Întreită sărbătoare pentru greco-catolicii din Gherla

publicat la 17 martie 2014 în Ştiri

Duminică 16 martie credincioşii gherleni au avut parte de o întreită sărbătoare. Primul motiv de bucurie a fost inaugurarea şi binecuvântarea bisericii greco-catolice din Piaţa Unirii, f.n., cu hramul "Sfântul Iosif" de către pr. Mihai Todea, Vicarul general al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Binecuvântarea bisericii a fost precedată de o procesiune care a plecat de la capela greco-catolică şi a fost succedată de celebrarea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi şi de un număr mare de credincioşi veniţi de pretutindeni.

imagine

Noul lăcaş de cult a fost ctitorit (1993) şi ridicat de către pr. protopop Gavril Pop (+2007) după planul realizat de arhitectul Mircea Amitroaiei din Cluj-Napoca şi se doreşte a fi o simbioză între stilul bizantin şi romanic. Finisajele pe interior şi exterior au fost începute sub păstorirea pr. Ioan Monoşes şi sunt continuate de către pr. Alexandru Hruban, parohul parohiei "Sfântul Iosif". Construcţia şi lucrările au fost susţinute de către credincioşii din ţară şi străinătate.

Cel de-al doilea motiv de bucurie a fost înfiinţarea unei noi parohii greco-catolice în oraşul nostru cu hramul "Duminica Sfintelor Femei Mirofore". Ţinând cont de numărul tot mai mare al credincioşilor greco-catolici gherleni şi de necesităţile pastorale ale acestora, noua parohie a fost înfiinţată în urma solicitării credincioşilor greco-catolici din Gherla, a pr. protopop Alexandru Hruban şi cu binecuvântarea PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Noua parohie îşi va desfăşura activitatea liturgică la capela greco-catolică din strada 1 Decembrie 1918, nr. 13 (vizavi de Liceul Ana Ipătescu).

imagine

În acest context comunitatea greco-catolică a avut cel de-al treilea motiv de bucurie, şi anume, numirea pr. Gabriel-Marian Marincaş ca paroh al parohiei Gherla I, cu hramul "Duminica Sfintelor Femei Mirofore". Părintele Gabriel-Marian Marincaş a urmat cursurile Institutul Teologic Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj şi a obţinut licenţa în teologie în cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din UBB. A continuat pregătirea pentru preoţie la Facultatea de Ştiinţe Ecleziastice Orientale din cadrul Institutului Oriental Pontifical din Roma, unde a obţinut licenţa canonică în liturgică. A fost hirotonit preot la 30 mai 2010, iar din anul 2012 până în luna martie a acestui an a fost vicar parohial în parohia "Sfântul Iosif" din Gherla.

imagine

La sfârşitul Liturghiei, după ce pr. Mihai Todea a citit decretele de înfiinţare şi reorganizare a celor două parohii, precum şi decretul de numire a pr. Gabriel-Marian Marincaş, au fost amintiţi înaintaşii noştri în credinţă care prin strădania lor au reuşit să ridice frumosul lăcaş de cult, unde noi şi copiii noştri să îi putem aducem laudă lui Dumnezeu aşa cum se cuvine. În veci să fie pomenirea lor!

diacon Marius Fodor

mai multe poze se găsesc aici

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *