Aniversarea Sfintei Emilia de Vialar, fondatoarea Congregaţiei Surorilor Sfântul Iosif al Apariţiei, sub semnul Anului Vieţii Consacrate

Publicat pe: 23 iunie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 21 iunie 2015, sub semnul Anului Vieţii Consacrate, Congregaţia Surorilor Sfântului Iosif al Apariţiei (SJA) şi-a prezentat carisma şi activitatea în lume şi în mod particular în România. La Cluj-Napoca, surorile acestei Congregaţii îşi desfăşoară activitatea de rugăciune şi apostolat în parohia Mănăştur 1 Vest. Evenimentul s-a desfăşurat în biserica cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt din această parohie, cu ocazia sărbătorii Sfintei Emilia de Vialar, fondatoarea Congregaţiei de viaţă consacrată patronată de Sfântul Iosif, care în prezent este constituită din 162 de comunităţi aflate în 29 de ţări de pe toate continentele.

Programul a cuprins Sfânta Liturghie duminicală, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu pr. paroh Ovidiu Lăpuşte, pr. Augustin şi pr. Severian din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare şi pr. Florin Isac, ceremonier. Au participat credincioşii parohiei Mănăştur 1 Vest, numeroase surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului şi membre ale Reuniunii Mariane împreună cu d-na preşedintă Monica Culea. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, alături de care o notă de bucurie şi armonie au adus copiii din grupul coordonat de sora Gabriela SJA.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul de Cluj-Gherla a mulţumit lui Dumnezeu "pentru aceste ‘podoabe ale Bisericii’ care sunt persoanele consacrate" şi a mulţumit superioarelor Congregaţiei Surorilor Sfântului Iosif al Apariţiei pentru că au acceptat cererea IPS Arhiepiscop George Guţiu, de vrednică pomenire, de a veni în Eparhia de Cluj-Gherla. Sfânta Emilia de Vialar, pomenită în calendarul latin la 17 iunie, şi-a oferit viaţa lui Dumnezeu mai ales prin slujirea săracilor. PS Florentin a oferit credincioşilor modelul acestei sfinte a Bisericii: "Sfânta Emilia s-a născut în 1797 şi şi-a petrecut prima perioadă a vieţii într-o familie nobilă."

Surorile Ordinului "sf. Iosif al Apariţiei"

"A avut curajul de a se detaşa de viaţa în prosperitate pe care, datorită rangului tatălui ei, o ducea, şi, urmare a unei predici ascultate într-o parohie în zonă, a decis să-şi dedice viaţa lui Dumnezeu dar nu ştia în ce mod. Treptat, Dumnezeu i-a luminat paşii, i-a deschis drumul şi i-a arătat săracii. Ea a început să ofere din ceea ce avea: haide, hrană, dar acest lucru îl deranja pe Baronul de Vialar şi risca să-i strice şi faima. Tânăra Emilia nu s-a lăsat, şi-a continuat apostolatul, vizitând şi bolnavii săraci din oraş, ducându-le de mâncare, încurajându-i, spunându-le un cuvânt de alinare. Dumnezeu şi-a continuat lucrarea cu Emilia care a reuşit să achiziţioneze o casă unde a fost urmată de încă trei tinere şi, în noaptea de Crăciun a anului 1832, a întemeiat Congregaţia Sfântului Iosif al Apariţiei".

"Acest nume l-a dorit pentru Congregaţie pentru că a fost impresionată de revelaţia pe care Sf. Iosif a avut-o în vis asupra întrupării Mântuitorului, şi a dorit să urmeze apostolatul în linişte al Sfântului Iosif: supus voinţei lui Dumnezeu, pentru Dumnezeu şi continuând misiunea pe care Isus a avut-o pe pământ. Congregaţia fondată de către Emilia de Vialar a rămas o lumină în lume, care şi-a propus să treacă dincolo de hotarele naţiunilor, ale raselor, şi a devenit o adevărată aventură a lui Isus în lume."

"Spiritualitatea acestei Congregaţii are în centrul ei contemplarea iubirii Tatălui care l-a trimis pe Fiul Său pentru ca lumea să dobândească viaţa, iar carisma este a descoperi iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, şi a colabora la misiunea pentru care Isus a venit pe pământ, aşa cum a făcut şi Sfântul Iosif, în linişte, în modestie, în smerenie. Astfel, în viaţa surorilor SJA se îmbină rugăciunea şi apostolatul. Liniile directoare sunt iubirea de Dumnezeu, întâlnirea cu El în rugăciune, iubirea faţă de aproapele prin slujirea apostolică a celor nevoiaşi, şi, nu în ultimul rând, o iubire universală, o iubire dincolo de orice graniţe, de orice barieră de rasă, limbă sau religie, o iubire cu adevărat ecumenică – sunt câteva idei în care am rezumat acest adevărat ‘miracol al Bisericii’ pe care Congregaţia Sf. Iosif al Apariţiei îl împlineşte în lume."

"Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că surorile Sf. Iosif al Apariţiei au venit la noi în ţară în anul 1992. Erau atunci 3 surori, dintre care una a revenit – sora Rochina. Alături de ea se aflau sora Maria şi sora Bruna, care au desfăşurat un frumos apostolat. O prezenţă remarcabilă a fost cea a sorei Carmen, care a dat un exemplu extraordinar: ea a iniţiat masa săracilor în demisolul acestei biserici, avea un curaj deosebit şi puterea de a-i îmbrăţişa pe cei care veneau să servească o supă caldă, să asculte un cuvânt bun, chiar dacă de multe ori erau într-o stare jalnică."

imagine

"Le trimitea pachete de Crăciun, şi vedeam aceşti oameni de diferite condiţii sociale, cu diferite probleme – droguri, alcoolism şi altele – pe care sora Carmen îi îmbrăţişa cu bucurie, ca şi cum i-ar fi fost rude. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi mulţumim surorilor Congregaţiei Sf. Iosif al Apariţiei, care se află şi la Negreşti Oaş, unde desfăşoară de asemenea un frumos apostolat. Este o ocazie de a le ura mulţi ani sfinţi în munca lor de apostolat, în viaţa lor religioasă, şi să rămână cu adevărat un exemplu pentru noi toţi".

Celebrarea liturgică a fost urmată de o prezentare, însoţită de imagini, realizată de surorile SJA, a vieţii Sfintei Emilia de Vialar şi a Congregaţiei Surorilor Sf. Iosif al Apariţiei. În cele expuse, s-a arătat că în prezent, "gesturile prin care surorile răspund iubirii lui Dumnezeu se concretizează în diferite activităţi la Negreşti Oaş şi la Cluj-Napoca: evanghelizare prin cateheză la diferite grupuri de vârstă, predarea religiei în şcoli, diverse activităţi pastorale la nivel local şi eparhial; însoţirea şi ajutorarea copiilor şi a familiilor în dificultate, ajutor pentru copiii cu risc de abandon şcolar, vizite în familii şi la spitale, primirea şi ascultarea persoanelor în nevoie; ecumenism: cu gesturi simple încercăm să fim o punte de comuniune între diferite confesiuni. Cuvintele Sfintei Emilia răsună şi astăzi în inimile celor care doresc să îi urmeze exemplul: ‘Mergeţi, şi cu tot ceea ce aveţi şi veţi primi, faceţi tot binele care vă stă în putinţă!’"

Programul zilei s-a încheiat printr-o mărturie cutremurătoare despre modul în care surorile SJA îşi împlinesc vocaţia misionară: s-a dat citire mesajului primit, cu ocazia sărbătoririi Sfintei Emilia, în aceeaşi dimineaţă, de la sora Archangela SJA, care se află într-o comunitate din Alep – cel mai mare oraş din Siria, situat la 48 de km de graniţa cu Turcia, oraş care se află în zona de conflict. Redăm integral acest mesaj: "Aici situaţia nu s-a îmbunătăţit. Ieri, toată ziua şi toată noaptea, a fost un infern, cea mai grea perioadă din ultimii 4 ani, zeci şi zeci de bombe au căzut asupra oraşului. În jurul nostru au fost 45 de morţi, 145 de răniţi grav dintre care 50 de copii, fără a pune la socoteală distrugerea şi frica ce predomină."

"Încă o dată, Dumnezeu ne-a protejat, în timp ce noi încercam să ne îngrijim de cei răniţi care ajung la noi într-un stadiu indescriptibil. Salonul de operaţie a funcţionat toată noaptea. În timpul zilei am avut puţină linişte, dar în această noapte au fost reluate bombardamentele. Noi continuăm cu credinţă fără să ştim încotro ne va duce acest război, dar nu ne pierdem nici credinţa, nici speranţa. Suntem foarte unite în comunitatea noastră şi aceasta ne dă forţa de a merge înainte, împărtăşind profund suferinţele fraţilor noştri. Vă reasigur că suntem bine: obosite, dar senine. Continuăm să ne rugăm Domnului. Simţim protecţia Sa, precum şi a Sf. Iosif şi a Sf. Emilia. Vă rog, mulţumiţi tuturor pentru susţinerea pe care ne-o oferă prin rugăciunile lor. Sărbătoare frumoasă a Sf. Emilia tuturor surorilor noastre din toate părţile lumii."

imagine