Cea de-a doua întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor, fundaţiilor, grupurilor, mişcărilor şi comunităţilor din Eparhia de Cluj-Gherla
După o primă reuniune care a avut loc în luna februarie, la invitaţia pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii, reprezentanţii asociaţiilor, fundaţiilor, grupurilor, mişcărilor şi comunităţilor din Eparhia de Cluj-Gherla s-au reîntâlnit miercuri, 22 aprilie 2015, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla (str. Moţilor nr. 26, Cluj-Napoca), avându-l în mijlocul lor pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.
La această întâlnire au fost reprezentate organizaţiile: Centrul de zi "Sf. Maria", Mişcarea Focolară, Grupul "Unitate şi Pace", Fundaţia "Viaţa Ascendentă", Fundaţia "Credinţă şi Lumină", asociaţiile: Reuniunea Mariană, AGRU, ASTRU Cluj, Asociaţia Medicilor Catolici, Comunitatea "Ilie pe Carmel", Mişcarea Taizé, Comunitatea "Apostolii Iubirii Euharistice", grupul "Triumful Inimii Neprihănite", Ordinul Terţiar Franciscan, Uniunea Creştină din România, Mişcarea "Echipele Maicii Sfinte", Fundaţia "Familia Sfântă", Centrul "Iubire şi Adevăr"; organizatori de pelerinaje.
După o rugăciune comună şi binecuvântarea de deschidere, a urmat momentul spiritual pregătit de reprezentanţii Mişcării Focolare şi care a cuprins două meditaţii ale fondatoarei acestei mişcări, Chiara Lubich. În continuare, pr. Mătieş a dat citire unui fragment din Decretul despre Apostolatul Laicilor – unul dintre documentele Conciliului Vatican II – despre chemarea laicilor la apostolat.
Un alt moment, care va fi reluat la fiecare întrunire a organizaţiilor religioase, este cel de prezentare, pentru a putea fi cunoscută spiritualitatea şi modul de trăire a spiritualităţii fiecărei asociaţii, fundaţii, grup, mişcări sau comunităţi. La această a doua reuniune, d-ra Amalia Bianca Poruţiu, preşedinta ASTRU Cluj, împreună cu reprezentanţii acestei asociaţii, au proiectat imagini şi vorbit celor prezenţi despre Asociaţia Tineretului Român Unit, ASTRU Cluj, asociaţie întemeiată în 1928 de către pr. prof. dr. Alexandru Borza, marele botanist şi om de cultură dar şi preot greco-catolic în clandestinitate, protopop onorar al Clujului.
ASTRU este "o formă de acţiune catolică de tip bizantin, având ca scop evanghelizarea, formarea creştină şi sfinţirea oamenilor". Asociaţia a fost prezentată ca "locul propice unde tinerii se pot întâlni, pot dezvolta relaţii cu alţi tineri", având ocazia să se implice în viaţa Bisericii, să participe la numeroasele acţiuni desfăşurate la nivel eparhial, naţional sau internaţional. Tinerii au ocazia să participe la activităţi precum întâlniri pe diverse teme de interes la sediul ASTRU, din Piaţa Cipariu, întâlniri cu personalităţi, conferinţe, simpozioane; ei pot participa de asemenea la campusuri estivale, vizite în parohii, pelerinaje sau excursii. Există o largă implicare ASTRU Cluj în organizarea evenimentelor din cadrul Departamentului pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla. S-a specificat existenţa a mai multor grupuri ASTRU – cele organizate în parohii, pe categorii de vârste, toate aflate sub îndrumarea unor preoţi asistenţi spirituali.
Acţiunea principală care concentrează acum preocupările membrilor ASTRU Cluj este organizarea Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic din 22-26 iulie 2015, care se va desfăşura la Cluj-Napoca – oraş declarat capitală europeană pentru tineret în 2015 – şi la care sunt aşteptaţi în jur de 2000-2500 de tineri din Diecezele şi Eparhiile catolice din întreaga ţară şi invitaţi din străinătate. Despre INTC 2015 a vorbit în continuare pr. Radu Tălpălariu, consilier cu probleme de tineret şi asistent spiritual al ASTRU Cluj. A fost prezentat specificul acestei întâlniri, tema aleasă, motoul, imnul, patronii – Sf. Papă Ioan Paul al II-lea şi Fericiţii din Biserica Catolică din România -, fiind proiectată apoi organigrama şi programul în stadiu de lucru al evenimentului, pentru ca fiecare asociaţie, fundaţie, grup, mişcare şi comunitate, prin specificul activităţii pe care o desfăşoară, să identifice modalitatea în care se poate implica în organizarea şi buna desfăşurare a acestei întâlniri.
Pr. Radu a specificat că este nevoie de voluntari care să ajute organizatorii. Doritorii se pot înscrie pe situl întâlnirii: www.intc.ro. "Voluntarii trebuie să aibă peste 18 ani, iar perioada de înscrieri va începe la începutul lunii mai". Pe lângă situl INTC, tinerii se pot informa despre acest eveniment pe reţelele de socializare: Facebook (https://www.facebook.com/intc.ro) şi Twitter (https://twitter.com/intc_ro). Programul INTC 2015 va fi foarte divers şi dinamic, structurat în funcţie de interesele principale pe care tinerii le-au exprimat cu ocazia ultimelor întâlniri naţionale. Participanţii vor fi invitaţi la celebrări liturgice, adoraţie euharistică, momente de cateheză, momente culturale, pelerinaje, momente de relaxare – scenete, pantomime, vizionare de filme, vizitarea oraşului, posibilitate permanentă de colocvii spirituale etc.
În ultima parte a programului acestei seri, pr. Ioan Mătieş a anunţat următoarele activităţi din planul pastoral al Eparhiei de Cluj-Gherla, invitând la participarea la evenimentele eparhiale, unde fiecare organizaţie să se evidenţieze prin semne distinctive astfel încât să fie o prezenţă vizibilă în viaţa Bisericii. De asemenea, s-a făcut o propunere pentru o întâlnire mai de amploare, chiar o zi a asociaţiilor şi grupurilor, pentru a se oferi posibilitatea membrilor diverselor organizaţii de a se cunoaşte unii pe alţii şi de a desfăşura activităţi comune. Discuţia rămâne deschisă atât în privinţa datei cât şi a locaţiei pentru o astfel de întâlnire. Totodată a fost fixată următoarea întâlnire, pentru data de 23 septembrie 2015, de la ora 17.
La final, PS Florentin a mulţumit tuturor pentru participare, subliniind că "Biserica este formată în majoritate din laici şi ca urmare este foarte importantă activitatea de asociere a acestora. De asemenea, este important să ne cunoaştem şi să încercăm să răspundem fiecare dintre noi unor necesităţi actuale ale vieţii Bisericii, ale vieţii pastorale". "Consider că activitatea dvs. este asemănătoare cu activitatea persoanelor consacrate, susţin aceste momente de întâlnire, să vă cunoaşteţi, să participaţi unii la acţiunile celorlalţi şi toţi la acţiunile Bisericii". Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de rugăciune şi cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Florentin.