O primă întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor, fundaţiilor, grupurilor, mişcărilor şi comunităţilor din Eparhie

Publicat pe: 7 februarie 2015|Secțiunea: Ştiri|

În seara zilei de vineri, 6 februarie 2015, la sediul Episcopiei din Moţilor 26, a avut loc o primă reuniune a reprezentanţilor asociaţiilor, fundaţiilor, grupurilor, mişcărilor şi comunităţilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Evenimentul a fost pregătit şi moderat de pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, bucurându-se de participarea a peste 30 de persoane, de toate vârstele, reflectându-se astfel peisajul structurilor laicale organizate din Eparhie, în care se regăsesc asociaţii tradiţionale Bisericii Greco-Catolice, precum Reuniunea Mariană, ASTRU sau AGRU, dar nu numai.

imagine

După momentul iniţial de rugăciune, Mons. Mihai Todea, vicar general, a vorbit despre laici, despre rolul şi îndatoririle lor, la nivel personal, dar şi în forme de asociere. A subliniat că parohia rămâne loc de referinţă pentru credincioşi, chiar şi când sunt membrii unor asociaţii, şi a explicat co-responsabilitatea pe care toţi credincioşii o au în urmărirea binelui Eparhiei. Vicarul general a indicat apoi concret spre trei documente pe care laicii trebuie să le cunoască şi să le aplice în primul rând în viaţa lor personală, dar şi în viaţa asociativă: decretul "Apostolicam Actuositatem" al Conciliului Vatican II, exortaţia "Christifideles Laici" a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, respectiv recenta exortaţie "Evangelii Gaudium" a Papei Francisc. Tot din partea Episcopiei a luat cuvântul şi pr. Marius Cerghizan, consilier cu pastoraţia, care i-a încurajat pe laici în slujirea lor şi a subliniat importanţa pe care planul integrat de dezvoltare al Eparhiei, recent aprobat de Episcopul Florentin Crihălmeanu, o acordă laicilor.

imagine

Întâlnirea a inclus şi un moment de prezentare a fiecărei asociaţii, fundaţii, grup, mişcare sau comunitate, în paralel circulând un tabel în care s-au completat datele esenţiale despre structura organizată reprezentată, inclusiv date de contact. Acestea vor permite înfiinţarea în zilele următoare a unui grup de discuţii care să faciliteze cunoaşterea între asociaţii, precum şi împărtăşirea de evenimente de interes general. De fapt câteva evenimente au fost prezentate chiar atunci, dată fiind fie iminenţa lor în timp, fie importanţa deosebită. Astfel s-a vorbit despre iniţiativa "40 de zile pentru viaţă", o campanie de rugăciune împotriva avortului, care va începe în curând. De asemenea s-a amintit de faptul că anul acesta Clujul va găzdui Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. Participanţii şi-au exprimat dorinţa ca aceste întâlniri să aibă loc o dată la câteva luni, astfel că următoarea întâlnire a fost fixată pentru data de 22 aprilie 2014, de la ora 17.

imagine