Vizită pastorală şi hirotonire preoţească în parohia Gruia din Cluj-Napoca

publicat la 10 septembrie 2014 în Ştiri

În prima duminică a lunii septembrie, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a vizitat comunitatea greco-catolică din cartierul Gruia, Cluj-Napoca, al cărei păstor este pr. Lucian Ivan. Parohia a fost înfiinţată în anul 1992, iar biserica parohială cu hramul "Preasfânta Inimă a lui Isus" este printre primele biserici nou construite şi sfinţite în Cluj-Napoca, în anul 1998. În acest sfânt locaş de pe str. Romulus Vuia, nr. 72, a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească în prezenţa credincioşilor şi a invitaţilor speciali la momentul sărbătoresc, între care amintim pe pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului Pio Romeno din Roma, pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic din Oradea, pr. Ivon Savurin din Ordinul "Sf. Vincenţiu de Paul" din Roma, pr. Laurian Daboc, protoegumen al Ordinului "Sf. Vasile cel Mare", mons. Virgil Florian, prelat papal, pr. Vescan Iulian Serafim, protopop de Roma şi Lazio, pr. Romulus Silaghi, consilier pastoral, preoţi formatori spirituali ai Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj, surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de studenţi seminarişti din Cluj-Napoca.

imagine

În cuvântul de învăţătură, Episcopul eparhial s-a referit la semnul Crucii – "semnul sub care ne naştem în credinţă prin botez şi semnul pe care îl primim în momentul în care părăsim această lume. Este semnul credinţei noastre, semnul iubirii lui Dumnezeu faţă de noi, oamenii". "Aşa cum Moise a înălţat şarpele în deşert, la fel, Fiul Omului, Isus Hristos, va fi înălţat pe lemnul Crucii, pentru ca toţi cei care vor privi cu credinţă în cuvântul Său această Cruce să primească darul vieţii, să scape de muşcătura mortală a păcatului, să primească darul vieţii veşnice".

În cadrul celebrării liturgice, diaconul Traian-Radu Coste-Deak a fost ridicat la treapta slujirii preoţeşti şi va rămâne în mijlocul credincioşilor din parohia Gruia, în calitate de vicar parohial. Referindu-se la preotul cel mai tânăr al Eparhiei pe care o păstoreşte, PS Florentin a spus: "El va propovădui cuvântul lui Dumnezeu, va împărtăşi harurile mântuitoare ale Sfintelor Taine, va conduce poporul lui Dumnezeu spre mântuire. El se înscrie, alături de ceilalţi preoţi ai Eparhiei noastre, în acel şir de preoţi care, privind spre Cruce, ascultând cuvântul lui Dumnezeu şi trăindu-l, au dorit să urmeze cu totul lui Hristos, rămânând sub semnul credinţei noastre".

imagine

Prezentarea candidatului la preoţie a fost făcută de pr. Anton Crişan, vicar cu preoţii. Mai întâi au fost enumerate cele cinci daruri pe care Dumnezeu i le-a dăruit noului preot în decurs de un an: căsătoria, primirea treptei diaconatului, susţinerea tezei de doctorat, naşterea unui prunc şi acum, ridicarea la treapta preoţiei. "Traian-Radu Coste-Deak este absolvent al Seminarului Teologic Eparhial Sf. Ioan Evanghelistul şi al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, obţinând licenţa în Teologie-Escatologie. În anul 2008, a fost trimis la studii la Roma, unde, în cadrul Institutului Pontifical Oriental, a obţinut, în anul 2011, masteratul în Drept Canonic Oriental. În 14 mai 2014 a obţinut şi Doctoratul în Drept Canonic Oriental".

În încheierea celebrării liturgice, în primul său cuvânt de învăţătură ca slujitor al Sfântului Altar, pr. Traian a meditat asupra vocaţiei sale de a-I urma lui Hristos, vocaţie care a prins contur în timpul "unui drum de pelerinaj spre Mănăstirea Nicula", şi, totodată, a adus mulţumire îndrumătorilor spirituali şi tuturor celor ce l-au asistat în formarea şi în maturizarea acestei vocaţii, pe care o doreşte împlinită în jurul a două elemente fundamentale: "ascultare şi slujire în Hristos". În acest moment solemn al hirotonirii, noul preot s-a încredinţat "rugăciunilor Preasfintei Fecioare Maria şi mai ales Sfintei Fecioare de la Nicula de care mă leagă vocaţia mea personală la slujirea preoţească", cerând harul Sfântului Spirit în vederea unei "slujiri sfinte în umilinţă şi iubire faţă de aproapele".

Pr. Lucian Ivan, gazda evenimentului, a rostit câteva cuvinte despre importanţa şi demnitatea Tainei Preoţiei, invitând preoţii şi credincioşii la rugăciune pentru noul preot, "ca el să fie sfânt, să fie transformat de Dumnezeu în Sfânta Taină a Euharistiei, în adevărat fiu al lui Dumnezeu prin care să ne sfinţim toţi". Un cuvânt de mulţumire a rostit şi Ierarhul de Cluj-Gherla, invitând de asemenea la rugăciune pentru tânărul preot Traian-Radu: "să îl purtaţi în rugăciunile dvs., să aibă însoţire pe mai departe pe drumul preoţesc pe care acum îl începe". În încheiere, PS Florentin i-a îndemnat pe credincioşi să meargă mai departe pe drumul credinţei "cu crucea înainte: să ne facem întotdeauna semnul crucii atunci când suntem în nevoie, în dificultăţi, în ispite; primul semn pe care să îl facem în momentul în care ne trezim dimineaţa şi în momentul în care mergem la odihnă seara, să fie acesta: în numele Tatălui, al Fiului şi al Spiritului Sfânt. Amin". În încheiere, pr. Traian a împărtăşit tuturor prima sa binecuvântare.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *