"Buna Vestire" în Congregaţia Surorilor Maicii Domnului – înveşmântare şi depunere de voturi perpetue

publicat la 27 martie 2014 în Ştiri

În cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti celebrată marţi, 25 martie 2014 – Sărbătoarea "Bunei Vestiri", în Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD) din Cluj-Napoca o tânără postulantă, Alina Bot, a primit înveşmântarea ca novice, primind numele de sr. Ana, iar pentru două surori, sora Ecaterina şi sora Ştefania, a avut loc ceremonia depunerii voturilor pe viaţă în mâinile Maicii superioare, Maria Paula. Ca o "Bună Vestire" pentru Biserică, consacrarea celor trei surori s-a făcut în public, în faţa Bisericii în sărbătoare, în capela "Sfântul Iosif" a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu.

La Sfânta Jertfă Liturgică, alături de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla au concelebrat peste 20 de preoţi din Cluj-Napoca, Sângeorz-Băi, Baia Mare, Sighet, Tihău şi doi preoţi din parohia Balta Albă de dincolo de Tisa, în Ucraina. Între celebranţi amintim pe Mons. Mihai Todea, Vicar General eparhial, pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii CMD "Naşterea Maicii Domnului" din Cluj-Napoca, pr. Laurian Daboc, Superior provincial al Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare", pr. Henryk Urban SJ, Superior local al Ordinului "Societatea lui Isus", pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, pr. Adrian Avram, director Caritas eparhial, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca – fratele sr. Ana, preoţii parohiei "Andrei Mureşanu": pr. Mircea Marţian, pr. Titus Sas, pr. Florin Isac şi pr. Virgil Florian.

imagine

Răspunsurile liturgice şi cântările din momentul Sfintei Împărtăşanii au fost înălţate spre Dumnezeu de corul surorilor CMD împreună cu corul tinerilor din Sângeorz-Băi, dirijoare fiind sr. Dominica CMD. În introducerea predicii din cadrul Sfintei Liturghii, PS Florentin a arătat că "bucuria luminii pe care o primim cu toţii azi prin Preasfânta Fecioară Maria, este triplă: în faţa Bisericii, trei persoane s-au consacrat lui Dumnezeu. Este pentru noi toţi o invitaţie la sfinţenie, la a urma în primul rând modelul Preasfintei Fecioare Maria, dar şi modelul persoanelor consacrate – podoaba Bisericii, cununa de stele a Preasfintei Fecioare Maria care luminează şi astăzi pe pământ. Privindu-le pe cele trei cuvioase surori ţinând lumânările în mâini, putem spune că ele sunt lumânările care ne luminează şi pe noi, ele luminează prin rugăciunea lor şi drumul nostru. Avem nevoie de oameni sfinţi aici pe pământ, nu numai în cer. De aceea, această sărbătoare a Bunei Vestiri poate constitui pentru fiecare dintre noi un nou început, ocazie de a repeta angajamentul Preasfintei Fecioare Maria: «iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul Tău!»"

Prezentând semnificaţia pasajului evanghelic al sărbătorii, Preasfinţia Sa a descris Buna Vestire ca pe "un eveniment cosmic, un moment important al planului lui Dumnezeu, care se petrece în Nazaretul Galileei, într-o casă sărăcăcioasă unde Fecioara Maria se afla în rugăciune. Arhanghelul Gabriel este cel care îi dezvăluie Mariei planul lui Dumnezeu, ea este aceea chemată la bucurie, plină de har şi binecuvântată între femei". Acest eveniment "de dincolo de timp", Sărbătoarea "Bunei Vestiri", este celebrat în Biserică la 25 martie, nu întâmplător primăvara, "când bucuria vieţii izbucneşte, razele de soare vin să încălzească pământul şi cântul frumos al păsărilor invită la bucurie, la deschidere faţă de Dumnezeu şi faţă de natura creată de El".

"Răspunsul dat Arhanghelului Gabriel de către Fecioara Maria: «Ecce ancilla Domini, Fiat mihi secundum verbum tuum», – «Iată slujitoarea lui Dumnezeu, fie mie după cuvântul Tău» – este explicat de Părinţii Bisericii, astfel: prima parte a răspunsului, «iată slujitoarea Domnului» – este răspunsul pe care omul îl oferă la întrebarea pusă de Dumnezeu omului: «unde eşti, Adame? de ce te-ai ascuns?» La această întrebare Maria răspunde acum: «iată-mă, iată slujitoarea Domnului». Aceasta este postura firească a omului în faţa lui Dumnezeu, este datoria omului de a-l lăuda, a-l adora pe Dumnezeu şi slujindu-l să îşi dobândească mântuirea sufletului. Partea a doua a răspunsului Mariei: «Fie mie după cuvântul tău» – este dorinţa de a întrupa cuvântul lui Dumnezeu. Cuvântul se va întrupa în sânul ei şi va primi viaţă prin viaţa ei, ea este cea care va «ţese» trupul de carne, veşmântul Mântuitorului". PS Florentin a descris şi o legătură care există între momentul Crucii şi momentul Bunei Vestiri, Buna Vestire fiind "poarta deschisă spre Cruce – de aceea, nu întâmplător Buna Vestire este în Postul Mare, în apropierea Duminicii Crucii".

imagine

Meditaţia s-a încheiat printr-un frumos citat despre Preasfânta Fecioară Maria, din cuvântul Sfântului Părinte, Papa Francisc: "Maria este aceea care ştie să transforme un grajd de animale în casa lui Isus, cu câteva scutece sărace şi un munte de iubire. Ea este slujitoarea cea mică a Tatălui, dar care tresaltă de bucurie şi îl laudă. Ea este prietena mereu atentă să nu lipsească vinul din viaţa noastră. Este aceea care are inima străpunsă de sabie, pentru a putea înţelege durerile fiecăruia dintre noi. Ea este misionara care se apropie de noi, ne însoţeşte în viaţă deschizând inimile la credinţă cu afecţiunea ei maternă."

La finalul celebrării, pr. Cristian David, cancelar eparhial şi capelan CMD, a adresat mulţumiri Episcopului eparhial şi tuturor preoţilor, invitaţilor speciali şi credincioşilor care au participat la eveniment. Mulţumiri a adresat şi PS Florentin, mai întâi Bunului Dumnezeu pentru momentele de bucurie şi rugăciune, Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului în care au înflorit cele trei flori, amintind tuturor celor prezenţi datoria de a se ruga pentru surorile care au făcut voturile perpetue şi pentru sora Ana care a intrat în cadrul noviciatului CMD. În semn de recunoştinţă din partea CMD, Maica Superioară, Paula a înmânat Preasfinţiei Sale Florentin o icoană a Sfintei Fecioare Maria (pictată de una dintre surorile CMD) şi, de asemenea, un buchet de flori. Un dar de mulţumire şi recunoştinţă a fost oferit şi parohiei "Andrei Mureşanu", gazda acestui înălţător eveniment. A urmat, în Aula "Iuliu Hossu", un timp de împărtăşire printr-o agapă fraternă la care au fost invitaţi toţi participanţii la marea sărbătoare.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *