Memorialul crucii mărturisitorilor şi eroilor neamului de la Sighet celebrat în lumina Învierii

Publicat pe: 10 mai 2015|Secțiunea: Ştiri|

În cea de-a doua sâmbătă a lunii mai a fiecărui an, Sighetul devine centrul spiritual care reuneşte pelerini din Eparhiile şi Diecezele Romano şi Greco-Catolice din România, împreună cu Ierarhii români uniţi cu Roma şi cei romano-catolici, în memoria martirilor şi mărturisitorilor credinţei, la Pelerinajul tradiţional la Sighet. Mii de credincioşi, în lumina primăverii şi cu sufletele pline de lumina Învierii, parcurg în procesiune drumul de 4 km, între Memorialul din Sighet (fosta închisoare) şi Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului.

Aici, între 1948-1955, au fost îngropaţi cel puţin 54 dintre opozanţii regimului comunist, ucişi de regimul de exterminare din închisoarea de la Sighet. Între aceştia au fost 4 Episcopi care şi-au dat viaţa pentru credinţă: Valeriu Traian Frenţiu († 11 iulie 1952), Episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu († 27 iunie 1953), Administrator apostolic al Arhidiecezei de Făgăraş şi Alba Iulia; Tit Liviu Chinezu († 15 ianuarie 1955), Episcop auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia; şi Fericitul Anton Durcovici († 10 decembrie 1951), Episcop romano-catolic de Iaşi, beatificat în 17 mai 2014, la Iaşi. Pelerinajul se încheie la Cimitirul Săracilor, unde se celebrează Sfânta Liturghie în memoria lor, dar şi a tuturor martirilor şi mărturisitorilor de sub regimul comunist.

Acelaşi drum, între închisoare şi cimitir, era făcut de către cei ce transportau trupurile neînsufleţite ale deţinuţilor, noaptea, în ascuns, pentru a le depune în gropi comune, încercând să-i îngroape în uitare şi să se şteargă astfel ruşinea atrocităţilor comise asupra lor. Dar Dumnezeu şi-a arătat bunăvoinţa faţă de aceşti fii ai Săi care, deşi s-au stins în lanţuri şi teroare şi nu au avut parte de o înmormântare creştinească, sunt acum vii în sufletele miilor de pelerini care se împărtăşesc din pilda vieţii lor, din cuvintele rămase de la ei şi despre ei. Iar la locul de îngropare devenit altar sfinţit, însuşi Domnul se jertfeşte pentru a da viaţă lumii.

Şi în acest an, sâmbătă, 9 mai 2015, în jur de 4000 de pelerini, Episcopi, preoţi, persoane consacrate, credincioşi, au pornit din faţa Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei spre Cimitirul Săracilor. În timpul pelerinajului pe jos, în cântări religioase şi rugăciune, s-au citit pasaje din Sfintele Evanghelii şi mărturii din închisoarea Sighetului, semnate de Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopul Ioan Ploscaru, pr. Tertulian Langa ş.a.

imagine

La sosirea în locul amenajat pentru celebrarea Sfintei Liturghii, PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureş, a salutat Episcopii prezenţi, părinţii vicari, protopopii, preoţii, persoanele consacrate, pe toţi pelerinii din întreaga ţară, "veniţi cu gând de rugăciune pe acest pământ sfinţit de jertfă sub cupola cerului", reamintind faptul că tot în 9 mai este comemorată trecerea la cer a Episcopului Alexandru Rusu, Episcop de Maramureş, care a murit la închisoarea din Gherla.

Împreună cu Eparhiile şi Diecezele din România, şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a fost reprezentată la Sighet, Episcopul eparhial Florentin fiind însoţit, pe urmele martirilor, de: Mons. Mihai Todea, Vicar general; pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii, protopopi, parohi, persoane consacrate şi credincioşi, mai ales din centrele mai mari ale Eparhiei, precum Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Bistriţa. S-au unit în rugăciune la Sighet membre ale Reuniunii Mariane din parohiile clujene, tineri din Grupul de rugăciune "Triumful Inimii Neprihănite", grupuri de credincioşi din diferite parohii. Studenţii Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul" au fost prezenţi împreună cu pr. rector Călin Bot şi preoţi profesori şi formatori.

imagine

Au participat surori din Congregaţia Maicii Domnului – Congregaţia, cu sediul central la Cluj, are o mănăstire şi un centru de spiritualitate şi la Sighet, unde a fost primit pentru a lua parte la pelerinaj şi un grup de tineri clujeni coordonat de surori. Au fost prezente şi surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, din Ordinul Sf. Iosif al Apariţiei, precum şi părinţi şi fraţi bazilieni.

Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Preasfinţiile lor Episcopi membri ai Conferinţei Episcopale Române: PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi; PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea; PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; PS Mihai Frăţilă, Episcop de Bucureşti; PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău; PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti; PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi; PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de la Blaj. De asemenea, la masa sfântului altar a concelebrat şi IPS Ioannis Spiteris, Episcop al Arhidiecezei Catolice din Corfu, Grecia.

imagine

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, care a numit Sighetul "Calvarul jertfei şi mântuirii noastre, Golgota neamului nostru". Redăm din cuvântul Preasfinţiei Sale: "Lumii de azi trebuie să-i vorbim despre speranţă, pe care Isus ne-o lămureşte atât de frumos în Parabola grăuntelui de grâu, pe care am ascultat-o. A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat, ca bobul de grâu să moară ca să aducă rod, a venit ceasul să ne bucurăm de rodul acestui grâu. Suntem în perioada semănăturilor. Nu am văzut niciodată un agricultor să se întristeze atunci când trebuie să îngroape în ţărâna ogorului cele mai frumoase şi cele mai sănătoase seminţe. În momentul îngropării seminţei, el jubilează în inima lui, ştiind că acea sămânţă nu e pierdută, ci e dătătoare de rod nou, înzecit, însutit şi înmiit."

"Episcopii noştri nu au murit, chiar dacă zac în pământul înnobilat de sânge sfânt. Nu, ei nu au murit, nu au dispărut, ci rodesc mereu haruri, daruri, binecuvântări şi ajutoare cereşti pentru Diecezele şi Eparhiile noastre, pentru toţi cei care-l caută pe Dumnezeu. Am venit astăzi aici, la Sighet, nu pentru a prohodi nişte răposaţi, ci pentru a invoca nişte martiri, îi putem numi fericiţi, sfinţi. Nu am venit la Sighet ca fiind nişte rugători pentru ei, ci am venit să-l rugăm pe milostivul Dumnezeu să ne ofere prin mijlocirea lor, de aici, de la Sighet, haruri şi întărire pentru Bisericile noastre şi poporul nostru".

imagine

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Buna Vestire din Baia Mare. La sfârşitul celebrării liturgice, Preasfinţitul Vasile a mulţumit Episcopilor, tuturor participanţilor, autorităţilor locale şi mai ales preoţilor şi credincioşilor maramureşeni, cei mai numeroşi dintre pelerinii veniţi la mormintele Episcopilor martiri, invitându-i pe toţi de pe acum la pelerinajul ce va avea loc în a doua sâmbătă a lunii mai 2016.

Pe scurt, despre închisoarea de la Sighet: "În august 1948, Penitenciarul Sighet a devenit loc de detenţie pentru un grup de studenţi, elevi şi ţărani maramureşeni, dintre care o parte trăiesc şi azi la Sighet. În zilele de 5-6 mai 1950 au fost aduşi la penitenciarul Sighet peste o sută de demnitari din întreaga ţară (foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti, politicieni), unii dintre ei condamnaţi la pedepse grele, alţii nici măcar judecaţi. Majoritatea aveau peste 60 de ani. În octombrie-noiembrie 1950 au fost transportaţi la Sighet şi 45-50 de Episcopi şi preoţi greco-catolici şi romano-catolici. Penitenciarul era considerat ‘unitate de muncă specială’, cunoscută sub numele de ‘colonia Dunărea’, dar era, în realitate, un loc de exterminare pentru elitele ţării" (www.memorialsighet.ro).

imagine

PS Petru Gherghel şi-a încheiat cuvântul afirmând cu tărie: "Pământul Sighetului e înnobilat cu sângele martirilor. Aceşti martiri sunt cei care nu ne uită. Îi amintim cu atâta emoţie: pe Preasfinţitul Traian Frenţiu, pe Preasfinţitul Tit Liviu Chinezu, pe Preasfinţitul Ioan Suciu, care aici zac alături de atâţia alţii, preoţi şi vrednici creştini care mijlocesc pentru noi, fac să curgă peste noi darurile lui Dumnezeu."

"Sighetul va rămâne Sanctuarul în care poate fi cinstit şi invocat unul care şi-a dat viaţa pentru noi, orice Episcop şi preot şi credincios. Sighetul rămâne, pentru Biserica noastră, Calvarul jertfei şi mântuirii noastre. Rămâne Golgota neamului nostru, rămâne în veci Altarul Celui de Sus de unde se revarsă peste trupul României roadele bogate ale Ţarinei Maicii Sfinte, odată cu sângele martirilor şi al mărturisitorilor, cei mai scumpi, care ne cheamă mereu să ne adăpăm din fidelitatea lor şi din izvorul iubirii lor pentru Dumnezeu, pentru Biserică şi pentru neam. În veci amintirea şi cinstirea lor!"

Viorica Sabo, redactor mass-media
Episcopia de Cluj-Gherla