Prima Împărtăşanie solemnă a copiilor din parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj

Publicat pe: 25 mai 2015|Secțiunea: Ştiri|

După un drum de pregătire de opt luni de zile, de la începutul anului şcolar, cu întâlniri săptămânale de două ore, 14 copii au primit Prima Împărtăşanie solemnă duminică, 24 mai 2015, în parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" din Cluj-Napoca. Copiii au provenit din această parohie, precum şi din parohia "Buna Vestire", ambele din cartierul clujean Mănăştur. Liturghia a fost prezidată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, celebrând alături pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Ovidiu Lăpuşte, parohul locului, şi pr. Florin Isac, ceremonier, precum şi doi diaconi.

imagine

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, copiii l-au aşteptat pe Episcop la crucea din faţa bisericii parohiale, unde au avut un scurt dialog. Trebuie spus că nu a fost prima oară când copiii s-au întâlnit cu PS Florentin. În fapt, una dintre întâlnirile de cateheză, despre una dintre Porunci, a fost susţinută în parohie chiar de Episcop. Apoi şi copiii l-au întâlnit pe Episcop la el "acasă", într-o vizită la sediul Episcopiei. După o rugăciune făcută în faţa crucii, copiii, Episcopul şi preoţii au plecat în procesiune, urmând Liturghia. La predică, PS Florentin a spus: "Ne bucurăm că în această zi celebrăm aici, în biserica cu hramul ‘Coborârea Spiritului Sfânt’, a parohiei Mănăştur 1 Vest, Sfânta Jertfă Liturgică, într-o întreită sărbătoare." Le-a explicat apoi pe fiecare pe rând:

"În primul rând este ziua de duminică, zi care ne aminteşte de momentul Învierii lui Cristos. De asemenea, astăzi, Biserica face pomenirea unui eveniment important din istoria Bisericii, prima adunare a tuturor Episcopilor din întreaga lume creştină, din Orient şi Occident. În al treilea rând, ne bucurăm pentru că, astăzi, aici, în primul rând al bisericii, se află ‘recolta bună’. Aşa cum câmpurile înverzite de curând îşi vor oferi rodul, aici, în parohia Mănăştur 1 Vest, rodul este deja prezentat în faţa Dvs: sunt aceşti copilaşi frumos îmbrăcaţi care fac astăzi Prima Sfântă Împărtăşanie solemnă în faţa Bisericii. Pentru că, atunci când se află de faţă arhiereii, preoţii, diaconii, poporul lui Dumnezeu, ei formează o imagine a Bisericii. Dar o imagine completă a Bisericii nu putem avea pe pământ; abia atunci când Bunul Dumnezeu sperăm că ne va rândui pe toţi de-a dreapta gloriei Sale cereşti, vom vedea ce înseamnă Biserica în amploarea ei".

Înnoirea promisiunilor de la Botez.

Episcopul le-a pus copiilor câteva întrebări: "Iubiţi copilaşi, de ce aţi venit atât de frumos îmbrăcaţi aici? Este o sărbătoare?" Copiii au răspuns în cor: "Da!", iar o fetiţă a adăugat: "Este Prima Sfântă Împărtăşanie!" "Cum v-aţi pregătit pentru această sărbătoare? Aţi învăţat catehismul, aţi fost cuminţi şi, în al treilea rând, ce aţi mai făcut?" Copiii au răspuns: "Ne-am spovedit, suntem cu sufletele curate!" Prima lor Spovadă a avut loc cu o zi înainte, sâmbătă, 23 mai. PS Florentin i-a întrebat apoi: "Ce însemnă Prima Împărtăşanie?" "Primim Trupul şi Sângele lui Isus Cristos!" Ierarhul de Cluj-Gherla le-a subliniat atunci: "Dacă voi primiţi pe Cristos în suflet, înseamnă că veţi fi sfinţi. Acest dar pe care îl primiţi trebuie însă să îl valorificaţi, pentru că altfel se poate pierde. Darul sfinţeniei înseamnă o lucrare pentru întreaga viaţă!" A urmat o povestioară şi o rugăciune luată din Sfânta Scriptură (Efeseni 3,14-19).

Teodora.

La momentul Împărtăşaniei, cei 14 copii au fost primii care s-au împărtăşit, alături de "îngeraşii" lor – în tradiţia parohiei, fiecare copil are un însoţitor ("naş") la Prima Împărtăşanie, un copil mai mare, care să îl susţină în acest moment şi pe mai departe, fiindu-i şi model. După Sfânta Liturghie, cei 14 copii, împreună cu Episcopul, au participat la o celebrare de mulţumire, dat fiind că însuşi cuvântul Euharistie înseamnă "aducere de mulţumire". Astfel, pe rând, copiii au mulţumit Preasfintei Treimi, apoi fiecărei Persoane a Preasfintei Treimi, iar la final Fecioarei Maria, ducând Episcopului câte un obiect semnificativ, pe care Ierarhul le-a aşezat pe măsuţa folosită pentru celebrare. După acest moment, PS Florentin a înmânat copiilor diplomele şi cadoul din partea parohiei. A mai înmânat două diplome cateheţilor, pentru activitatea lor, precum şi pr. Ovidiu Lăpuşte, care în toamnă va împlini 20 de ani de preoţie. A urmat la demisol o agapă cu familiile copiilor ce au primit Prima Împărtăşanie, Episcopul salutând în parte fiecare familie.

imagine

Şi părintelui paroh.

Cei 14 copii.