Sărbătoarea copilăriei la Cluj-Napoca – Întâlnirea Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 15 iunie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Peste 600 de creştini greco-catolici, din care peste 450 de copii cu vârste între 6-13 ani, s-au reunit sâmbătă, 13 iunie 2015, în Parcul "Iuliu Prodan" din Cartierul Zorilor, Cluj-Napoca, cu ocazia Întâlnirii Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, eveniment anual aflat la cea de-a IX-a ediţie. Întâlnirea a fost organizată de către Departamentul pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla în colaborare cu Protopopiatul Cluj I, parohia Andrei Mureşanu şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj.

În jur de 35 de preoţi au venit cu grupuri de copii din parohiile lor, care au avut alături 77 de însoţitori şi 43 de animatori. Prezenţa persoanelor consacrate a fost un semn al celebrării Anului Vieţii Consacrate în Biserica Catolică. Au participat, împreună cu grupuri de copii, surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului şi călugări din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare.

Tema acestei întâlniri a fost: "Vreau să văd chipul Tău!", iar motoul: "Lăsaţi copiii să vină la Mine…" (Luca 18,16). Deja familiarizaţi cu această zi de întâlnire în bucuria lui Cristos, cei mici au început să sosească încă de la primele ore ale dimineţii şi au fost întâmpinaţi de animatori cu baloane colorate şi muzică. Copiii au venit în grupuri, din majoritatea parohiilor Eparhiei de Cluj-Gherla. Programul a început cu Sfânta Liturghie, "cea mai frumoasă rugăciune pe care o putem aduce lui Dumnezeu", cum le-a explicat Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de copii "Allegria", al capelei "Sf. Iosif" din Piaţa Cipariu.

Cuvântul de învăţătură al Preasfinţiei Sale Florentin a fost un dialog cu copiii. Pornind de la Evanghelia zilei, Ierarhul clujean a îndemnat copiii să nu judece, "Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi", ci să urmeze îndemnul lui Isus: "Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi afla, bateţi şi vi se va deschide". "Ce înseamnă cereţi şi vi se va da? Înseamnă rugăciune, să-i cerem Lui în rugăciune ceea ce dorim!" Preasfinţia Sa le-a spus copiilor şi o povestioară cu tâlc, aşa cum deja i-a obişnuit şi cu prilejul altor întâlniri.

După celebrarea liturgică copiii s-au rugat împreună cu Episcopul şi cu preoţii rugăciunile Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu, Îngeraşul, au cântat împreună şi cu copiii din Corul Allegria şi ca premiu pentru răbdarea lor, au primit de la PS Florentin iconiţe şi binecuvântare. După-amiază, a urmat Festivalul copiilor, animat de trupa de clovni formată din tineri ai ASTRU Cluj. După un program de bansuri şi glume, grupurile de copii din parohiile Sf. Iosif, din Someşeni, Sf. Andrei, din Gilău, şi Sf. Ap. Petru şi Pavel, din Beclean, au susţinut scurte momente artistice. Apoi, copiii au fost invitaţi să descopere jocurile pregătite special pentru ei la standuri. La aceste momente, împreună cu preoţii, a participat şi PS Florentin, care s-a bucurat alături de copii.

Programul zilei s-a încheiat cu înmânarea Icoanei Copiilor reprezentanţilor Protopopiatului Beclean, care va găzdui întâlnirea în anul viitor, în 2016, şi cu înmânarea diplomelor de participare fiecărui animator şi fiecărei parohii prezente la întâlnire. Această zi petrecută de copii împreună şi împreună cu Episcopul, cu preoţii şi persoanele consacrate, rămâne pentru ei o amintire frumoasă, de neuitat, şi un pas înainte pe drumul credinţei în Dumnezeu.

imagine

imagine

imagine