Învierea Domnului celebrată în Catedrala episcopală din Cluj

Publicat pe: 14 aprilie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Duminica Învierii Domnului – Sfintele Paşti, sărbătoarea cea mai importantă a calendarului liturgic bizantin, fixată în acest an pe data de 12 aprilie, a fost zi de bucurie şi pentru sutele de credincioşi ce au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Episcopul eparhial de Cluj-Gherla în Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca. În luminoasa zi a Învierii Domnului nostru Isus Hristos, alături de PS Florentin, au concelebrat alţi şapte preoţi, între care, pr. Mihai Todea, Vicar general, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. vicar Anton Crişan, rector al Catedralei, pr. romano-catolic Marcelin Rotaru, profesor la Seminarul eparhial.

După intrarea în procesiune în Catedrală, a Ierarhului şi a preoţilor, PS Florentin a salutat prezenţa Alteţei Sale Regale, Principele Nicolae al României, "care ne face onoarea de a fi împreună cu noi. Vă mulţumim!" De asemenea, a salutat prezenţa lui Vakar Istvan, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a secretarului de stat Leonard Horvath şi a celorlalţi oaspeţi, profesori universitari şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. A adresat, cu bucurie, un cald salut credincioşilor, mulţumindu-le "pentru prezenţa dvs. atât de mare aici, împreună cu noi, la mărita Sărbătoare a Învierii Domnului".

Aşa cum este tradiţia, după lectura Sfintei Evanghelii, PS Florentin a prezentat mesajul său pastoral, care, în acest An al Vieţii Consacrate decretat de către Papa Francisc, s-a referit la "Viaţa consacrată, dar pentru oameni", mesaj centrat pe momentul bucuriei, al Învierii şi Înălţării la ceruri a Domnului – împlinire a promisiunilor prorocilor. În încheierea celebrării liturgice, PS Florentin, în nume personal, al Curiei episcopale, al preoţilor şi clerului prezent, a urat tuturor "Sărbători fericite şi binecuvântate cu bogate şi alese daruri de la Domnul Cel Înviat. Să trăim cu lumina Învierii în sufletele noastre, să purtăm această lumină în lume, pentru ca să arătăm tuturor, prin viaţa şi comportamentul nostru creştin, că, într-adevăr, pentru noi, Hristos a Înviat!"

Totodată au fost adresate mulţumiri oaspeţilor pentru sprijinul acordat Bisericii Greco-Catolice, Corului "Magnificat" al Catedralei episcopale, care "a dat în această zi tonalitatea bucuriei", prof. Alexandru Suciu, dirijorul corului. Mulţumiri au fost aduse şi credincioşilor care au contribuit cu pâinea şi vinul pentru Paşti şi la împodobirea bisericii în veşmânt de sărbătoare. O mulţumire specială a fost adresată lui Orest Nichita de la Radio Maria, "care în aceste zile a ostenit aici, împreună cu noi, pentru a transmite toate oficiile Săptămânii Mari şi ale Sărbătorii Învierii Domnului pe calea undelor, în diferitele colţuri ale ţării".

Mulţumiri speciale au fost adresate tuturor preoţilor, diaconilor, subdiaconilor care s-au ocupat de ceremonialul liturgic, în mod particular subdiaconului Vlăduţ Pupăză, dirijorul Corului Studenţilor Seminarului Teologic Eparhial "Sfântul Ioan Evanghelistul", care a susţinut cântările liturgice ale zilelor Săptămânii Mari şi Utreniei Învierii. Celebrarea solemnă din Catedrala greco-catolică clujeană, în frumoasa zi de primăvară a Învierii Domnului 2015, s-a încheiat cu binecuvântarea oferită de Episcop fiecărui credincios, în acordurile cântării "Hristos a Înviat!"

Cu lumina lui Hristos în suflete, credincioşii au dus în casele lor, după celebrările de Paşti, lumina vieţii şi vestea bună a bucuriei, că moartea a fost învinsă şi Isus s-a ridicat din mormânt pentru a rămâne cu fiecare om, în mijlocul fiecărei familii, aşa cum a spus după Înviere: "iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin" (Mt 28,20).

imagine

imagine

imagine