Întâlnirea responsabililor diecezani şi eparhiali cu pastoraţia tineretului

publicat la 22 martie 2015 în Ştiri

În perioada 16-18 martie, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca s-a desfăşurat întâlnirea responsabililor diecezani şi eparhiali cu pastoraţia tineretului. Întâlnirea a fost organizată de Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte precum: evaluarea pelerinajului Crucii şi a Icoanei Zilei Mondiale a Tineretului în Eparhii şi Dieceze desfăşurat în perioada 15 octombrie – 2 noiembrie 2014, mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului, participarea tinerilor din România la Ziua Mondială a Tineretului din Cracovia 2016, Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic precum şi aspecte legate de organizarea pastoraţiei tineretului la nivel naţional.

În cuvântul de deschidere a întâlnirii PS Florentin Crihălmeanu a subliniat importanţa acestei întâlniri – un moment de împărtăşire, de schimb de idei, proiecte, activităţi cu şi pentru tineri, un timp de îmbogăţire reciprocă dar şi un timp de muncă împreună pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. A urmat apoi o prezentare a susţinută de psihologul Ştefania Isailă despre "Tinerii în România: aspiraţii, provocări, credinţă, stil de viaţă", punându-se accent pe faptul că situaţia tinerilor de azi este foarte complexă şi rolul nostru este să creăm punţi de legătură cu lumea tinerilor, valorificând toate experienţele de viaţă trăite de tineri. S-a subliniat importanţa voluntariatului ca formă de caritate creştină şi a educaţiei pentru viaţă. Prezentarea a fost punctul de pornire a unei discuţii informale despre tineri şi despre ce ar trebui să facem mai mult ca Biserică pentru a de a facilita, de a însoţi, de a crea contexte în care să experimenteze iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu.

imagine

Lucrările cele de-a doua zile au fost deschise de pr. Popa Paul din Eparhia de Oradea care a prezentat două proiecte la nivel naţional care se doresc a fi propuse tinerilor şi anume atelierul "Hope Music" care se va desfăşura în perioada 15-17 mai 2015 la Oradea şi campusul ecumenic internaţional care se va desfăşura la Loreto în Italia în perioada 29 iulie – 5 august. Apoi, pr. Felix Roca a prezentat un material video despre pelerinajul Crucii şi icoanei Zilei Mondiale a Tineretului desfăşurat în perioada 15 octombrie – 2 noiembrie în România. Acest pelerinaj – etapă din pelerinajul acestor simboluri în Europa de Est – a reprezentat pentru tinerii din ţara noastră aşa cum spunea în scrisoarea sa pastorală PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, "o ocazie potrivită de rugăciune pentru tinerii noştri şi din lumea întreagă atât de încercaţi de frământările timpurilor pe care le trăim" şi, totodată, "un prilej potrivit de rugăciune pentru ţara noastră şi pentru poporul român, asupra căruia să invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria".

În a doua parte a intervenţiei sale pr. Felix Roca a prezentat mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015. Părintele Felix a utilizat o prezentare pe patru puncte şi anume: Un Papă de partea tinerilor, Un Papă "instigator", Un Papă fericit şi Fericiţi cei curaţi la inimă … o ecologie umană şi având la bază diferite pasaje din discursurile Sfântului Părinte adresate tinerilor în diferite contexte precum şi mesajul pentru ZMT 2015. Sesiune de dimineaţă s-a încheiat cu prezentarea informaţiilor primite de la organizatorii locali despre Ziua Mondială a Tineretului din 2016 care se va desfăşura în perioada 26-31 iulie 2016 la Cracovia, în Polonia. S-au prezentat elementele de identitate vizuală ale evenimentului, informaţii referitoare la cazări, masă, transport, logistică. Se aşteaptă din partea organizatorilor ZMT Cracovia 2016 şi deschiderea oficială a procesului de înscriere al pelerinilor.

După-amiaza zilei a fost dedicată prezentării unor aspecte organizatorice cu privire la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic care se va desfăşura în perioada 22-26 iulie 2015 la Cluj-Napoca. S-au prezentat şi discutat aspecte logistice precum şi aspecte legate de conceptul şi dinamica evenimentului în contextul anului 2015, an dedicat vieţii consacrate la nivel de Biserică universală şi an în care oraşul Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. De asemenea s-au vizitat câteva din locaţiile unde se va desfăşura INTC 2015. Ziua s-a încheiat cu o seară informală în cadrul căreia invitaţi din diferite sfere ale Capitalei Europene a Tineretului 2015 au prezentat activitatea pe care o desfăşoară, evenimentele şi proiectele pe care le organizează precum şi modul în care diferitele confesiuni creştine din Cluj-Napoca, care fac parte din reţeaua Share Faith lucrează împreună pe subiecte precum promovarea valorii vieţii sau prevenirea traficului de persoane.

Ultima zi a întâlnirii a fost dedicată concluziilor. Responsabilii diecezani şi eparhiali cu pastoraţia tineretului şi-au exprimat dorinţa de a crea o structură care să faciliteze colaborarea mai strânsă în favoarea tinerilor şi care să propună programe şi proiecte unitare la nivel naţional tinerilor din Biserica Catolică din România.

Codruţa Fernea

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *