Seară culturală la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Cluj

Publicat pe: 15 ianuarie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Pr. rector Călin Bot şi studenţii Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca au organizat luni, 12 ianuarie 2015, la sediul Seminarului, o seară culturală ce a cuprins, într-o îmbinare armonioasă, rugăciune, muzică instrumentală şi vocală, momente de împărtăşire. Întâlnirea s-a desfăşurat sub semnul personalităţii unui mare filosof, teolog şi om politic francez, Jacques Maritain, şi a avut ca premisă tabăra de vară de lângă Toulouse, Franţa, la care studenţii seminarişti au participat în 2014 cu scopul de a-l cunoaşte pe Jacques Maritain (1882-1973) şi a-i aprofunda moştenirea spirituală.

Au fost invitaţi la această seară de comuniune cei ce au intermediat şi au fost alături de seminarişti cu ocazia acestei tabere. Între participanţi amintim pe pr. conf. univ. dr. Ioan Mitrofan de la Blaj; Claire Bressolette, originară din Franţa, care a venit în România să studieze, a învăţat limba română şi promovează cultura română; prof. Lazăr Ioan, apreciat tenor la Opera din Cluj, acum pensionar dornic de a împărtăşi experienţa unei vieţi dedicate artei şi muzicii. Întâlnirea a avut un caracter ecumenic, fiind prezenţi creştini ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, dar şi multicultural, semn al profundei relaţii spirituale între România şi Franţa, între cele două culturi.

Seara a început prin rugăciune – s-a celebrat slujba Vecerniei în capela Seminarului, după care prof. Ion Lazăr a transmis, în câteva cuvinte, tinerilor seminarişti rodul experienţei sale de octogenar: concluzia că cel mai important, în decursul unei vieţi, este a trăi este virtutea iubirii, aşa cum ne-a învăţat Mântuitorul, aceasta fiind "singura care poate readuce în lume liniştea şi pacea". Totodată, venerabilul tenor român a oferit studenţilor, ca amintire, cartea sa "Harul muzicii", un manual pentru cine doreşte să înveţe din tainele muzicii şi mai ales "cântări de suflet ale neamului nostru românesc".

Seara a continuat în biblioteca Institutului Teologic, între miile de volume ordonate pe rafturi, cadru prielnic pentru meditaţie. Au fost momente muzicale, discuţii şi o prezentare, oferită de Claire Bressolette, a filosofului Jacques Maritain, care "a trăit ca un călugăr" şi l-a mărturisit, pe calea gândirii filosofice, pe Dumnezeu: "Este un metafizician, care a făcut o frumoasă legătură între minte, inimă şi trup prin experienţă. Experienţa de ‘a fi’ este urmată de intuiţia ‘fiinţei în sine’. Dar cine este izvorul ‘fiinţei în sine’? Se numeşte Dumnezeu!"

Au mai fost de faţă dl. Marius Dinescu, pictor; Celia, studentă la Conservator; d-na prof. Dorina Lazăr; Clemance, studentă la filozofie în Bruxelles, care a interpretat la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu; studenţii seminarişti cu îndrumătorul lor spiritual, pr. Marcelin Rotaru. În încheiere, dat fiind contextul tragic din Franţa, care a făcut milioane de oameni să manifeste paşnic exprimându-şi în faţa lumii întregi protestul faţă de teroare şi puternica dorinţă de pace, şi în Seminarul Teologic din Cluj s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a rostit rugăciunea Tatăl nostru în limba franceză, în solidaritate cu poporul francez, pentru victimele recentului atac terorist din Paris.

imagine

imagine

imagine