File din istoria Eparhiei de Cluj-Gherla – o carte document

Publicat pe: 21 mai 2014|Secțiunea: Apariții editoriale|

În preajma măritei sărbători a Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos, a apărut, la Editura Viaţa Creştină, o foarte importantă şi interesantă lucrare, coordonată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, cu titlul: File din istoria Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, a românilor. Scurtă istorie şi biografiile episcopilor eparhiali, 1853-2013. Volumul, structurat în trei părţi, prezintă o sinteză a celor mai semnificative date istorice oferite de surse. Astfel, în prima parte este schiţată devenirea istorică a Eparhiei de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla, în contextul general al evoluţiei Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În continuare, cea de-a doua parte prezintă scurte biografii ale tuturor ierarhilor acestei Eparhii, iar ultima parte cuprinde o prezentare cronologică a unor date de referinţă pentru istoria Bisericii noastre.

Vorbind despre această lucrare, Preasfinţia Sa Florentin spunea: "Dificultatea acestei lucrări a constat în alegerea informaţiei corecte, atunci când sursele bibliografice ne puneau în faţa unor informaţii diferite despre aceeaşi persoană sau eveniment. Perioada persecuţiei a condus, din nefericire, la risipirea, dispariţia şi distrugerea, în mare parte, a documentelor de arhivă, bibliotecilor, albumelor fotografice, expoziţiilor etc. De aceea, considerăm acest volum o sinteză documentară ce va putea reprezenta un punct de plecare pentru o ulterioară aprofundare, pe care cei rânduiţi o vor face la timpul potrivit. Mulţumim, în primul rând, Bunului Dumnezeu care ne-a luminat şi îndrumat de-a lungul cercetării cu harul Său, dar şi bunilor colaboratori cu care am petrecut frumoase ore de studiu, învăţând din cartea deschisă a istoriei, căci pe drept se spune historia docet. Închinăm această lucrare Domnului, care a ocrotit Biserica noastră de-a lungul pelerinajului pământesc presărat cu frumoase împliniri şi realizări, dar şi cu numeroase dificultăţi şi încercări."

Volumul apare în format 23×15 cm, are 224 de pagini, conţine peste 160 de fotografii (unele dintre ele inedite), costă 20 lei şi poate fi procurat de la Librăria "Viaţa Creştină" (Piaţa Cipariu), de la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla (str. Moţilor, nr. 26) şi de pe site-ul Editurii Viaţa Creştină: www.viata-crestina.ro.

Brosura_Episcopi-_Coperta.indd