manifestările organizate de Episcopia noastră".

PS Florentin a adresat, în încheiere, un cuvânt de mulţumire membrilor Curiei eparhiale, consilierilor pastorali şi tuturor colaboratorilor care s-au implicat pentru a susţine viaţa Eparhiei pe care o păstoreşte, menţionând că, pe lângă aspectele pozitive, există încă probleme, precum gestionarea dificilă a salarizării preoţilor, "este o problemă, de asemenea, comunicarea rapidă şi eficientă cu preoţii din protopopiate, în continuare există problema Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu care s-a înălţat, dar încă e nevoie de sprijin financiar pentru continuarea lucrării. Am dori să facem mai mult pentru studenţii Facultăţii de Teologiei Greco-Catolică şi ai Seminarului Eparhial Sf. Ioan Evanghelistul, să facem mai mult pentru credincioşii laici şi pentru aceasta, aşteptăm în continuare şi sugestiile voastre, căutăm, de asemenea, să luăm exemplul şi a altor Eparhii din ţară sau din străinătate. Ne propunem să continuăm liniile pastorale cu birourile pastorale protopopiale, Departamentul de Tineret îşi continuă activităţile, se află în dezvoltare Departamentul pentru Familie şi Viaţă, un sector important şi actual este şi Departamentul de Cateheză cu activităţile pe care le desfăşoară".

Mulţumind tuturor pentru prezenţa la întâlnire, Preasfinţia Sa a încheiat seara prin rugăciune şi binecuvântare.

DIRMM

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *